Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan”

Postat de Mihaela11_jo in Prajituri
1 Sep 2011 | 9272 vizualizari
Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan”

Nopti libaneze este un desert foarte popular in tarile arabe si cu foarte multe variante. O varianta foarte practica este Nopti libaneze in cupe; se decoreaza simplu presarand fistic sau cu banane feliate.

Ingrediente

  • Budinca de gris  
  • 8 cani de lapte( 1 cana are 235 ml )  
  • 1 cana si jumatate de gris(l.araba:”smid”)  
  • 1 lingurita granule de mastica  
  • 8 linguri de zahar  
  • 3 linguri apa de roze  
  • 3 linguri apa de flori de portocal
  • Smantana  
  • 2 cani de smantana ( l.araba:”gheşta”)  
  • 1 lingura de zahar pudra  
  • 1 plic de zahar vanilat  
  • Siropul de zahar(l.araba:“attar”)  
  • 1 cana de zahar brun(  sau zahar tos)  
  • 3/4cana de apa  
  • 1 lingurita suc de lamaie  
  • 1 lingura apa de flori de portocal  
  • Pentru decor  
  • 1 cana de fistic zdrobit  
  • 4 banane  
  • cirese confiate  
  • frunze de menta verde

Mod de preparare

Budinca de gris

Intr-un vas se amesteca bine grisul,zaharul si laptele ; se pun pe aragaz la foc mediu amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase. Cand incep sa fiarba se reduce focul la minim si se adauga mastica macinata pudra. Se amesteca incontinuu pana s-a ingrosat si a fiert( cca 5 minute). Se ia de pe foc si se adauga apa de roze si apa de flori de portocal ; se amesteca bine pentru a se uniformiza si se toarna in cupe astfel incat sa ramana loc si pentru stratul de smantana. Se lasa sa se racesca cca jumatate de ora

Smantana

Intr-un bol ,pe care il punem intr-un vas cu gheata, se mixeaza smantana la viteza cea mai mica a mixerului pana devine spumoasa; se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se toarna peste budinca de gris racita complet. Se presara cu fisticul. Se da la rece cel putin 4 ore.

Siropul de zahar

Intr-un vas de inox se amesteca apa si zaharul; se pune pe aragaz la foc mediu si cand incepe sa fiarba se adauga sucul de lamaie. Se reduce focul , se acopere si se lasa sa fiarba 15 minute pana se ingroasa. Se adauga apa de flori de portocal si se lasa sa se raceasca complet, apoi se pune la frigider. Siropul se poate pastra la frigider pana la 1 luna.

Prajitura se poate pastra la frigider pana la 5 zile. Inainte de servire se decoreaza cupele cu felii de banana,frunze de menta verde si cirese confiate. Se toarna sirop de zahar peste prajitura in functie de gust.

Exista o mare varietate de retete pentru acest desert; unele specifica adaugarea a 2 oua in budinca de gris dup ce se ia de pe foc.Dar, considerand caldurile verii, nu prea prefer prajiturile cu oua crude.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan”" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (23)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Desert muffins cu cocos si inima de ciocolata

Postat de Corina33

Desert muffins cu cocos si inima de ciocolata

Se mixează oul cu zahărul, se adaugă vanilia, laptele și uleiul. La sfârșit adăugăm nuca de cocos și făina cernută împreună cu praful de copt si bicarbonatul. Dăm drumul...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu migdale, lamaie si altele

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura cu migdale, lamaie si altele

Blat : Am folosit o tava tapetata cu hartie de copt si dimensiuni 24/36 cm. Am separat albusurile de galbenusuri, albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, pana am obtinut o spuma tare....

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.09.2011, 18:27
De ce nu iordaniene ??? sa ma gandeeesc ... si de ce doar nopti ? aaaaaaaaaaaa , da ai dreptate ... ziua esti la spital , la pacienti
la 01.09.2011, 18:30

Portie dubla pentru panseu
la 01.09.2011, 18:31
Multumesc mult , Mihaela ! ce generoasa esti ... da' vasu' de ciorba mi-l dai ?
la 01.09.2011, 18:36
Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
la 01.09.2011, 18:51
acum cer cu tot cu vas

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking