Omuleţul din turtă dulce

Postat de florian in Dulciuri
23 Noi 2010 | 9684 vizualizari
Omuleţul din turtă dulce

Se apropie sărbătorile...aşa că...o reţetă de turtă dulce e binevenită!

Ingrediente

  • 5 căni făină
  • 1 cană zahăr brun
  • 1 cană miere
  • 1 cană unt
  • câte 2 linguriţe de scorţişoară, ghimbir, nucsoară, praf de cuişoare, cardamom
  • 2 linguriţe praf de copt
  • 1 linguriţă sare
  • 2 linguri oţet vin alb
  • 1 linguriţă esenţă vanilie
  • 1 ou
  • pentru decor o glazură la alegere şi bombonele

Mod de preparare

Este ciudat cum în perioada sărbătorilor toate poveştile sunt frumoase, aducătoare de linişte şi pline de sentimentalism.
Nu ştiu de unde până unde a apărut povestea omului din turtă dulce, cu final trist şi extrem de ciudată...

Trăiau cândva doi bătrânei în margine de pădure, nevoiaşi şi singuri. Neavând ce să mănânce, obişnuiau să facă turte dulci în fiecare zi. Într-o seară, băbuţa s-a gândit să facă un omuleţ din turtă dulce, că se plictisise să facă unul şi acelaşi lucru. I-a făcut ochi din afine şi năsturei din cireşe. Când l-a scos din cuptor şi se pregăteau să-l mănânce, omuleţul a sărit din farfurie şi a rupt-o la fugă...
Fugiţi...fugiţi cât oţi vrea da' nu mă prindeţi că eu sunt omul din trută dulce!

A fugit băbuţa după el, a fugit şi un porcuşor, şi o văcuţă, şi un cal...toţi cu gândul de a-l mânca!
Fugiţi...fugiţi cât de repede puteţi...tot degeaba...eu sunt omul din turtă dulce!

Dar iată că dă peste un râu şi acolo o vulpe. O roagă să-l ajute să treacă apa şi aceasta îl pune pe coadă. Dar omuleţul se udă şi urcă apoi în spinarea vulpii...iar apoi ajunge chiar pe nasul acesteia. Vulpea nici una nici două îl înhaţă...şi cam asta fu...o poveste scurtă, tristă şi cam fără noimă...

Normal că ne vom ocupa şi noi de turta dulce, fiind în preajma sărbătorilor şi căutând lucruri frumoase şi gustoase.

Pentru o turtă dulce bună, avem nevoie de o cană potrivită pentru măsură. Aşadar: cinci căni cu făină, o cană cu zahăr brun, o cană cu miere, o cană cu unt, câte două linguriţe de praf de scorţişoară, de ghimbir, de nucşoară, de cuişoare şi de praf de copt, apoi o linguriţă de sare, două linguri de oţet din vin alb, o linguriţă de esenţă de vanilie şi un ou. Pentru decor ne trebuie glazură de orice fel şi bombonele colorate viu.
Poate pare dificil, însă e o reţetă simplă şi la îndemâna oricui...

Amestecăm făina cu sarea, praful de copt şi condimentele. Frecăm untul cu zahăr şi ou, iar apoi adăugăm miere, vanilie şi oţet. Batem cu un mixer până se lichefiază şi se topeşte zahărul. Amestecăm binişor, încetişor şi cu răbdare cu făina, pusă în compoziţie câte puţin. Frământăm aluatul până se omogenizează şi apoi îl împărţim în patru bucăţi pe care le învelim în folie de plastic şi le băgăm la frigider. Stau acolo minimum două ore până să le coacem, însă le putem lăsa chiar şi o săptămână!

După ce aluatul nostru stă suficient la rece, îl întindem foarte uşor cu un sucitor, nu foarte gros, iar apoi decupăm cu forme frumoase...
Le întindem pe hârtie de copt într-o tavă subţire şi le băgăm la cuptor cam un sfert de oră. Dacă vrem, facem o glazură cu care decorăm turtiţele şi tot pentru considerente estetice putem să le tăvălim puţin prin bombonele colorate.

Nu ştiu ce să spun despre povestea omuleţului din turtă dulce, însă eu unul nu cred că a apucat să fugă...cred că băbuţa îl mâncase înainte de a ajunge moşul la bucătărie...şi a inventat povestea ca pe o scuză...unde aţi văzut vulpi să mănânce turtă dulce?!?!?!

Daca ti-a placut reteta noastra "Omuleţul din turtă dulce" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (32)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert fursecuri papuci

Postat de sufletista

Desert fursecuri papuci

Mixam untul cu zaharul si sarea, esenta de vanilie, coaja de portocala, adaugam cate 1-2 linguri de apa care am amestecat-o cu otet, 2-3 linguri faina. Mixam bine, alternand apa cu faina pana...

Citeste continuarea

Cornulete din iaurt cu umplutura de mac

Postat de panacris

Cornulete din iaurt cu umplutura de mac

Făina, iaurtul, drojdia, zahărul, untul topit, se pun într-un vas și se amestecă energic până ce se înglobează toate ingredientele. Aluatul obținut se lasă la dospit la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.11.2010, 13:34
imi place mult felul in care descrii retetele..si povestioara tare frumoasa..iar turta dulce delicioasa
la 23.11.2010, 13:42
o stea înmuiată în lapte... delicios....
la 23.11.2010, 13:45
arata delicios,felicitari
la 23.11.2010, 14:41
interesant si gustoasa e turta asta a ta o s-o pun la favorite
la 23.11.2010, 14:57
bune pe langa o cafea spumoasa,5 furci de la mine si felicitari

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking