Peltea de gutui

Postat de RODIMUR in Dulceata / Gem
18 Oct 2017 | 10687 vizualizari
Peltea de gutui

Dintre toate fructele, cele mai potrivite pentru a face o peltea sunt gutuile, pentru că au pectină și acizi care determină gelatinizarea. O peltea reușită este limpede, transparentă, de culoare deschisă și atât de bine legată, încât se poate tăia cu cuțitul, sau se poate răsturna închegată din borcan. În rețeta pe care o folosesc de foarte mulți ani (după Natalia Tăutu-Stănescu, "Conservarea fructelor pentru iarnă") se mai adaugă și mere, dar eu n-am făcut peltea decât din gutui. Din cantitățile de mai jos se face o porție de peltea. Mie mi-au ieșit 3 borcane de peltea și două borcănele mici (ceea ce se vede în fotografii).

Ingrediente

  • 1 kilogram de gutui
  • 1 kilogram de zahăr tos
  • 3 litri de apă

Mod de preparare

Se aleg gutui mai mici, galbene, nu foarte coapte și fără defecte.

Se spală bine gutuile pentru a elimina puful, se șterg cu un prosop curat și apoi se feliază, fără a îndepărta coaja sau sâmburii (pentru că acestea conțin pectină!). Apoi se pun gutuile la fiert, la foc mic, ca să nu se tulbure zeama, cu 3 litri de apă.

Când lichidul a scăzut la jumătate față de cantitatea inițială, se ia cratița de pe foc, se răstoarnă conținutul ei într-o strecurătoare în care s-a pus și un tifon dublu, pentru ca lichidul să se scurgă încet, fără să se tulbure.

După ce s-a scurs tot lichidul, se mai lasă cam o oră, să se limpezească și apoi se iau 4 pahare cu zeamă și se toarnă peste zahărul tos, în cratița în care se va face pelteaua. Mie mi-au ieșit 5 pahare de zeamă de gutui, așa că am pus 1,250 kg de zahăr.

Se așează cratița pe aragaz, la foc mic, până ce se dizolvă tot zahărul, după care se dă focul mare. Se adună spuma care se formează, cu grijă să nu se arunce și din sirop. La foc mare, pelteaua se va umfla ușor, așa că trebuie păzită să fiarbă timp de 15-20 minute. În acest caz, dați focul mai mic, până ce pelteaua scade, iar apoi îl dați mai puternic. Important este ca pelteaua să fiarbă, până ce se leagă bine.

Când siropul începe să se îngroașă, se ia cratița de pe foc și se verifică dacă este bine legat. Dacă siropul cade bob în farfurioară și nu se împrăștie (ca în fotografie!), atunci pelteaua este bine legată și se oprește focul de la aragaz.

Pelteaua se toarnă fierbinte în borcane curate, pregătite din timp, la temperatura camerei și așezate pe un suport metalic care să preia temperatura mare.

Când pelteaua s-a răcit, se pun capacele la borcane și se depozitează în cămară, la loc curat, aerisit și răcoros.

Dacă pelteaua nu s-a legat bine ca să fie tăiată cu cuțitul (sau să se răstoarne închegată din borcan) înseamnă că ați luat cratița prea devreme de pe foc. În acest caz, se golesc borcanele și se pune din nou pelteaua pe foc, până când va fi bine legată.

Dacă, dimpotrivă, pelteaua este trecută din fiert și s-a legat prea tare, se adaugă puțină zeamă de gutui și se mai fierbe puțin, până se leagă atât cât trebuie.

Pentru a nu lega prea tare pelteaua, este necesar ca atunci când se verifică dacă este legată, să fie luată cratița de pe foc, pentru ca aceasta să nu mai fiarbă între timp.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Peltea de gutui" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Desert tort Bradul de Craciun

Postat de RODIMUR

Desert tort Bradul de Craciun

Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte. Eu am vrut ca tortul să nu fie prea înalt și de aceea am făcut un blat din 4 ouă. Cine dorește ca tortul să fie mai...

Citeste continuarea

Peltea din piersici rosii si gutui

Postat de Constelatialeu

Peltea din piersici rosii si gutui

Intr-un tuci am pus cojile de piersici si gutui, am adaugat apa cat sa treaca de 3 degete peste coji si am lasat sa fiarba la foc mic pana ce cojile au devenit moi. Am strecurat zeama, am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.10.2017, 21:07
la 18.10.2017, 21:21
Delicioasa, vin in vizita...
la 18.10.2017, 21:25
Delicioasă!
la 18.10.2017, 21:38
Mulțumesc frumos, Clementina!
la 18.10.2017, 21:38
Mulțumesc frumos, Cristinuța!

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking