Paine alba simpla - reteta pas cu pas

Postat de ExploraCuisine in Piine
28 Feb 2011 | 16769 vizualizari
Paine alba simpla - reteta pas cu pas

Sper sa va ajute pozele pe etape ca sa preparati paine de casa.

Ingrediente

  •     500 g faina alba de buna calitate (eu aici  cumpar Robin Hood, e cea mai buna)
  •     25 g drojdie proaspata (sau uscata dupa caz, eu cumpar la pachet de la o brutarie)
  •     300 ml apa
  •     1/2 lingurita zahar
  •     3 linguri ulei 
  •     1/2 lingurita sare

Mod de preparare

  Mai intai preparam maiaua:  intr-un bol mic punem drojdia zdrobita, zaharul si 300 ml apa calduta (nu fierbinte!) si o lingura de faina.
 Amestecam bine, punem un stergar deasupra peste bol si lasam vreo 15 minute pana cand maiaua isi dubleza volumul.   daca drojdia este proaspata si de buna calitate, maiaua va creste frumos, in cazul in care nu creste, nu va mai obositi sa continuati, pentru ca nu va creste painea).
       Intre timp, cantarim si cernem faina (cea pe care o folosesc eu e deja cernuta), o punem intr-un vas mai adanc, adaugam sarea si amestecam bine (am citit undeva ca nu e bine ca sarea sa intre in contact cu drojdia) si facem o groapa in mijloc.  Maiaua a crescut...

Adaugam maiaua in faina din bol.

Incepem sa framantam, adaugam uleiul si framantam pana cand aluatul se ia de pe peretii vasului. Eu nu framant decat pana se inglobeaza toata faina.
 Trebuie sa arate asa:

Acoperim cu un stergar vasul si il punem intr-un loc caldut, ferit de curent.(unii sugereaza sa incalziti cuptorul si sa puneti inauntru aluatul, eu din experienta va spun ca aluatul se va intari de la caldura deasupra). Lasati aluatul sa creasca aproximativ 1,5 ore. Dupa ce a crescut frumos...

Pregatim 1 tava (eu folosesc de chec, imi place painea in forma de franzela, dar puteti sa folositi orice tava doriti, depinde de forma pe care vreti sa i-o dati). Scoatem aluatul din bol, si il framantam 1 secunda, si ii dam forma dorita. Il asezam in tava. Preincalzim cuptorul la 195 grade Celsius sau 390 grade F).

Lasam sa creasca inca vreo 30-45 minute, pana cand ajunge sa depaseasca putin tava (acoperim cu stergar tava). Mie imi place painea nu foarte inalta, asa ca nu o las sa creasca exagerat. Dupa 40 min..

Facem usor niste taieturi cu cutitul pentru model fara a apasa aluatul. Eu nu ung cu nimic deasupra painea, iasa foarte frumoasa asa. Dam la cuptorul incins la 390 gr F timp de 40 minute. Mirosul din casa devine ucigator :))

Dupa 40 minute, scoatem painea pe un gratar si lasam sa se raceasca.

Observati ca una e mai mica si una mai mare :))) niciodata nu reusesc sa modelez in mod egal fiecare paine :)  Dupa ce s-a racit, puteti taia felii, yummy!!!

 Si ca sa vedeti cat e de pufoasa...Voila!

  Nu sa-mi laud singura marfa, dar e perfecta!!! pufoasa si aromata, cu o crusta delicioasa! Sper sa va placa painea, caci e tare buna si merge cu orice!

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine alba simpla - reteta pas cu pas" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Retete similare

Crutoane aromate

Postat de merisor67

Crutoane aromate

Tăiem feliile de pâine în cubulețe. Așezăm feliile de pâine, una peste alta, le tăiem în trei fâșii, apoi tăiem fâșiile în câte trei...

Citeste continuarea

Paine de casa

Postat de Dea_Dea

Paine de casa

Apa calduta se pune in castron , se pune drojdia si se dizolva . Se adauga sarea si faina in ploaie , se amesteca bine si se faramanta.Daca este necesar mai punem faina cat sa obtinem un aluat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.02.2011, 23:15
ce pufoasa si ce buna este o bucatica calda
la 28.02.2011, 23:17
arata foarte foarte bine
la 28.02.2011, 23:29
cand vii acasa te pun sa faci paine
la 28.02.2011, 23:32
Splendida...
la 28.02.2011, 23:42
Multumesc fetelor pentru aprecieri, eu fac painea aceasta foarte des, ar cam trebui sa incerc si alte variante de paine, dar mi-e lene, stiti cum e, odata ce ai gasit o reteta buna parca nu-ti vine sa mai faci altceva

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking