Paine rustica cu nuci si chimen (fara gluten)

Postat de rhapsody in Piine
20 Mar 2015 | 3682 vizualizari
Paine rustica cu nuci si chimen (fara gluten)

Faina fara gluten este recomandata persoanelor care sufera de celiachie, insa poate fi consumata si de catre noi ceilalti, si mai ales de catre persoanele care doresc o schimbare a stilului de viata. Se distinge de faina obisnuita, cu gluten prin gradul de hidratare, care este ceva mai ridicat. Va spun la modul cel mai sincer nu credeam ca o paine neagra, fara gluten, poate fi atat de pufoasa. No si ca sa nu ziceti ca o laud, va las pe voi sa incercati si apoi sa-mi povestiti. ;)

Ingrediente

  • 250 g faina pentru paine taraneasca (Schar)
  • 350 ml apa calduta
  • 5 g drojdie fara gluten (Dr Schar)
  • 100 g meiz de nuca
  • 1/4 lgt seminte chimen
  • 1/4 lgt zahar
  • 1/2 lgt sare grunjoasa
  • In plus
  • 1 lg faina pentru paine taraneasca extra pentru modelat
  • 1 lg ulei de masline pentru uns

Mod de preparare

1.Pune miezul de nuca intr-o tava tapetata cu hartie de copt si introdu tava in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius pentru 5-6 minute, sau il poti coace intr-o tigaie neaderenta pe aragaz.

2. Intr-un vas pune drojdia impreuna cu zaharul si o dizolvi cu apa calda.

3. In alt vas pui faina, si faci o adancitura in mijlocul acesteia, unde vei turna drojdia dizolvata. Amesteca cu o lingura pana cand obtii un aluat omogen. Adaugi semintele de chimen, sarea si miezul de nuci copt, si amesteci pana la inglobarea lor.

4. Acoperi aluatul cu o lingura de faina, framanti usor si il muti intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Il crestezi si il acoperi cu un vas, iar vasul cu un prosop si il lasi sa dospeasca 30 de minute. 

5. Dai vasul si prosopul deoparte si introduci tava in cuptor 40 de minute la 200 grade Celsius, in ultimele 5 minute vei scoate painea, o vei unge cu ulei si vei introduce inapoi in cuptor crescand temperatura la 250 grade Cesius. Recomand ca atunci cand introduci tava cu paine in cuptor, totodata sa pui (in partea inferioara a cuptorului) un vas cu apa rece ca painea sa-si pastreze hidratarea, in ultimele 15 minute scoti vasul cu apa din cuptor. Dupa ce scoti painea din cuptor o acoperi cu un vas si o lasi sa se raceasca.

 S-aveti pofta!

 Recomad sa o alaturati unei felii zdravene de branza, sau chiar unei lingurite de dulceata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine rustica cu nuci si chimen (fara gluten)" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Koulouria Thessalonikis (covrigi din zona Salonic)

Postat de doralinda72

Koulouria Thessalonikis (covrigi din zona Salonic)

Turnam faina in vasul de la mixer, apoi zaharul, sarea, drojdia, uleiul si tahina. Adaugam si apa calduta si mixam la robot cu ajutorul cricului de framantat ptr cca 15 minute. Cand aluatul e...

Citeste continuarea

Chifle cu iaurt grecesc si lapte

Postat de mihaelar63

Chifle cu iaurt grecesc si lapte

Pentru inceput se amesteca laptele cu drojdia, zaharul si doua linguri din faina alba. Iaurtul trebuie scos din frigider si lasat sa fie la temperatura camerei. Laptele...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.03.2015, 13:29
O paine sanatoasa si gustoasa! Pozele finale sunt de toata lauda!
la 20.03.2015, 13:34
Bună pâinica👍👍
la 20.03.2015, 13:38
Buna painica!
la 20.03.2015, 13:48
o minunatie e painea si la propriu si la figurat
la 20.03.2015, 13:52
Ce combinatie minunata!! Nu am mancat inca paine fara gluten...

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking