Nasi Goreng sau reteta indoneziana de orez calit cu carne, legume si oua

Postat de Adinuta in Porc
2 Noi 2010 | 8769 vizualizari
Nasi Goreng sau reteta indoneziana de orez calit cu carne, legume si oua

Cand cunosti pe cineva dintr-o tara straina, unul dintre cele mai interesante lucruri pe care il poti afla este legat de cultura sa gastronomica. De altfel, poate cel mai simplu mod de a te imprieteni cu cineva este sa il ai la masa, unde, deasupra unei farfurii cu mancare, conversatia se leaga mai bine, diferentele devin subiect de dezbateri si de apropiere. Pentru ca ma aflu intr-o tara careia de ceva vreme ii spun acasa, dar in care inca sunt o straina, cele mai firesti prietenii pe care le leg in continuare aici sunt cu alte persoane, la fel de straine ca si mine, care incearca sa se integreze in lumea poloneza. De aceea, cand noul meu prieten indonezian mi-a propus sa imi gateasca ceva traditional din tara lui, am fost extrem de incantata. Incercarile mele de a-l fotografia la lucru n-au avut mari sorti de izbanda, intrucat s-a dovedit destul de timid in fata camerei de fotografiat, asa ca am abandonat ideea, din dorinta de a-l incuraja sa mai revina. Cand un barbat iti gateste, e mai indicat sa nu il sperii din prima in bucatarie, ca alta data e posibil sa nu mai pupi asa ceva :)) Am reusit sa ii fac o poza cand taia ceapa, apoi s-a foit atat de mult, incat l-am lasat in pace. Asa ca am stat cuminte si l-am observat in timp ce impreuna cu prietenul lui Ali, au pregatit Nasi Goreg – un orez calit cu legume si carne, fara strop de ulei. Eu am avut indeltnicirea cea mai placuta, aceea de a gusta, pentru ca mancarea indoneziana este destul de picanta si nu au vrut sa ne ucida de la prima masa. Ce pot sa spun e ca am ramas uimita de faptul ca la prajire nu a folosit ulei, iar ca legumele adaugate la sfarsit, cat sa fie incalzite si incorporate in mancare, au ramas crude, insa foarte gustoase. Desi de cateva luni nu mai mananc carne, daca este vorba de o reteta inedita, atunci revin la obieciurile mele carnivore. Si nu mi-a parut rau: este sanatoasa, gustoasa, simplu de preparat. Un alt lucru interesant pe care l-am aflat este ca indonezienii nu folosesc furculita decat foarte rar, iar acest fel de mancare se serveste fie cu lingura, fie cu mana. Ei bine, a doua zi, pentru ca inca mai aveam ingredientele necesare, iar totul imi era proaspat in minte, am refacut reteta de orez copt. Singurul neajuns a fost ca a trebuit sa cumpar terasi, un fel de pasta din creveti ... iar trimisul la cumparaturi s-a intors cu sos teriaki si ca sa "nu ma prind" cica de gresala, a scris cu markerul terasi pe plic :)) Chiar si asa, a iesit foarte bun si sper sa va placa si voua!

Ingrediente

 

  • O rosie sau doua
  • 300 grame carne tocata porc
  • 200 grame orez in pungi individuale
  • Legume taiate fasii (am folosit un amestec chinezesc cu ciuperci, varza, morcovi) si inca unul de legume pentru supa – in principiu, folositi ce legume aveti prin frigider)
  • O ceapa alba
  • O ceapa rosie
  • Sare
  • Piper
  • Chilli sau sos chilli
  • Pasta terasi
  • Porumb din conserva
  • Ceapa prajita uscata
  • 2 oua
  • Ulei de masline pentru omleta

Mod de preparare

Pasul 1: Intr-o oala se pune apa cu sare la fiert, iar cand da in clocot se pune orezul. Se fierbe, apoi se scurge apa si se lasa la racit. (Se poate pune putin ulei in apa la fiert - optional)

Pasul 2: Se taie ceapa pestisori, iar rosiile se taie si se dau prin blender cu un chilli proaspat sau cu sos chilli si un pic de pasta terasi. Intr-o tigaie de care nu se prinde se pune ceapa, carnea, sare, piper, un praf de ardei iute daca va place mai picant. Se pune pe foc si se caleste, pana cand carnea devine albicioasa, amestecand continuu. Se pune si sosul de rosii, se amesteca, iar cand incepe sa scada, se pune si orezul fiert. Se caleste in continuare. Cand este aproape gata, se adauga legumele taiate si o mana de porumb din conserva. Se sareaza si pipereaza, se mai amesteca putin si se opreste.

Pasul 3: Se sparg ouale si se amesteca bine cu sare si un praf de ardei iute. Se face o omleta care se prajeste pe ambele parti. Se rastoarna pe un fund de lemn si se taie fidelute.

Pasul 4: Pe o farfurie se pune orezul, deasupra se presara ceapa calita si uscata si fidelutele de omleta. Se decoreaza cu verdeata. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Nasi Goreng sau reteta indoneziana de orez calit cu carne, legume si oua" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (14)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Ciuperci in sos alb, cu carnati de casa

Postat de merisor67

Ciuperci in sos alb, cu carnati de casa

Se spala ciupercile bine si se taie in felii mai mari. Ceapa si ardeii se curata si se toaca in cuburi. Carnatii ii taiem rondele, dar  lasam si bucati mai mari pentru aspect. Punem...

Citeste continuarea

Snitel de porc cu pesmet panko

Postat de mitinita

Snitel de porc cu pesmet panko

Feliile de carne se bat cu ciocanul de carne. Carnea se strange inapoi in forma initiala. Ajuta ca snitelele sa fie zemoase pe interior. Feliile se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.11.2010, 15:39
sunt primace binemi-a luat ceva timp pana am citit articolul tauce sa zic e interesant...iar felul asta de mancare pare apetisant rau
la 02.11.2010, 16:56
deja am pus reteta la favorite si promit ca-i fac fiului meu care de mult timp imi cere asa ceva
la 02.11.2010, 17:22
Interesanta reteta.
la 02.11.2010, 17:36
la 02.11.2010, 18:03
Chiar interesant si nu pare nici greu de facut! Arata super!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking