Paine alba, simpla

Postat de panacris in Piine
23 Mar 2020 | 2473 vizualizari
Paine alba, simpla

Rețeta clasică, numai bună pentru debutul în bucătărie! ;)   Ce e mai frumos și plăcut într-o zi ca-n aseta vremuri, să uităm de griji și să adie o aromă de pâine proaspătă în casă. Rețeta mea este pentru gospodinele moderne, ce nu prea au timp de stat în bucătărie și le asigur că rețeta nu a dat greș niciodată. Dacă nu aveți mașină de pâine, vă puteți folosi de robotul din bucătărie, dacă nu aveți nici așa ceva, vă suflecați mânecile și vă puneți la frământat pâinea, așa cum ați face un masaj iubitului! ;) Simplu și gustos!

Ingrediente

  • Făină albă 000, 650 g,
  • Apă călduță 350 ml, (o cană mare de ceai),
  • Sare grunjoasă (mare) 1 lingură,
  • Zahăr tos 3 linguri,
  • Drojdie uscată 1 plic, (drojdie proaspăt 25 g),
  • Ulei de floarea soarelui 4 linguri.

Mod de preparare

Mărturisesc că m-am folosit de ajutorul meu din bucătărie, Maricica bis, mașina de frământat și copt pâine. În recipientul masinii de pâine se pune apa, făina cernută, sarea, zahărul, uleiul și drojdia (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!) Se programează aparatul pentru frământat, dospit și copt. Atenție ajutați aluatul cu puțină apă, făină sau ulei, ca să nu se lipească de pereții vasului, în primele 30 de minute, apoi lăsați mașina în pace, nu mai deschide-ți capacul, își face treaba singură. 

Dacă nu aveți aparat, puneți într-un vas încăpător făina, în mijloc, faceți o groapă unde adăugați, apa călduță, sarea, zahărul și uleiul, apoi începeți să amestecați, adunând făina dinspre mijloc spre marigine, până ce încorporați toate ingredinetele într-un aluat lipicuos.

Apoi frământați, ușor dinspre margine spre interior, până ce obțineți un aluat elastic.

Sincer, nu vă va ieși din prima, dar orice învățătura are nevoie de exercițiu! ;)  

Apoi formați pâinea, pe rotund sau lunguieț, o puneți într-o formă tremorezistentă, tapetată cu foaie de pergament și făină și o mai lăsați la dospit minim 30 minute.

Apoi o crestați cu un cuțit bine ascuțit sau mai bine cu o lamă de barberit, sterilă ;) și puneți pâinica la copt în cuptorul preîncins cca. 30 minute la 200 grade, apoi încă vreo 20 minute la 150 grade, până ce se rumenește.

 

 Spor și poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine alba, simpla" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Retete similare

Paine taraneasca ruseasca cu usturoi verde si ierburi de gradina

Postat de Ksenya

Paine taraneasca ruseasca cu usturoi verde si ierburi de gradina

  Intr-un vas incapator desfacem drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, adaugam zerul cald, uleiul si 200 grame de faina cernuta   (din cele 500 grame). Amestecam toate ingredientele,...

Citeste continuarea

Painea perfecta

Postat de Ina

Painea perfecta

Pentru inceput dizolvam 40 g faina alba in 200 ml apa rece. Punem amestecul pe foc pana ajunge la clocot si se leaga bine. In tot acest timp amestecam cu o spatula aducand amestecul dinspre...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.03.2020, 19:33
Nu pot sa cred, asa simpla, simpla , fara o samanta, o maslina, ceva acolo...
la 23.03.2020, 19:44
Simplăăăă, simplăăă!
la 23.03.2020, 20:28
la 23.03.2020, 20:53
la 23.03.2020, 21:10
Acum si eu carcotesc . Zaharul este cam multisor, celputin pentru mine doar nu-i cozonac. Asta nu inseamna ca nu poate fi o reteta grozava !!!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking