Oua posate cu sos bourguignon

Postat de ctlina in Aperitive / Garnituri
15 Mar 2016 | 2673 vizualizari
Oua posate cu sos bourguignon

Dupa Supa crema Du Barry, va prezint reteta care trebuia realizata dupa a 2a saptamana de curs. Cum va spuneam deja in prima reteta publicata, aveti aici reteta oficiala livrata de un curs gratuit de bucatarie organizat de specialisti francezi- MOOC cuisine de l'Afpa (MOOC-Massive Open Online Course). 6 saptamani de curs : 1 - legumele, 2 - oua, sosuri, 3 - carnea, 4 - pestele, 5- patiserie Fiecare saptamana trebuie trecut un test si realizata o reteta. Ultima saptamana un test global de 50 intrebari. Cei care vor reusi vor obtine o atestare. Aveti in aceasta reteta mai multe technici foarte importante pentru bucatarii amatori pasionati: - realizarea unui fond legat (cu amidon de porumb), -"glacer à brun"- caramelizarea cepelor mici , -"blanchir"- indeparta sarea din sunca afumata, - "pocher" -posarea oualor.   Este o reteta delicata dar foarte fina si gustoasa- un regal.

Ingrediente

  • 4 oua
  • 4 felii de pâine
  • 30 g unt
  • 16-20 cepe mici albe
  • 150 g sunca/bacon de porc afumata
  • 150 g ciuperci
  • 30 cl de vin roșu (Burguignon)
  • 1 ceapa eșalotă
  • cimbru, frunze de dafin
  • 25 cl de fond de vițel legat (30 cl de apă + 2 linguri de pudra de fond de vitel Maggi + 1 lingurita amidon de porumb)
  • patrunjel tocat
  • sare și piper
  • zahăr

Mod de preparare

Daca aveti un fond de vitel de casa preparat cu oase este ideal.

Se prepară fondul legat de vițel: eu am folosit o metoda rapida :)

- se pune la fiert 25 cl de apă, se adaugă pudra de vițel și se amestecă bine. Se adaugă amidonul de porumb dizolvat în un pic de apă rece și se reduce sosul până cand se ingroasa si se tine pe dosul lingurii. Rezervam.

Se curata și se spală ciupercile. Se taie în 4 și se soteaza ciupercile într-un pic de unt.

Se curata ceapa si se pune intr-o tigaie adanca. Se acoperă cu apă rece, se pune o nuca de unt, un pic de zahăr pudră, sare. Se aduce la fierbere si se acopera la suprafata cu un capac din hartie de copt gaurit in mijloc. Lasam sa fiarba până la evaporarea completă a apei. Luam capacul din hartie si lasam ceapa sa se caramelizeze un pic amestecand cu atentie. Rezervam.

Taiem sunca cubulete. O albim (blanchir) pentru a indeparta sarea. Punem baconul  într-o tigaie adanca, se adaugă apă până la 2- 3 cm deasupra baconului și se aduce la fierbere. Se scurge și se pune la prajit. Rezervam.

Se taie pâinea în discuri si se pune la prajit in putin unt, usor pe fiecare parte.

Varsam vinul intr-o tigaie adanca adaugam eșalota taiata marunt, cimbrul și frunza de dafin. Reducem vinul la 3/4. Se adaugă fondul de vițel se reduce din nou pana obtinem un sos bine legat. Asezonati. Adaugati garnitura bourguignonne : sunca prajita, ceapă caramelizata și ciupercile sotate.

Posati ouăle : Se pune la fiert un volum mare de apă și se adaugă 1 lingura de otet alb care va ajuta la legarea albusului de ou. Se sparg ouăle unul câte unul în castronele separate. Cu ajutorul unei linguri, amestecati si formati un vârtej în apă la foc mic . Glisați unul câte unul ouăle în acest vârtej. Adunati cu lingura albusul peste galbenus. Lasati 2 minute. Le scoateti cu ajutorul unei linguri pe o hartie absorbanta.

Verificați : atingeți albusul , trebuie să fie ferm dar elastic. Indepartati albusul in exces pentru a regulariza forma lor.

Intr-o farfurie adanca se pune felia de pâine, se aseaza oul deasupra si se toarna sosul bourguignon peste el.

Se decoreaza cu patrunjel tocat si se serveste imediat .

Pofta Buna!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Oua posate cu sos bourguignon" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Miez de lapte cu mamaliguta gratinata

Postat de mihaelar63

Miez de lapte cu mamaliguta gratinata

 Apa se pune la fiert , se sareaza , se adauga untul si se toarna faina de malai in ploaie ,amestecandu-se incontinuu cu un tel .Mamaliga sa fie potrivit de tare . Kaizerul se taie...

Citeste continuarea

Rulada cu morcovi si crema de branza

Postat de RuxyRux

Rulada cu morcovi si crema de branza

Se mixeaza( sau cu telul), morcovii tocati la blender in prealabil cu ouale, iaurtul, uleiul, laptele, faina, praful de copt si sarea. Se tapeteaza tava de cuptor cu foaie de copt si se pune...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.03.2016, 21:50
ti-am mai spus ca-mi place mult cum prezinti retetele
la 15.03.2016, 21:50
Ce-ai facut aici n-are de ce sa nu-mi placa
la 15.03.2016, 21:52
multumesc Ina esti f draguta, mi-ai spus dar poti sa-mi spui in continuare
la 15.03.2016, 22:04
Arata bine, nu-s eu cu chestii din astea trendy-flendy dar parca as gusta s avad cum este
la 15.03.2016, 22:04
UIte asa am invatat si eu ceva nou Am sa aplic si eu caramelizarea cepelor mici . Foarte interesant

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking