Paine de casa

Postat de adela_64 in Piine
25 Oct 2013 | 55969 vizualizari
Paine de casa

De cand am descoperit aceasta reteta o fac foarte des. Poate-o sa mai incerc si altele dar asta m-a cucerit din prima !

Ingrediente

  • 1 kg. de faina
  • 300 ml apa
  • 300 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 1 lingurita sare
  • 50 g drojdie proaspata sau 2 plicuri uscata

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un lighean. Daca folositi drojdia uscata se amesteca pur si simplu in faina cernuta. Daca folositi drojdie proaspata faceti o maia. Se pune drojdia proaspata intr-un vas, se faramiteaza si peste ea se presara 1-2 lingurite de zahar tos. Se amesteca din cand in cand pana devine lichida. Laptele cu apa se pun intr-un vas metalic si se incalzesc. Nu fierbine ca nu mai creste painea. Din cantitatea de lichid se ia cam o jumatete de cana se amesteca cu drojdia se pun 2-3 linguri de faina, se amesteca bine, se pune un servet deasupra si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce a crescut maiaua, in faina din lighean se face o gropita, se rastoarna maiaua si se incepe framantarea adaugand lichidul ramas. Dupa, se adauga sarea si uleiul. Se framanta pana nu se mai lipeste de maini. Aici e mai greu, dar merita!

Se lasa la crescut cam o ora sau pana isi dubleaza bine volumul. Se rastoarna aluatul pe o planseta presarata cu faina, se imparte dupa cum doriti si in cate parti doriti, se aseaza intr-o tava pe hartie de copt si se pune in cuptorul incins la 170 de grade. Dupa ce se imparte aluatul si se aseaza painea in tava se da iar la crescut cca. 30 de minute.

Se  incalzeste cuptorul cu 15 min. inainte de-a baga painea in cuptor, iar pe treapta de jos se aseaza o tava in care s-a pus apa. Asa se incalzeste cuptorul cu tot cu tava cu apa. Dupa ce painea e frumos crescuta se baga in cuptor pe un alt gratar deasupra tavii cu apa. Se coace asa cca. 20-30 de minute pana incepe sa se rumeneasca. Se scoate tava cu apa, se muta mai jos tava cu painea si se continuua coacerea pana e bine rumenita. 

S-o serviti cu drag !

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (19)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta usor de facut: Bagheta de paine crocanta si proaspata

Postat de Constelatialeu

Reteta usor de facut: Bagheta de paine crocanta si proaspata

Iata cum se prepara aceasta Reteta usor de facut: Bagheta de paine crocanta si proaspata Am folosit robotul sa mearga treaba mai repede, desi imi place foarte mult sa simt aluaturile la mana...

Citeste continuarea

Paine cu faina integrala de secara si tarate de grau

Postat de katty

Paine cu faina integrala de secara si tarate de grau

Intr-un castron cernem faina de grau, adaugam faina integrala de secara si taratele de grau. Amestecam ingredientele si facem o adancitura in mijloc. Amestecam zaharul cu drojdia, putina apa calda...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.10.2013, 11:56
la 25.10.2013, 13:35
la 25.10.2013, 13:57
ce frumos e crescuta!!
la 25.10.2013, 14:05
oaaa, arata exceptional
la 25.10.2013, 14:14

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking