"Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori

Postat de Mihaela11_jo in Prajituri
23 Apr 2011 | 20018 vizualizari
"Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori

In tarile arabe-Iordania,Liban,Siria si Palestina- “mamool” sunt prajiturile cu care atat musulmanii , cat si crestinii isi servesc oaspetii de sarbatori si au la baza faina de gris. In afara de aceste prajituri , musafirii sunt serviti cu bauturi racoritoare, ciocolata si bomboane speciale pentru sarbatori si cafea amara cu cardamom ,fiarta foarte mult pana devine concentrata. “Mamool” ,” maamoul” sau “mamoul” au 3 umpluturi distincte: nuci, curmale si fistic. Se folosesc pentru a le da forma niste linguri de lemn, in care se pune aluatul si se umple. Dupa forma se stie cu ce sunt umplute: cele cu forma de colacei sunt umplute cu pasta de curmale,cele rotunde cu nuca si scortisoara si cele ovale cu fistic. Condimentul specific acestor prajituri arabesti de sarbatoare este:”mahlab”. “Mahla”,”Mahleb” sau”Mahlepi” este un condiment extras din semintele unei specii de cires:Cerasus mahaleb sau ciresul” St.Lucie” si are aroma asemanatoare cu migdala amara. Este foarte popular in toate tarile Orientului Mijlociu, Turcia,Grecia,Armenia,Iran,Libia,Egipt,Kuweit,Cipru la prepararea prajiturilor de sarbatori sau budincilor. Va doresc tuturor Sarbatori Fericite impreuna cu cei dragi voua.

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 1 kg gris
  • 1 si 1/3 pahar margarina de palmier  
  • 1/3 pahar ulei de porumb  
  • 1/4 pahar zahar  
  • 1lingurita de condiment “mahlab”  
  • 1 lingura de faina alba  
  • 1 lingurita de drojdie  
  • 1 lingura apa de roze  
  • 1 lingura apa de flori de portocal  
  • Pentru umplutura de nuci  
  • 1 cana de nuci zdrobite  
  • 1 lingurita de scortisoara macinata  
  • 1/2 lingurita nucsoara macinata  
  • 1/4 lingurita cuisoare macinate  
  • 3 linguri zahar tos
  • Pentru umplutura de fistic  
  • 1 cana de fistic zdrobit  
  • 3 linguri de zahar tos( sau miere de albine)  
  • 1 lingura apa de roze  
  • 1 lingura apa de flori de portocal
  • Pentru umplutura de curmale  
  • 1 cana pasta de curmale  
  • 3 linguri zahar pudra  
  • 1 lingura apa de roze

Mod de preparare

Intr-un bol se pun grisul cu faina si se amesteca bine cu margarina si uleiul.Se adauga zaharul, apa de roze si flori de portocal,mahlab si se continua cu amestecatul pana se obtine un aluat omogen si moale. Se acopera cu un servet curat de bucatarie si se lasa sa se odihneasca 24 de ore.

Se amesteca a doua zi aluatul cu drojdia dizolvata in putin lapte caldut. Se fac mici bilute de aluat( aproximativ cat o lingurita) care se umplu cu pasta de curmale, nuca si fistic.

Se decoreaza cu ajutorul unei pensete.

Daca se folosesc formele de lemn, acestea se pudreaza cu putina faina, se repartizeaza aluatul uniform pe pereti si se lasa putin sa depaseasca marginile; se umplu cu umplutura dorita , se inchid la baza si se pun in tavi de aluminiu. Se dau la cuptorul incalzit la 180 de grade si se lasa pana iau o culoare usor aurie, cca 15 minute. Dupa ce s-au racit se presara cu zahar pudra.(optional)

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra ""Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (35)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tarta cu caise

Postat de RODIMUR

Desert tarta cu caise

Caisele se spală, se scurg de apă, se taie în sferturi, se presară cu zahăr și se lasă cel puțin jumătate de oră, ca să elibereze siropul. Se mixează albușurile până...

Citeste continuarea

Prajitura vieneza cu capsuni

Postat de mirela0911

Prajitura vieneza cu capsuni

Blatul: Se coc 2 blaturi separat. Un blat se prepara astfel: Se separa 4 oua. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, se adauga pe rand zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma tare....

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.04.2011, 20:44
Nu-mi vine sa cred ca le-ai facut singura,asa de migaloase imi par ce imi placea mie sa merg in vizita cand am locuit in zona,oamenii sunt foarte ospitalieri si nu te lasa sa pleci pana nu mananci. Obiceiuri frumoase.
Un Paste Fericit alaturi de cei dragi
la 23.04.2011, 21:04
Ce de munca!

Vedea-m-as facand prajituri cu penseta!

Paste fericit!
la 23.04.2011, 21:22
Multumesc Adina si Sarbatori fericite!
le pup pe printesele tale dragi
la 23.04.2011, 21:23
Sarbatori Fericite Miha
V-am spus ca mancarurile arabesti sunt foarte laborioase dar dupa un anumit timp( in cazul meu 29 de ani!!!!!!!!) capeti dexteritate mai faci crestaturi pe prajituri, mai scoti o spranceana
la 23.04.2011, 21:40
numai cand vad cat scri la o reteta ma ia cu ameteala dapai sa mai si prestez nu mai am ce zice si un Paste fericit si linistit alaturi de cei dragi!!! masa imbelsugata nu-ti urez ca-mi inchipui ca are vreo 10 m si ii si plina

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking