Nuci verzi murate
Postat de adnia in Conserve
28 Feb 2013 | 7710 vizualizari
Eu una recunosc ca prima data cand am auzit de nuci verzi murate, m-am uitat cam ciudat si m-am gandit "Oare ce-o mai fi si gaselnita asta?" Ma gandeam eu ca asa ceva nu s-a mai auzit prin partile noastre, desi debordam de nuci verzi, pe care le folosim cu precadere in dulceturi. Dar stiind ca sunt atat de apreciate in preparatele dulci, ideea de murare mi s-a parut cel putin bizara. Si totusi, dupa ce le-am preparat (oarecum cu jumatate de inima), am avut rabdare sa stea destul la macerat..am deschis borcanele cu mainile tremurande, cu o oarecare emotie si curiozitate: da, sunt foarte gustoase si voi mai prepara si la anul...si anul ce vine...si tot asa. de acum nu vor mai lipsi din camara mea. Atentie, totusi: aceste nu sunt muraturi, ci condimente; 1 nuca murata taiata in feliute subtiri ajunge la 2 portii de mancare! O sa fiti, poate, mirati, cum am fost si eu sa aud ca nucile verzi nu sunt defel o "inventie" noua...si nicidecum o noutate, ele fiind folosite de vechii persi (!), iar primele dovezi ale utilizarii lor in bucatarie dateaza de acum...8.000 de ani (in Iran), ba chiar si bucataria vechii Anglii este la curent cu asa ceva (se pare ca insusi Charles Dickens le nominalizeaza in "Documentele Clubului Pickwick"). Din pacate, insa, interesul s-a pierdut odata cu trecerea timpului, iar nucile verzi murate au cam cazut in uitarea maselor.