Pască cu brânză dulce

Postat de gratziela in Prajituri
8 Mai 2011 | 5577 vizualizari
Pască cu brânză dulce

Ştiu că a trecut ceva timp de la mirajul Învierii, şi ar fi trebuit să scriu mai demult despre pască, dar, eu am învăţat că trebuie să spun că „niciodată nu este prea târziu”, şi bazându-mă pe aceasta, am să-ţi povestesc cum fac eu pasca. Îmi place foarte mult pasca, o consider o prăjitură foarte bună care ar trebui să fie făcută mai des. Cine ştie, poate încearcă cineva şi de Înălţare! Hristos a înviat!

Ingrediente

Blatul:
  • reţetă de cozonac ( aici găseşti reţeta http://gratziela-retete.blogspot.com/2011/04/cozonacul-meu-cu-nuca.html sau http://www.bucataras.ro/retete/cozonacul-meu-cu-nuca-21108.html#comments)
  • (aluat din  500gr. făină)
Umplutura pentru două tăvi rotunde de 28cm diametru -          
  • 1kg brânză proaspătă de vaci -         
  • 8 ouă -         
  • 1 sau 1 ½  căni de zahar (în funcţie de gustul tău şi cât de acră este brânza) -         
  • coaja de la 1 lămâie şi de la o portocală -         
  • 1 cană stafide pe care le stropim cu puţin lapte şi rom          
  • 3 linguri de griş          
  • 3 linguri de smântână grasă          
  • 1 ou +1 lingură lapte pentru glazură          
  • 1-2 linguriţe mac

Mod de preparare

Pune într-un castron brânza şi mai mărunţeşte-o dacă  este bulgări. Sparge ouăle şi separă gălbenuşele de albuşuri. Bate  albuşurile bine se întăresc ca pentru bezea, după care adaugă câte puţin zahărul. Răstoarnă peste brânză gălbenuşele, pe care le-ai amestecat înainte cu un praf de sare, stafidele înmuiate, cojile rase de la lămâie şi portocală, grişul şi smântâna.

 Amestecă bine, după care răstorni şi albuşurile. Acum amesteci uşor cu o spatulă ca să rămână pufoasă compoziţia. Mirosul de portocală şi lămâie îţi invadează nările fără să ţi le agaseze, dar culoarea aurie a umpluturii ce aşteaptă cuminte s-ar putea să-ţi dea ghes la un degustat mai mult.

 Acum pregăteşte tăvile pentru copt: unge cu puţin ulei şi tapetează cu un praf de griş.

Într-un castronel sparge un ou şi-l amestecă cu o lingură de lapte.

 Împarţi aluatul în două părţi egale, ele reprezentând aluatul pentru două tăvi. Din fiecare gogoloi întinzi o foaie pe care o aşezi în tăvile de copt, dar să ştii că trebuie să ridici aluatul pe pereţii tăvii. Vezi să mai laşi ceva aluat pentru a orna şi să nu uiţi că se face şi o cruce (simbolică) pe mijloc. Eu am împletit din suluri subţiri de aluat şi am aşezat pe mijloc, în cruce, două suluri, după care am ornat pe margine, dar tu poţi orna cum îţi place ţie. După ce ai aşezat umplutura şi ai ornat, unge deasupra cu o pensulă  glazura din oul bătut cu laptele, presară deasupra zahăr tos (este mai bun cu cristalele mai mari) şi apoi cu mac.

 Aşa cum spuneam şi la cozonac, nu trebuie să forţezi aluatul cu prea multă căldură. Este de ajuns că ţii cuptorul aprins, şi, oricum, nu laşi să crească mai mult de 15 minute, după care pui la copt.

Primele 15 minute dai focul puţin mai tare (200ºC sau mijlociu spre mare la gaze), nu deschizi uşa cuptorului, după care, micşorezi la 160ºC (aproape mic pe gaze) şi mai coci cam 40 de minute. Dacă faci testul cu scobitoarea, deşi umplutura pare moale, scobitoarea trebuie să fie curată; atunci compoziţia este coaptă.

 După ce scoţi din cuptor, laşi să se răcească complet în tăvi, doar acoperi cu nişte prosoape.

Şi pentru că pasca o fac întotdeauna de Înviere, nu pot decât să mă gândesc la miros de primăvară, mirosuri amestecate de zambilă şi narcise şi cotcodăcitul unei găini pierdute la izlaz. Nu te mai frământa, aşa cum ţi-am spus, este o plăcintă, tartă, prăjitură, toate la un loc, pe care poţi s-o experimentezi şi altă dată.

Întinde pe masă un ştergar, o felie de pască şi condiment, un ou pictat cu speranţe şi vise. Ce-ţi mai trebuie? Puţină iubire şi bucuria de a-ţi vedea familia fericită, căci toate astea la un loc sunt colţul tău de Rai înfăptuit de tine pentru cei dragi. Şi, liliacul ce azi a înflorit la geamul tău, îţi spune cu ecou, că vara vine în curând, aruncând firmituri de boreală în amurguri târzii, iar roua ce-ţi îmbrăţişează gleznele în dimineţi întârziate, va fi parfumul tău de  pomădat amintiri în nopţi reci de iarnă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pască cu brânză dulce" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert pasca dulce fara aluat

Postat de mirela0911

Desert pasca dulce fara aluat

Intr-un bol se pun ouale. Se adauga sarea, zaharul si esenta. Se mixeaza pana isi dubleaza volumul si devine o compozitie cremoasa. Se pune branza si se mixeaza putin. Se adauga apoi untul la...

Citeste continuarea

Desert pasca cu mac, papaya si merisoare

Postat de katty

Desert pasca cu mac, papaya si merisoare

Incepem cu pregatirea  aluatului. Cernem faina intr-un vas si facem o adancitura in mijloc. Luam 2 linguri din faina si le punem intr-un castron. Peste faina turnam putin lapte clocotit si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.05.2011, 19:03
frumoasa
la 08.05.2011, 19:04
pune linkul pentru aluat la modul de preparare ca la ingrediente nu poate fi accesat
arata ff fain
la 08.05.2011, 19:26
Am adaugat link-ul de la blog, sper sa fie bine asa.
la 08.05.2011, 19:29
bunaaa
la 08.05.2011, 19:49
Tare bine arata!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking