Paine aperitiv invartita

Postat de RODIMUR in Piine
3 Iun 2021 | 2495 vizualizari
Paine aperitiv invartita

Am ”inventat” acest fel de pâine gândindu-mă la învârtitele tradiționale moldovenești și la un preparat foarte apreciat din brutărie: pâinea cu cartofi. Cine nu a simțit tentația de a rupe și a mânca pofticios o bucată de pâine aburindă, mirosind ispititor, abia scoasă din cuptor? Cred că toată lumea, sau dacă nu, măcar o majoritate apreciabilă... Gândindu-mă la asta, mi-am zis că această bucată de pâine, gustată cu poftă ar putea fi ca un aperitiv, nu doar simplă. Oricum, învârtita trebuie umplută cu niște ingrediente și apoi rulată, înainte de a fi dată la cuptor... Și pentru că tot urma să fie ca un aperitiv, am adăugat ingrediente de calitate, care să-i dea un gust bun: ouă, lapte pentru frământat, unt... Iar pentru a armoniza ingredientele din  umplutură, am adăugat și ceva din prospețimea anotimpului: codițe de ceapă verde. Așa că am făcut această pâine, excelentă, pufoasă și foarte gustoasă, care s-a păstrat moale și proaspătă timp de 4-5 zile. E de repetat...

Ingrediente

  • 500 grame de făină albă
  • 15 grame de drojdie proaspătă
  • 250 ml de lapte
  • 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 ou
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de zahăr tos
  • ulei pentru uns tava de copt
  • Pentru umplutură:
  • 2 cartofi medii
  • 25-30 grame de unt
  • codițele de la 4-5 cepe verzi
  • 100 grame de brânză de burduf (telemea)
  • Pentru decor:
  • 1 ou pentru uns
  • 1-2 linguri de susan

Mod de preparare

Făina cernută se pune în vasul pentru frământat, se face o adâncitură în mijlocul ei și se adaugă: drojdia mărunțită, oul și zahărul. Se toarnă lapte cald, puțin câte puțin, mai întâi pentru a amesteca ingredientele din mijloc, până ce se dizolvă atât zahărul cât și drojdia, după care se toarnă treptat și restul laptelui. Se încorporează făina, în care s-a amestecat sarea, ca să nu intre în contact direct cu drojdia, iar la urmă se adaugă  uleiul. Se frămână aluatul până ce devine elastic și nelipicios, după care se acoperă cu un șervet curat și se lasă la dospit, cel puțin 30 minute, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

Cât timp aluatul stă la dospit, se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert.

Între timp se spală cepele verzi, se zvântă și li se taie codițele sub formă de rondele.

Când cartofii au fiert, se scurg de apă, se pasează și după ce se adaugă untul și un praf de sare, se face un piure cremos.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă puțin pentru eliberarea bulelor de aer.

Din aluat se întinde cu sucitorul o foaie dreptunghiulară, se unge cu piure de cartofi și apoi se presară brânză de burduf și rondele din codițe de ceapă. Se rulează aluatul cu umplutura la interior și apoi se pune sub formă de melc răsucit în tava de copt, unsă cu ulei în prealabil.

Se acoperă pâinea cu un șervet curat și se mai lasă 10 minute la dospit, după care se unge cu ou și se presară susan. Apoi se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce pâinea crește și se rumenește frumos.

Atunci se scoate tava din cuptor și după ce se desprinde pâinea cu lama subțire a unui cuțit, se depune pe un platou. Se poate gusta caldă, pentru că miroase îmbietor și este foarte gustoasă. Dar dacă doriți să o feliați frumos, va trebui să o lăsați să se răcească.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine aperitiv invartita" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Retete similare

Paine rapida cu iaurt

Postat de momo121

Paine rapida cu iaurt

Oul il batem cu sarea si zaharul, adaugam iaurtul si faina amestecata cu praful de copt. Amestecam bine toate ingredientele, trebuie sa iasa un aluat lipicios si moale. Il turnam intr-o tava...

Citeste continuarea

Chifle Laugenbrot

Postat de momo121

Chifle Laugenbrot

      Intr-un bol punem apa calduta impreuna cu drojdia uscata, amestecam putin si lasam sa se dizolve 2-3 minute, dupa acest timp punem si restul ingredientelor, sarea, zaharul si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.06.2021, 23:01
Cea mai buna!
la 03.06.2021, 23:37
la 04.06.2021, 00:39
Din introducere , recunosc dragul si placerea cu care ai preparat aceasta paine !!! Sa va fie de bine !!!
la 04.06.2021, 01:37
Mulțumesc, Mihaela...! Un mix de pâine cu cartofi și pâine cu ceapă. La care am adăugat brânzica și...învârteala. Și a ieșit atât de pufoasă și bună...!
la 04.06.2021, 08:46

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking