Paine ca la tara

Postat de Lia1 in Piine
6 Oct 2013 | 18396 vizualizari
Paine ca la tara

Hai ca v-am innebunit cu dusul meu la tara, dar m-am intors incarcata cu roade, asa ... cum ne sade bine toamna. Am adus si faina, cu gandul sa fac paine. Am interogat o baba si o matusa cum fac ele painea, amandoua cam la fel, doar ca matusa-mea pune si doua oua. Am intrebat-o pe baba cat timp lasa pentru prima si a doua dospire? Ea zice: "ei, maica!...io n-am facut niciodata paine cu ceasul!" :))))))). Cica pana isi dubleaza volumul. Si cica drojdia proaspata nu e bine s-o tinem la congelator (cum zicea Cristi Roman :P dar el facea doar lipii rapide si la alea nu prea mai conteaza). Si mi-am amintit vara cum finisa bunica painea, o intepa cu furculita si o ungea cu o rosie foarte bine coapta si lasa pe ea multe seminte care se rumeneau si era aspectuoasa dar vedeti bine ca rosiile de-acum nici seminte nu mai au :( ca sa-mi fac decorul.

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 250 ml apa calduta ca la soare
  • 4 linguri ulei (optional)
  • 2 oua
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita cu varf- sare
  • 1 rosie pentru uns aluatul

Mod de preparare

Cernem faina intr-un vas (fiindca era de la tara).
Eu am cernut-o chiar pe ziar cum se face la tara :D.
Drojdia o frecam cu zaharul intr-un castronel pana se lichefiaza si adaugam apa calduta.
Facem un cuib in faina si turnam lichidul preparat.
Amestecam cu putin din faina, presaram deasupra putina faina, acoperim capisterea (eu cu castronul) cu un prosop si o lasam la crescut cam 15 min pana isi dubleaza volumul.
Apoi o luam la framantat pana devine un aluat elastic.
Mai intai o framantam in castron, apoi pe blatul de lucru infainat.
Presaram putina faina in castronul gol, punem la loc aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul (30-50 min, depinde de calitatea drojdiei).
Dupa 15 minute incingem la maxim cuptorul cu vasul ceramic gol inauntru, il incingem si pe el ca sa fie ca o vatra.
Dupa ce si-a dublat volumul aluatul, il preframantam si ii dam forma vasului in care o coacem (eu coc in vasul ceramic roman).
Punem aluatul pe hartia de copt si mai lasam 20 minute la crescut acoperita cu un servet de bumbac.
Cand a terminat cu crescutul, il intepam cu furculita si zdropsim deasupra din pulpa cu semninte a unei rosii.
Coacem in cuptorul preincalzit, reducand focul la 200grd pentru 25-30 minute.
Verificam sa fie rumena si nu foarte grea si cand o intoarcem cu fundul in sus si o ciocanim, sa sune a gol.
Coaja painii este crocanta iar miezul pufos si bun!

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine ca la tara" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Retete similare

Paine cu smantana

Postat de Pungasa_Rogue

Paine cu smantana

Intr-un castron mare se amesteca drojdia cu o lingura de zahar, putina apa calda (circa 100 ml) si 100 g faina si se lasa sa creasca la loc cald. Dupa aceea, se cern 900 g faina peste maiaua...

Citeste continuarea

Paine alba de casa

Postat de Pungasa_Rogue

Paine alba de casa

Intr-un castron mare se amesteca drojdia cu zaharul, apa calda si 100 g faina si se lasa sa creasca la loc cald. Dupa aceea, se adauga sarea si se incepe framantarea, adaugand faina cat...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 06.10.2013, 11:04
ce poate fi mai bun decat o paina facuta acasa
la 06.10.2013, 11:06
Buna, painea de casa!
la 06.10.2013, 11:06
mi-ai facut o pofta cu descrierea
la 06.10.2013, 11:08
Laura
pup fetele
la 06.10.2013, 11:08
Cred ca are o aroma cand o scoti din cuptor de iti lasa gura apa

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking