Paine de casa

Postat de Ina in Piine
11 Apr 2010 | 8512 vizualizari
Paine de casa

Azi am facut paine pentru a doua oara in viata mea! Si asta pentru ca mi-a fost lene sa ies din casa... E ultima zi de CO, maine reincep serviciul, naveta... ma intelegeti...Nici nu stiti ce frumos mirosea in bucataria mea!!!

Ingrediente

   
  • 1 kg. faina
  • 2 plicuri cu drojdie uscata
  • O lingurita cu zahar
  • O ceasca cu lapte
  • 1 ou
  • O ceasca ulei
  • sare

Mod de preparare

 

       Intr-o cana se dizolva  drojdia, frecand-o cu o lingurita de zahar si o ceasca de lapte cald, apoi punem si 2 lingurite cu faina.

      Faina  ( un kg.) se pune toata intr-un vas mai mare ( un lighenas de framantat coca). Facem o scobitura in mijloc, unde  turnam cca. 100ml. apa fiarta, apoi drojdia dizolvata in lapte. Acoperim vasul si-l dam la loc cald, cca. 30 min., pana creste maiaua.

Cand vedem ca a crescut, incepem framantatul, adaugand  oul, apa calda, un varf de cutit de sare si putin ulei , pentru a se putea desprinde coca de pe mana mai usor. Cand e gata framantatul, mai tinem vasul acoperit la cald, inca cca. o ora, lasand sa creasca aluatul.

       Se imparte coca in doua si se fac painici, modelandu-le dupa preferinte. ( De data asta, eu  le-am impletit  ). Se aseaza in tavi tapetate cu hartie de copt ( daca nu ai, poti pune putin ulei si tapetezi cu faina).

       Se mai lasa 20 min. in tavi, apoi se dau la cuptor pentru inca 40-45 minute.

       Cand sunt gata, le scoti din tavi , le stropesti cu putina apa si le acoperi repede cu un prosop . In felul asta coaja nu ramane tare, ci se fragezeste .

 P.S.   Ca painea sa fie de post, poti renunta la ou, iar laptele il inlocuiesti cu apa calda.  ;)

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (10)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Reteta usor de facut: Bagheta de paine crocanta si proaspata

Postat de Constelatialeu

Reteta usor de facut: Bagheta de paine crocanta si proaspata

Iata cum se prepara aceasta Reteta usor de facut: Bagheta de paine crocanta si proaspata Am folosit robotul sa mearga treaba mai repede, desi imi place foarte mult sa simt aluaturile la mana...

Citeste continuarea

Paine cu faina integrala de secara si tarate de grau

Postat de katty

Paine cu faina integrala de secara si tarate de grau

Intr-un castron cernem faina de grau, adaugam faina integrala de secara si taratele de grau. Amestecam ingredientele si facem o adancitura in mijloc. Amestecam zaharul cu drojdia, putina apa calda...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

Comentarii

la 11.04.2010, 17:20
Uitandu-ma la poze, imi dau seama ca trebuia sa impletesc in 3, sa iasa mai aspectuoase. Ramane pe data viitoare. Oricum, mai am jumatate de paine, restul s-a papat deja
la 11.04.2010, 18:57
imi place painea da casa
la 11.04.2010, 19:51
Si mie imi plce, numai ca nu prea fac....
Azi deja ma gandeam la calavie ( paine calda cu zahar si vin)
la 11.04.2010, 23:05
foarte buna arat foarte bine felicitari
la 12.04.2010, 07:56
saru'mana, nadina . S-a papat precum.....painea calda

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking