Mancare de bame, orez galben si ayran

Postat de Lia1 in Vita
17 Aug 2013 | 7475 vizualizari
Mancare de bame, orez galben si ayran

Am invatat gustul bamelor mancand la o familie de arabi o mancarica nemaipomenit de gustoasa din bame cu garnitura de orez. Noi nu mai stim sa mancam bamele fara aceasta garnitura. Ca sa fie reusita, am aprovizionat chiar de la o macelarie arabeasca pentru ca acolo bamele sunt de buna calitate, mici, nu mari si lemnoase ca in conservele romanesti, de aceea multora nici nu le plac bamele, pentru ca nu stiu cum sa le aleaga dar este o mancarica foarte gustoasa si care se prepara rapid si fara efort.

Ingrediente

  • PENTRU MANCAREA DE BAME
  • ½ kg carne de vitel
  • ½ kg bame proaspete (sau un 1 borcan bame conservate de buna calitate)
  • 6 rosii + 1 lingurita cu varf concentrat de rosii sau - (3 linguri de pasta concentrata de rosii)
  • 1 capatana de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • 1/2 lingura zeama lamaie (daca bamele sunt proaspete)
  • Sare
  • Optional o priza de cumin
  • PENTRU OREZUL GALBEN
  • 1 cana de orez basmati (nu mi-a reusit bine cu alt tip de orez cu bob lung)
  • 1+1/4 cana apa
  • 3 cuiburi de fidea
  • 1 lingura ulei pt prajit fideaua
  • Sare
  • 1/3 lingurita turmeric sau putin sofran dezlegat in putina apa
  • 1 cub unt
  • PENTRU AYRAN
  • Iaurt de baut sau (iaurt gras + ceva apa rece ca sa devina fluid de baut)
  • frunze de menta maruntate
  • sare
  • cuburi gheata.

Mod de preparare

PREPARARE MANCARE BAME

1.Spalam bamele (daca sunt proaspete, crude), le taiem capacele la cele mari si le dam in doua, la cele mici doar coditele.

Le clatim in apa cu otet ca sa se mai duca din mucilagiu.

EDITEZ: la recomandarea specialistului Mihaela11, bamele daca sunt proaspete se vor cali in ulei.

Daca sunt din conserva, sucul lor nu se aunca decat daca va displace profund fiind gelifiat.

2.Se taie carnea cuburi, o spalam si o scurgem bine de apa.

Intr-o cratita anti-aderenta rumenim la foc mediu-iute, in 2 linguri de ulei, carnea taiata cuburi si stoarsa bine de apa. Amestecam continuu spre final ca sa nu se arda.

Scoatem carnea pe o farfurie.

3.In sosul ramas calim ceapa cam 2 minute, mestecand continuu fara sa o ardem, pana absorbe sosuletul si nu ramane complet in sec. In cratita emailata nu merg toate astea, folositi tigaia de teflon.

4.Adaugam carnea si bamele in cratita cu ceapa. ATENTIE! Daca este carnea batrana se fierbe fara bame cca 1 ora sau pana devine moale si abia apoi adaugam bamele care se fac repede daca sunt din conserva.

5.Adaugam apa fierbinte doar cat sa le cuprinda.

Le fierbem pe jumatate la foc moderat fara capac pt inceput apoi cu capacul intredeschis altfel are tendinta sa se umfle si sa dea in foc.

6.Punem 1 lingura cu varf de pasta concentrata de rosii dezlegata intr-o ceasca de apa.

7.Intre timp se oparesc rosiile 30 secunde ca sa se decojeasca usor.

Se decojesc rosiile, se curata de cotoarele necoapte bine si se marunteaza in blender.

Se adauga rosiile la amestecul din cratita

Daca ne mocaim mult cu preparatul sucului de rosii si scade prea mult sosul de la bame, mai adaugam apa fierbinte.

8.Decojim usturoiul si il taiem cum obisnuim.

9.Adaugam o priza de sare

Cui ii place gustul se presara o priza de cumin.

10.Fierbem la foc foarte mic, cat sa bolboroseasca incet, sub capac, pana ramane sos cat sa cuprinda ingredientele. Decat sa sece prea mult, mai bine mai adaugam cate un pic de apa fierbinte.

11.La final gustam si mai saram daca e cazul.

Se pune 1/2 lingura zeama lamaie. Daca sunt bame din borcan nu mai punem pt ca sunt deja acrisoare.

OREZUL

1.Intr-o tigaie incinsa la foc moderat punem 1 lingura ulei si zdrobim mare in mana 2-3 cuiburi de fidea. O punem la prajit pana devine cafenie dar nu arsa. Amestecam neaparat continuu si reducand focul, timp de cca 2 minute sau pana prinde uniform culoarea dorita.

2.Punem in steamer 1 cana orez spalat bine din mai multe ape si scurs cat de cat.

3.Rasturnam peste el fideaua, sare, 1/3 lingurita turmeric si apa rece cat sa treaca cat grosimea unui deget peste nivelul orezului. Nu punem mai mult! Scopul este sa se faca in abur si sa nu se lipeasca bob de bob.

4.Se fierbe inchis etans cu capacul cca 15-20 minute.

5.Dupa ce a fiert se adauga 1 cub unt.

6.La final se vantura cu miscari de jos in sus cu paleta ca sa se nu apuce sa se raceasca cu boabe lipite intre ele. Se acopera.

AYRAN

Iaurt de baut sau (iaurt gras + ceva apa rece)  ca sa devina fluid pt. baut+5 frunze de menta maruntate+sare se bat bine toate. In pahar deasupra se pun 2 cubulete de gheata.

Savurati cu placere!

Daca ti-a placut reteta noastra "Mancare de bame, orez galben si ayran" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (20)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Rasol de vita cu morcovi la cuptor in sos de bere neagra

Postat de simona72

Rasol de vita cu morcovi la cuptor in sos de bere neagra

Rasolul de vita se condimenteaza cu sare si piper. Intr-o tigaie mare, eu am folosit un wok, se pun 2 linguri ulei de masline. Cand uleiul s-a incins se pune rasolul si se prajeste pe toate...

Citeste continuarea

Rasol de vita cu legume la cuptor

Postat de Constelatialeu

Rasol de vita cu legume la cuptor

Mai intai curatam legumele,ceapa o taiem solzisori, morcovul si pastranacul taiat rondele, ardeiul feliute potrivite. Punem pe foc o tigaie, o lasam sa se incinga adaugam ulei,nu foarte mult,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.08.2013, 20:50
Ce bine arata platoul
la 17.08.2013, 21:00
Este un meniu minunat. Nu am mancat niciodata bame, chiar le-as incerca, iar mancarica este de fapt o tocanita, pe care eu o consider o mancare sanatoasa si satioasa. Ayranul este f bun pt cunoscatori, doar ca eu l-am intalnit doar la turci. Felicitari pt meniu!!!
la 17.08.2013, 21:09
Votez cu increde ca-mi place ce vad in farfurie. Desi am auzit si de bame si de ayran,recunosc ... inca n-am gustat. Felicitari, minunata prezentarea1
la 17.08.2013, 21:11
Arata foarte bine, as gusta sa vad daca-mi place!
la 17.08.2013, 21:23
Rocsi, nici ale tale nu sunt mai prejos

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking