Pastrama din piept de pui

Postat de Lia1 in Mezel de casa
25 Aug 2013 | 25933 vizualizari
Pastrama din piept de pui

Dupa ce am descoperit aceasta reteta si mi-am propus sa o incerc, am cercetat in arhiva bucataras.ro si am mai vazut 3 astfel de propuneri dar pentru ca erau diferite ca ingrediente, consider ca aduc ceva nou. La mine este o necesitate ca sa o prepar deoarece nu cumparam salamuri mai mult de 3 ori pe an (doar pastrama am luat din comert). Imi trebuie pentru salata "Musafirii fericiti" :), pt. micul dejun de la Bunica, in varianta calda asa cum o sa o mancam azi si desigur pachetelul pentru scoala (o voi repeta cand va incepe) sau serviciu Se feliaza frumos si calda si rece. Fiind un preparat natural fara E-uri si chestii neintelese scrise pe etichetele produselor din magazin, merita incercat. Gustul nu este chiar asa de savuros ca al celei afumate din comert dar e ok. Eu am preparat-o in varianta originala dar va modific ingredientele in felul urmator: de pus musai o capatana de usturoi in prima marinada, am redus mierea de la 2 la 1.5 lingura,de asemenea zaharul de la 2 la 1.5 lingura si sosul de soia de la 1 lingura la 1/2 lingura. Le-am redus pt. ca mi s-a parut usor dulceag invelisul iar soia avea aroma prea pregnanta. Am inteles ca se poate prepara si din piept de curcan, cotlet de porc, etc. Nu dureaza deloc mult timp prepararea doar ca trebuie sa stea la macerat.

Ingrediente

  • Piept de pui 3 jumatati de piept de pui dezosate si fara piele- le alegeti sa fie cat mai mari
  • Sare 2 linguri
  • Frunza de dafin 2 buc
  • Zahar 1.5 linguri
  • Ienibahar boabe 1 lingurite daca nu aveti ienibahar puneti piper negru simplu
  • O capatana usturoi.
  • Apa 2 pahare sau cat sa acopere carnea
  • Miere 1.5 linguri
  • Ulei de masline 2 linguri
  • Sos de soia 1/2 linguri
  • Boia ardei dulce 1 linguri (cine vrea poate combina si cu iute, n-am incercat)
  • Piper negru boabe 1 lingurita (boabe intregi, nu sparte)
  • piper negru macinat dupa gust

Mod de preparare

1.Carnea se va macera in 2 pasi - facem acum prima marinada:

- intr-un bol se pun: 1.5 linguri zahar+2 linguri sare+1 capatana usturoi zdrobit+2 foi de dafin+1 lingurita ienibahar.
   
Adaugati 2 (+1/2) pahare apa, amestecati bine pana se dizolva sarea si zaharul.
   
Pieptul de pui fara piele sau os se spala bine - se pune int-o cratita sau casoleta cu capac.
Turnati marinada, aveti grija sa acopere complet carnea, puneti capacul si lasati la frigider pentru 24 de ore.
   
2.Dupa acest timp carnea se scoate din marinada, se spala bine si se usuca cu un prosop de hartie.
   
3.Acum se prepara a 2-a marinada/glazura - se amesteca in casoleta de marinare 1.5 linguri miere+1/2 lingura sos de soia+2 linguri ulei+1 lingurita piper boabe+putin piper macinat+1 lingura boia dulce (si un pic iute pt. cine vrea) de ardei rosu.
Ungeti bine pieptul de pui cu amestecul de mai sus si lasati alte 24 ore (minim 5 ore) la frigider.

4.Dupa ce ati curatat bine toate boabele de piper lipite de carne, legati cu ata mai grosuta de bumbac fiecare piept de pui infasurat bine pe toata lungimea.
   
5.Puneti pieptul pe o folie de aluminiu intr-o tava  - si dati la cuptor, cam la 180 de grade pentru 60-70 de minute.
Spre final se cam arde sosul, mai puteti reduce focul dar trebuie lasata cat trebuie caci altfel va fi gretoasa sa ramana rozalie la interior.
La inceput sa fie semi-protejata cu folie deasupra dar sa rasufle totusi.
   
Dupa aproximativ 20-30 de minute scoateti tava din cuptor si cu o lingura ungeti bine carnea cu sucul pe care-l lasa.
Descoperiti complet carnea de folie.
Dupa alte 10 minute mai ungeti iar cu sos.
Puneti la loc in cuptor pana se rumeneste frumos.
   
6.Dupa acest timp scoateti carnea din cuptor si lasati putin sa se racoreasca - minim 10 minute.
   
7.Apoi scoateti atele si o taiati cum va place atat cat mancati imediat.

Savurati cu placere!

Daca ti-a placut reteta noastra "Pastrama din piept de pui" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (55)
Retete similare

Pastrama din piept de pui

Postat de ctlina

Pastrama din piept de pui

Carnea se va macera in 2 pasi : Prima marinada: Intr-un bol se pun zaharul, usturoiul zdrobit, sarea si frunzele de dafin Adaugati 2 pahare de apa, amestecati bine pana se dizolva sarea...

Citeste continuarea

Tagliatele Pad Thai

Postat de Lia1

Tagliatele Pad Thai

1. In apa clocotita + 1 praf de sare (1 litru) se fierb timp de 5 minute tagliatelele, se clatesc putin sub jet de apa rece si se lasa la scurs. 2. Se amesteca sosul de soia cu zeama de lamaie,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.08.2013, 17:12
Ce prezentare frumoasa!
la 25.08.2013, 17:24
Merci Merisor!
... s-a impus pt ca la final m-am gandit s-o rumenesc frumos aprinzand grill-ul cateva minute dar dupa numai vreo 3 se innegrise deja pe alocuri ... desteapta de mine am pus-o chiar pe cel mai de sus raft

Asa ca prezentarea e strategie ca sa va distrag atentia de la asta
la 25.08.2013, 17:24
O bunatate!
la 25.08.2013, 17:27
Merci Angelina, nici n-am apucat sa vad ce-ati mai postat si scris pe aici ca tare mi-e drag sa vad

la 25.08.2013, 17:32
Am facut si eu ,e foarte buna!

Vezi toate comentariile (55)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking