Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki

Postat de Cristi_Roman in Mancaruri de legume
7 Mar 2012 | 11164 vizualizari
Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki

M-am gandit sa va mai aduc in fata cate ceva din activitatea in restaurantul asiatic in care lucrez, iata, de mai bine de un an….ca tare repede trece timpul. Uneori ajut la prepararea bufetului de la pranz, pe care il avem joi si vineri. Eu ma ocup sa gatesc orezul prajit cu ou si taiteii cu legume (noodless). Astazi am sa va arat cum fac eu orezul prajit cu ou in stilul teppanyaki – metoda principala de gatit in restaurantul nostru. Teppan este o masa mare de otel sub care se afla foc iar mancarea se frige pe aceasta masa, in fata clientilor – acest stil se cheama teppanyaki – un concept extrem de popular in Japonia, de unde provine, dar care se bucura de succes din ce in ce mai mare in toata lumea (in Bucuresti se gatea asa la Benihana, sincer nu mai stiu acum care mai e situatia - cei din Bucuresti poate imi spuneti). Sunt putini chefi teppanyaki in lume non-asiatici, asa ca sper sa ma ajute in cariera ce-am invatat pana acum si ce mai am de invatat (muuuuuuuuuuult de tot), indiferent in ce tara ma voi afla in anii urmatori.

Ingrediente

  • 2 kg orez gatit la aburi;
  • 3 oua;
  • 30 ml ulei de masline;
  • 20 ml ulei de susan;
  • 20 de grame un t de usturoi (un t frecat cu sos de soia si cu usturoi maruntit);
  • 50 ml sos de soia;
  • sare, piper dupa gust.

Mod de preparare

Dupa ce masa de otel s-a incins bine, am turnat uleiul de masline si l-am uniformizat cat mai mult pe suprafata centrala cu ajutorul celor doua “mistrii” – obiectele clasice de gatit pentru stilul teppanyaki. Am batut apoi doua oua din cele trei si le-am turnat pe masa incinsa, amestecandu-le, precum as face oua in tigaie. Le-am “rupt” apoi in mici bucatele.

Am pus peste oua apoi cele doua kg de orez fiert (2/3 orez long grain, 1/3 orez jasmine – ambele cu bobul lung) si am inceput amestecare propriu zisa. Cu cele doua mistrii am intors pe toate partile si am amestecat orezul cu ouale facute. Asta timp de un minut jumatate, doua. Am pus apoi sare si piper, dar si un cubulet de unt de usturoi.

Am adaugat apoi sosul de soia, pentru culoare si gust.

A urmat apoi iar o amestecare completa, dar si o “presare” cu partea laterala: sunt mai multe tehnici de manuire a ingredientelor pe masa incinsa.

Am turnat apoi si uleiul de susan, care confera o aroma deosebita, clasica, de susan prajit, dar si culoare.

Dupa inca 30 de secunde de amestecare am adaugat peste orez si al treilea ou batut, care s-a facut mintenas in interiorul orezului fierbinte. Apropo – temperatura de gatit ajunge la aproximativ 80 de grade Celsius cand orezul este aproape gata. Oricum trebuie respectat un minimum de 75 grade Celsius – ceirnta obligatorie pentru siguranta alimentara.

Cand a fost gata, am pus orezul in tavita speciala de bufet, am luat apoi temperatura (lucru cam obligatoriu) cu un termometru special, dupa care am presarat putina ceapa verde tocata marunt, pe deasupra.

Asta este orezul cu ou prajit in stilul teppanyaki. Pentru mesele de seara, pentru meniul a la carte adica, oferim un orez prajit un pic mai complex, care are pe langa toate ingredientele prezentate aici si ardei gras si morcov – taiate cubulete cat un zar mic.

Va doresc numai bine!

Daca ti-a placut reteta noastra "Orez prajit cu ou – varianta in stilul teppanyaki" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Dovlecei la cuptor

Postat de andaoana

Dovlecei la cuptor

Dovlecei ii spalam bine si ii curatam partial de coaja . Ii taiem pe lungime in jumate , si fiecare jumate in 3 sau 4 parti . Presaram cu sare si ii asezam intr-o tava antiaderenta . Stopim cu...

Citeste continuarea

Conopida cu sos de branza si mustar

Postat de Irina

Conopida cu sos de branza si mustar

Dragilor, daca va strambati cand vine vorba de conopida, v-as aminti cat de benefic e consumul ei pentru organism. Detoxifiant, bun anticancerigen, antireumatic, energizant...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.03.2012, 19:10
interesant
la 07.03.2012, 19:47
Am vazut si pe blog la tine..imi place si ai o foarte mare dexteritate!!!
la 07.03.2012, 19:58
la 07.03.2012, 20:21
felicitari super arata
la 07.03.2012, 20:40
eu de ce nu sunt prietena cu tine pe blog Cristi?

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking