"Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori
Postat de Mihaela11_jo in Prajituri
23 Apr 2011 | 20018 vizualizari
In tarile arabe-Iordania,Liban,Siria si Palestina- “mamool” sunt prajiturile cu care atat musulmanii , cat si crestinii isi servesc oaspetii de sarbatori si au la baza faina de gris.
In afara de aceste prajituri , musafirii sunt serviti cu bauturi racoritoare, ciocolata si bomboane speciale pentru sarbatori si cafea amara cu cardamom ,fiarta foarte mult pana devine concentrata.
“Mamool” ,” maamoul” sau “mamoul” au 3 umpluturi distincte: nuci, curmale si fistic.
Se folosesc pentru a le da forma niste linguri de lemn, in care se pune aluatul si se umple.
Dupa forma se stie cu ce sunt umplute: cele cu forma de colacei sunt umplute cu pasta de curmale,cele rotunde cu nuca si scortisoara si cele ovale cu fistic.
Condimentul specific acestor prajituri arabesti de sarbatoare este:”mahlab”.
“Mahla”,”Mahleb” sau”Mahlepi” este un condiment extras din semintele unei specii de cires:Cerasus mahaleb sau ciresul” St.Lucie” si are aroma asemanatoare cu migdala amara.
Este foarte popular in toate tarile Orientului Mijlociu, Turcia,Grecia,Armenia,Iran,Libia,Egipt,Kuweit,Cipru la prepararea prajiturilor de sarbatori sau budincilor.
Va doresc tuturor Sarbatori Fericite impreuna cu cei dragi voua.