Mucenici pentru 9 martie

Postat de Oana in Mancaruri de post
7 Apr 2009 | 27752 vizualizari
Mucenici pentru 9 martie

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara, in ziua mucenicilor, se deschid Portile Raiului, iar gospodinele pregatesc 40 de colacei numiti mucenici. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt facuti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea, mucenici au tot forma cifrei 8, dar sunt facuti din aluat de paine, mai mici, uscati in cuptor si apoi fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca. Daca pana in 8 martie a fost ziua femeii, pe 9 martie se spune ca este ziua barbatului, obiceiul fiind sa se bea si 40 de pahare cu vin in cinstea Sfintilor Mucenici.

Ingrediente

  • 500g mucenici uscati
  • 4 l apa
  • 400 g zahar
  • esente de rom si vanilie
  • zahar vanilat cu aroma de rom
  • scortisoara
  • coaja rasa de la o lamaie
  • nuca (coapta putin in cuptor si apoi macinata mai marisor)

Mod de preparare

Mama facea intotdeauna mucenicii in casa, din faina cu sare si apa, framanta un aluat elastic, il intindea cu facaletul si apoi cu un aparat special, in forma cifrei 8, decupa mucenicii. Ii punea apoi in tava si ii usca la cuptor

Apa se pune la fiert cu zaharul, iar cand clocoteste se pun mucenicii si se lasa sa fiarba la foc mic, 10 minute. Apoi se opreste focul si se acopera oala cu un capac si se lasa sa se raceasca complet.

Aromele se adauga numai cand siropul este rece, se pune romul, esenta de vanilie, zaharul vanilat, coaja de lamaie (si portocala, optional). Scortisoara si nuca se pun in farfurie in momentul servirii, altfel se amaraste siropul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici pentru 9 martie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mancare din boabe de soia

Postat de Valclaudia

Mancare din boabe de soia

Clatim boabele de soia uscate intr-o sita sub jet de apa, dupa care le lasam la hidratat cateva ore (eventual peste noapte). Indepartam cojile de pe boabe, framantandu-le intre palme,apoi punem...

Citeste continuarea

Orez integral cu ardei si verdeturi

Postat de cristeena20

Orez integral cu ardei si verdeturi

Recomand sa puneti orezul integral la inmuiat cu cateva ore inainte de a-l gati.  Ca sa se fiarba in timp decent :D eu il fac in cucta Am tocat marunt ceapa si am razuit morcovul marunt...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.03.2009, 14:29
deja eu am mancat 3 mucenici moldoveneti!HELPPP
la 08.03.2009, 15:15
Simoooo, vrem reteta!!
la 09.03.2009, 08:47
oanaaaaaaa,dupaia da-mi-o shi mie!
la 09.03.2009, 09:08
Diana, o asteptam pe Simo sa posteze reteta
la 09.03.2009, 10:19
am si eu poze cu sfintisorii facuti de iub!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking