Pâine - specialitate cu cartofi

Postat de CulinaryRainbow in Piine
12 Dec 2013 | 2862 vizualizari
Pâine - specialitate cu cartofi

Cunoașteți deja pasiunea mea pentru procesul de fabricație al pâinii, sau dacă nu, așteptați să mă cunoașteți. :) Aluaturile mi se par cele mai minunate ”plastiline”; se pot modela în sute de feluri și pot face din timpul petrecut în bucătărie o activitate specială pentru mămici și copii, stimulându-le acestora din urmă creativitatea. Azi am încercat pâine cu cartofi. O pâine mai altfel, veți vedea și de ce. :)

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • drojdie în funcție de temperatura camerei unde dospește aluatul
  • 1 lingură rasă cu sare de mare
  • 50 g ulei de măsline călduț
  • 5 cartofi medii pentru aluat
  • 16 cartofi medii pentru umplutură
  • apă călduță cât cuprinde

Mod de preparare

Pentru început fierbem cartofii în apă cu sare, între timp pregătim restul ingredientelor.
Într-un castron încăpător cernem 900 g de făină, restul o lăsăm pentru a presăra pe masa de lucru sau pentru adaos, dacă e nevoie. Cu o lingură facem un locșor unde punem drojdia dizolvată în apă călduță și uleiul. Pe margine presărăm sarea având grijă să nu ia contact direct cu drojdia.

Când s-au răcit, adăugăm cartofii rași și frământăm aluatul până devine compact, apoi lăsăm la dospit. Eu frământ mereu în vasul Tupperware și știu că aluatul e numai bun de copt atunci când sare capacul.

Odată dospit, împărțim aluatul în patru părți egale.

Pe rând, luăm fiecare bucată de aluat și o întindem cu sucitorul. Peste el presărăm câte patru cartofi rași, puțină sare și piper.

Rulăm ca și la cozonac, apoi prindem toate cele patru capete și le împletim.

Eu am mutat pâinea în tavă, pe hârtia de copt, după ce am împletit-o. Voi puteți s-o împletiți direct în tavă.

Am copt pâinea timp de aproximativ o oră și jumătate la 180 de grade și am tăiat-o imediat după ce-am scos-o din cuptor. :) N-am mai avut răbdare să se răcească.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pâine - specialitate cu cartofi" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (16)
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Paine pufoasa de casa

Postat de reisnaor_2006

Paine pufoasa de casa

         Intr-un castron punem toate ingredientele si cu ajutorul unei linguri de lemn le omogenizam.Compozitia o punem intr-o forma mai mica de...

Citeste continuarea

Soft French Bread Rolls

Postat de rocsi_1612

Soft French Bread Rolls

Amestecati intr-un bol faina, sarea, zaharul si drojdia uscata. Adaugati laptele si apa, caldute. Ouale le bateti spuma, le incorporati si pe aceasta. La final, puneti untul taiat cubulete...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.12.2013, 18:00
Delicioasa painea cu cartofi!
la 12.12.2013, 18:36
la 12.12.2013, 18:53
Buna! Si eu prepar des paine cu cartofi!
la 12.12.2013, 18:57
Si mama face mereu paine cu cartofi,dar nu ma gandeam sa punem carofi ca si umplutura.
Super painica ta
la 12.12.2013, 19:14
E grozavă!

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking