Paine de casa

Postat de Tyna79 in Piine
28 Mar 2010 | 6401 vizualizari
Paine de casa

Pentru ca suntem pe meleaguri unde painea din comert este dulce, fac painica acasa si este foarte gustoasa. V-o recomand :

Ingrediente

  • 1 kg faina alba
  • 500 ml apa calduta ( 2 cani )
  • 1 lingura drojdie uscata (7-10 grame)
  • 4 linguri ulei de masline sau de floarea soarelui
  • 1 lingura rasa de sare fina

Mod de preparare

Punem faina intr-un vas mai marisor, facem o gaura la mijloc si adaugam cele 2 cani de apa calduta ( atentie sa nu fie fiarta pentru ca se opareste faina si nu va mai creste ), in care am dizolvat si drojdiuta.

Adaugam apoi uleiul si sarea si amestecam ( eu folosesc un tel la inceput, apoi o lingura, iar cand coca incepe sa se lege o framant cu mana),  pana nu se mai lipeste;( aluatul trebuie sa fie potrivit, nu foarte vartos ).

Se acopera vasul cu un prosop si se lasa la crescut intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.

Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina. Dupa ce a crescut, se adauga putina faina si se framanta iar ca sa descreasca aluatul, (daca doriti puteti sa o si trantiti de cateva ori ca fie mai afanata)  dupa care se modeleaza in forma dorita  in tava pregatita in prealabil. Se lasa iar la crescut, se unge usor painica cu ulei de masline , dupa care o introducem in cuptorul incalzit cu cateva minute inainte. Eu coc painea la 170 grade C in jur de o ora si jumatate.

Cand s-a rumenit dedesubt se scoate din cuptor , se stropeste cu putina apa rece ( atentie ca frige !!! )  si se acopera cu un prosop curat si se lasa asa pana se inmoaie coaja ( 15 - 30 min ).  

Din aceasta compozitie rezulta : o paine in tava rotunda (23-24 cm), sau in tava normala de cuptor 2 franzele cu lungimea de 40 cm. Depinde de imaginatia si tavile fiecaruia.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (2)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta usor de facut: Bagheta de paine crocanta si proaspata

Postat de Constelatialeu

Reteta usor de facut: Bagheta de paine crocanta si proaspata

Iata cum se prepara aceasta Reteta usor de facut: Bagheta de paine crocanta si proaspata Am folosit robotul sa mearga treaba mai repede, desi imi place foarte mult sa simt aluaturile la mana...

Citeste continuarea

Paine cu faina integrala de secara si tarate de grau

Postat de katty

Paine cu faina integrala de secara si tarate de grau

Intr-un castron cernem faina de grau, adaugam faina integrala de secara si taratele de grau. Amestecam ingredientele si facem o adancitura in mijloc. Amestecam zaharul cu drojdia, putina apa calda...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.03.2010, 22:20
Salut, Tyna. Bine ai venit printre bucatarasi! Nu ai avut poza sau nu te-ai descurcat sa o incarci retetei?
la 29.03.2010, 12:19
Multumesc pentru primire Bucataras; era 2 noaptea cand am postat reteta si am uitat ... dar cred ca pot sa incarc poza mai tarziu ...nu ? Ia sa incerc.

Vezi toate comentariile (2)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking