Paine fara framantare

Postat de Brindusa in Piine
20 Apr 2010 | 20263 vizualizari
Paine fara framantare

Ingrediente

  • 900 g faina 650
  • 650 ml apa calduta
  • 1/2 lingurita drojdie uscata (nu stiu cat inseamna in drojdie umeda)
  • 2 lingurite sare

Mai ai nevoie de o oala/cratita groasa, din fonta sau lut cu capac (neaparat). Eu n-am avut si nici nu mi-a venit sa cumpar una doar pentru a coace paine. Noroc ca mi-am amintit ca aveam prin dulapuri o forma de Jena rotunda, groasa, mare si cu capac. Salvarea mea!

Mod de preparare

M-am plictisit de ciabatta, asa ca am inceput sa caut o paine la fel de usor de facut. Am gasit aici si aici o reteta oarecum faimoasa in USA unde e cunoscuta drept No-Knead Bread (adica paine neframantata).

Ca si la ciabatta, timpul de asteptare e lung, prepararea se intinde pe 2 zile.

In retetele din ambele siteuri cantitatile sunt date in volume (deh, ca la americani. Nu sunt in stare sa-si ia un cantar!). Folosindu-le mie mi-a iesit o coca fooooarte fluida. Am reusit s-o repar adaugand faina si lasand inca o data la crescut. Aici voi pune cantitatile de care ai nevoie ca sa-ti iasa coca reusita.

In prima zi, seara pregatesti coca pe care o lasi la crescut minim 12 ore (daca e vara). Eu am lasat-o pana am ajuns acasa de la serviciu, adica 18 ore. Coca se face amestecand faina cu sarea si drojdia, apoi adaugand apa. Toate se amesteca cu o lingura/paleta cam 3 minute, ca sa se absoarba apa uniform si sa se mai duca din cocoloase. Pui coca intr-un castron mare si o acoperi cu folie de plastic. Lasi castronul undeva sa nu fie curenti, cel mai bine in cuptor.

 A doua zi presari putina faina pe masa de lucru si torni coca. Ea trebuie sa fie foarte moale, dar sa poti lucra cu ea, cam ca la ciabatta. Presara putina faina si pe coca sa nu ti se lipeasca de degete si preseaz-o putin ca sa scoti gazele din ea. Fa o bila si pune-o la loc in castron, acopera-l din nou si lasa sa mai creasca pana ce se incalzeste cuptorul (cam 1/2 ora)

Pune oala de fonta/lut/Jena in cuptor si incalzeste la temperatura maxima. Cand s-a incalzit foarte bine, scoate oala cu mare grija ca e fierbinte tare. Pune coca in ea,cresteaz-o putin, pune capacul si lasa la cuptor cam 30 min la 220 C.

Dupa asta scoate capacul iarasi cu mare grija sa nu te arzi si mai lasa cm 15 minute, ca sa se coloreze crusta.

Scoate oala din cuptor, lasa painea sa se racoreasaca putin, apoi pune-o sa se raceasca pe un gratar. Las-o sa se raceasca bine, nu o taia inainte, ca altfel e cam cleioasa in mijloc.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine fara framantare" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine fara framantare

Postat de Dya

Paine fara framantare

Punem drojdia intr-un bol si o pasam cu cele 3 lingurite cu zahar pana se lichifiaza, adaugam 100 ml de apa calduta si o lasam la dospit 10-15 minte aproximativ. Intre timp cernem faina si...

Citeste continuarea

Pâine fără frământare

Postat de diaconta

Pâine fără frământare

Faina am cernut-o si am amestecat-o cu sarea Drojdia  am lichefiat-o cu zaharul,am pus cam 100 ml de apa calduţă,am lasat 10 minute si am pus si uleiul. In mijlocul fainii am facut o...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.04.2010, 22:48
excelent arata.......................
la 20.04.2010, 23:02
Mersi Medi si aici si pe blog
la 20.04.2010, 23:43
am vazut mai intai postarea aici si mai apoi pe blog.......................nu m-am putut insa sa nu fac si acolo un mic comentariu.......................
la 20.04.2010, 23:50
Cat e de inalt vasul de yena?
la 21.04.2010, 00:07
Vasul cu tot cu capac are cam 25 cm inaltime, daca nu mai mult. Daca vrei cand s-o face lumina il masor (acu nu pot ca doarme lumea si fac zgomot) A avut destul loc painea ca sa creasca. In vasul roman se poate fae foarte bine, dar sa nu uzi vasul inainte.

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking