Peppersteak cu cartofi fondanti si salata de cruditati

Postat de radu_popovici in Vita
25 Apr 2012 | 5225 vizualizari
Peppersteak cu cartofi fondanti si salata de cruditati

O reteta clasica, insotita de o garnitura deosebita / cartofi fondanti / si de o salata de cruditati, completate cu un vin rosu, de mare calitate: Enira 2007.

Ingrediente

  • 2 bucati de antricot de vita, circa 200 g fiecare
  • 1 lingura de boabe de piper negru, macinate grosier
  • sare
  • 6 linguri de ulei de masline extra virgin
  • 4-5 linguri de unt
  • 1 ceapa, tocata marunt
  • 2 linguri de brandy
  • 400 ml fond de vita fierbinte, sau cat este nevoie
  • 4 linguri de smantana 32% grasime
  • 4 cartofi marisori, curatati de coaja
  • 2 fire de rozmarin proaspat
  • 60 g unt, taiat cubulete
  • 3 catei de usturoi, taiati in jumatate si curatati de germenele verde
  • 1 castravete mare, taiat rondele
  • 1 rosie, curatata de seminte si tocata
  • 2 linguri de patrunjel proaspat, tocat marun
  • 1/2 lingura de suc de lamaie

Mod de preparare

Se tempereaza fripturile minim 30-40 de minute, la temperatura camerei, inainte de a fi gatite. Se astern pe suprafata de lucru boabele de piper macinate. Se preseaza fripturile, ca piperul sa adere pe ambele fete. Se sareaza carnea.

Se incinge cuptorul la 200 °C. Se taie cartofii in jumatate, astfel ca sa se obtina cele mai mari sectiuni posibile. Se taie “capacele”, ca sa poata sta vertical. Se indeparteaza cu un cutit ascutit muchiile sectiunilor, ca acestea sa fie tesite. Astfel se evita arderea muchiilor atunci cand se prajesc cartofii.

Se sareaza si se pipereaza cartofii pe sectiunea mare. Se incinge o tigaie cu maner de inox (sau o cratita, caci vasul trebuie apoi transferat in cuptor). Se adauga 3 linguri de ulei si se incinge pana ce incepe sa fumege. Se asaza jumatatile de cartofi in tigaie, pe sectiunea asezonata, se sareaza si se pipereza pe sectiunea expusa si se prajesc 3-4 minute, sau pana se rumenesc.

Se micsoreaza flacara si se intorc cartofii. Se adauga in tigaie 3-4 linguri de unt (acesta da gust bun; amestecat cu ulei nu se va arde), usturoiul si cimbrul. Se gatesc cartofii 5-10 minute, sau pana se rumenesc si pe aceasta fata. Se scoate usturoiul dupa ce se rumeneste, caci risca sa devina amar.

Se adauga circa doua treimi din fond (trebuie ca lichidul din tigaie sa formeze un strat care sa ajunga pana la trei sferturi din inaltimea jumatatilor de cartofi) si se da in clocot. Se transfera tigaia in cuptor pentru 12-15 minute.

Intre timp se incinge o tigaie de inox, la foc mediu-iute. Se adauga 1 lingura de ulei si lingura de unt ramasa. Se adauga carnea in tigaie si se micsoreaza putin flacara, la mediu. Se prajeste carnea circa 2-5 minute pe fiecare parte, functie de grosimea ei si de cat de gatita doriti sa fie.

Intre timp se amesteca intr-un castron rondelele de castravete cu patrunjel si rosie. Se stropesc cu suc de lamaie si cu restul de ulei. Se sareaza, se pipereaza, se amesteca bine si se pune salata deoparte.

Se scot feliile de carne pe un grilaj metalic, asezat deasupra unei farfurii care va colecta sucurile scurse. Se acopera carnea lejer, cu o folie metalica, si se lasa sa stea 5 minute.

Se incinge din nou tigaia si se adauga ceapa tocata. Se sareaza si se gateste 3-4 minute, pana se inmoaie, amestecand si racaind reziduurile caramelizate lasate de carne. Se adauga brandy in tigaie si se flambeaza. Se adauga fondul si se scurg sucurile lasate de carne. Se fierbe lichidul molcom, pana se reduce la jumatate.

Se adauga smantana, se amesteca si se fierbe pana ce lichidul se ingroasa si devine siropos. Se gusta sosul si se asezoneaza cu sare si piper, daca este nevoie. Se adauga patrunjel tocat, se readuce carnea in tigaie si se intoarce de cateva ori, ca sa se “imbrace” cu sos.

Se pun 2-3 linguri de sos intr-o farfurie calda. Peste sos se asaza carnea. Se serveste alaturi de cartofi fondanti (stropiti cu putin sos din tigaia lor), cu salata de castraveti si rosie, ornata cu fire de patrunjel.

Daca ti-a placut reteta noastra "Peppersteak cu cartofi fondanti si salata de cruditati" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ardei umplut cu carne de vitel si pui

Postat de timea

Ardei umplut cu carne de vitel si pui

Tocam carnea cu masina de tocat carne sau cu robotul de bucatarie, fiecare cu ce are :). Eu si pt ceapa folosesc robotul. Amestecam intr-un bol carnea, ceapa tocata, orezul spalat bine si scurs...

Citeste continuarea

Friptura de vita cu cartofi noi la cuptor

Postat de privatelaura

Friptura de vita cu cartofi noi la cuptor

Spalam carnea, o taiem cuburi.  Luam un vas termorezistent sau o tava, asezam carnea, presaram un pic de sare cu condimente, turnam vinul si punem un pic de ulei masline.  Curatam...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei

Comentarii

la 25.04.2012, 08:32
Siu la cine vin azi la pranz!
la 25.04.2012, 08:54
Delicios!
la 25.04.2012, 09:26
delicios!!!
la 25.04.2012, 09:45
Deosebita reteta!
la 25.04.2012, 10:08
si eu vin la masa

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking