Tarta rustica cu prune si nuci

Postat de Lia1 in Prajituri
25 Aug 2014 | 4914 vizualizari
Tarta rustica cu prune si nuci

De sezon! Abia astept s-o prepar si in varianta sarata cu telemea de capra sau oi :) (veche ;) ) Reteta am preluat-o de la lalena.ro

Ingrediente

  • 500 g faina alba
  • 125 ml apa fierbinte
  • 125 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 600 g prune (orice umplutura dulce sau sarata)
  • 100g nuci (daca prepari cu prune)
  • 1-3 linguri gris de grau sau pesmet (se pune daca folosesti umplutura care curge - fructe, gem, etc.)
  • 3 linguri zahar (+1 daca o vrei mai dulce) + 1 pentru pudrat, dar nu prefer
  • 1-2 linguri amidon alimentar (se pune doar in fructe sau dulceata mai lichida)

Mod de preparare

1. In bolul pentru aluat, torni apa fierbinte si uleiul.

2. In  alt castronel amesteci faina cu praful de copt si sarea.

3. Adauga faina in apa cu ulei, amesteci bine la inceput cu telul ca sa nu se faca cocoloase, apoi cu o lingura sau spatula.

4. Rezulta un aluat moale ca plastilina si deloc lipicios. Il lasi asa in bol pentru 20-30 minute la odihnit (timp in care vei pregati umplutura).

5. Dupa acest timp aluatul odihnit il framanti putin pe blatul de lucru. Infainezi doar daca are tendinta sa se lipeasca. Devine foarte neted, placut si perfect de lucrat.

6. Taie hartie de copt pe masura tavii celei mai mari de aragaz.

7. Macini nucile la robot pastrand o granulatie mare sau cum am procedat eu, le-am pus intr-o punga si zdrobit cu sucitorul.

8. Scoti samburii la prune, le tai in sferturi (in 4 pe lung am preferat). 

9. 3 linguri de zahar le amesteci cu amidonul intr-o farfurie. Rastorni peste fructe si amesteci. Atentie, daca fructele nu sunt zemoase, cum am avut eu aceste prune care nu erau rascoapte, puteam sa nu mai pun deloc acest amidon sau cel mult o lingura rasa.

10.Incingi cuptorul la 180grade.La cuptorul meu pe gaz care arde cam tare la baza prajiturile, pun o tava groasa pe "vatra".

11.Blatul de lucru lucios nu este nevoie sa il infainezi. decat daca este aderent. Intinde cu sucitorul o foaie mai mare, cam de dimensiunea tavii de aragaz cu 4 ochiuri. Sa ai grija sa fie mai groasa la mijloc si mai subtire la margini.

12.Rulezi pe facalet foaia si o transferi pe hartia de copt.

13.O presari cu tot grisul doar central (eu trebuia sa pun doar 1 lingura nefiind foarte zemoase) si marginile se vor intoarce peste umplutura.

14.In mijloc rastorni toata umplutura. Nivelezi doar putin, lasand cam 8cm perimetral liber. Eu am intors inutil mai mult. Si acum, dupa ce am facut-o, va indemn sa construiti gramah=joara de fructe mai groasa perimetral, unde este aluatul dublu, altfel, la mancat vei simti mai mult aluat decat umplutura. De aceea in ingrediente am mai adaugat 100g fructe in plus peste 500.

14.Impachetezi astfel: tragi o latura a foii de aluat peste umplutura si continui in cerc, parte cu parte pana inchizi prajitura, dar sa ramana mijlocul de fructe neacoperit.

15.Presezi usurel cu mainile deasupra, ungi aluatul cu apa si presari zahar deasupra, daca faci cu umplutura dulce.

16.Introduci tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 40 minute. Dupa primele 20 de minute daca are tendinta sa se rumeneasca la baza inainte de a se fi copt, o ridici inca o treapta tava pt. ca se tine minim 35 minute. Eu am dat focul prea mic si nu se rumenea si am tinut-o cam mult ca sa se rumeneasca.

13.O lasi sa se racoreasca, dupa care o poti portiona. Portioneaza triunghiuri.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta rustica cu prune si nuci" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (33)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tarta rustica cu prune si nuci

Postat de rocsi_1612

Tarta rustica cu prune si nuci

Aluatul: Intr-un bol punem margarina rece taiata cubulete. Adaugam faina, zaharul, zaharul pudra cu pastai de vanilie, sarea, coaja rasa de lamaie si amestecam cu degetelele pana obtinem un...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.08.2014, 11:27
Imi pare cunoscuta!
la 25.08.2014, 12:14
buna
la 25.08.2014, 12:23
ce frumos arata..
la 25.08.2014, 12:44
Tare buna!
la 25.08.2014, 13:03
foarte buna!

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking