Perisoare cu cus-cus, in sos tomat

Postat de RODIMUR in Porc
15 Feb 2019 | 3098 vizualizari
Perisoare cu cus-cus, in sos tomat

Săptămâna trecută a fost ”săptămâna perișoarelor”. Am făcut mai multe (48, la număr!) și dacă jumătate au fost servite cu cartofi natur și sos de smântână, celelalte au fost servite cu cus-cus și sos tomat. Mi-au plăcut în ambele variante și mi-ar fi cam greu să stabilesc care au fost mai bune. Totuși, parcă cele cu sos tomat au fost mai apreciate, în general... Cantitățile de ingrediente de mai jos sunt date pentru toate perișoarele, dar numai jumătate din ele (24) au fost făcute astfel, cu sos tomat și servite cu cus-cus.

Ingrediente

  • Pentru perișoare:
  • 600 grame carne tocată (porc+vită)
  • 1 ceapă mică
  • 3 linguri de orez
  • 1 ou
  • sare
  • piper
  • 1 legătură de mărar
  • Pentru sos:
  • 1 ceapă mică
  • 2 căței de usturoi
  • 1 roșie
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 1 lingură de făină albă
  • 2 căni de supă de carne (cam 400 ml)
  • 1-2 lingurițe de zahăr
  • 1/2 linguriță de sare
  • piper
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • Pentru garnitură:
  • 200 grame de cus-cus

Mod de preparare

Se fac mai întâi perișoarele din carnea tocată amestecată cu: un ou, orezul (spălat bine în câteva ape și scurs), ceapa tăiată mărunt, mărarul tocat fin, sarea și piperul. Când amestecul este omogen, se ia din el cu lingurița și se formează perișoare, care se depun pe un platou uns cu ulei în prealabil.

Se pune la fiert o oală cu 1,5-2 litri de apă și 1/2 linguriță de sare, iar când apa fierbe, se oprește focul de la aragaz și cu o lingură umezită se dă drumul perișoarelor, una câte una, în apa fierbinte. Când toate perișoarele sunt în oală, se aprinde din nou ochiul de la aragaz și se fierb, dar la foc mic, timp de 25-30 de minute.

După acest interval de timp, se strecoară perișoarele, iar apa, care are gustul unei supe de carne, se păstrează pentru a fi bază la sosul tomat.

Între timp se fierbe cus-cusul, conform indicațiilor de pe ambalaj și se face sosul tomat.

Pentru sos, se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor în ulei, la foc mic. Se adaugă roșia, tăiată cubulețe și se mai ține vasul la foc mic, ca să mai scadă puțin lichidul. Se adaugă făina și apoi pasta de tomate, amestecând întruna, până la omogenizare și ca să nu se formeze cocoloașe.

La urmă se adaugă supa de carne strecurată și se lasă sosul pe aragaz, la foc mic, cam 5 minute, ca să mai scadă și să se îngroașe puțin. Se adaugă: sarea, zahărul și piperul, se amestecă pentru omogenizare și după încă 1-2 minute se ia vasul cu sos de pe foc.

Se pune în farfurie cus-cusul fiert și scurs de apă, perișoarele și apoi se toarnă 1-2 polonice mici de sos tomat. Se presară deasupra pătrunjel tocat, pregătit din timp și se servește imediat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Perisoare cu cus-cus, in sos tomat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tocana de cartofi cu ciolan afumat

Postat de gurita_ta2005

Tocana de cartofi cu ciolan afumat

Bucatelele de carne le punem intr-un ceaun cu ulei e masline la prajit cateva minute. Adaugam ceapa tocata marunt, ardeiul kapia taiat cuburi si lasam putin sa se caleasca legumele. Punem...

Citeste continuarea

Varza cu sorici de porc

Postat de merisor67

Varza cu sorici de porc

In general nu pun apa la varza, dar de data aceasta a fost nevoie pentru ca varza pe care am cumparat-o din piata nu a lasat mai deloc zeama si incepuse sa se lipeasca. Deci, curatam varza de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.02.2019, 11:27
delicios
la 15.02.2019, 12:00
Mulțumesc frumos, Roxana! Chiar așa a fost...!
la 15.02.2019, 14:29
Îmi plac perișoarele în orice combinație!
la 15.02.2019, 14:36
Și mie-mi plac tare mult, Merișor! Mulțumesc frumos pentru apreciere!
la 15.02.2019, 16:29

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking