In primul rand se prepara aluatul sfaramicios: intr-un bol incapator se mixeaza galbenusurile cu smantana, praful de sare, untul topitsi zahar, pana se obtine o compozitie spumoasa. Se adauga faina treptat, amestecandu-se in continuare, apoi se trece la framantare (dupa ce compozitia se ingroasa destul de mult). In final, dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se va obtine un aluat, care se va inveli in folie de plastic si lasa la rece 2 ore.
Dupa scurgerea timpului, aluatul seimparte in doua parti: una mai mare, iar alta ceva mai mica. Prima bucata de aluat se intinde pe planseta cu sucitorul (grosime de cca 2 cm), se aseaza intr-o tava tapetata cu unt, se preseaza putin cu mana, sa se lipeasca bine de forma si se inteapa cu furculita din loc in loc, ca sa nu se umfle la copt. Se da la rece. Cea de-a doua bucata de aluat se pastreaza deoparte.
Intre timp se prepara umplutura: merele si gutuile se spala bine, se indeparteaza puful gutuilor, se taie bucati si se rad pe razatoarea cu ochiuri mari (se poate folosi si robotul de bucatarie in acest scop). Se scoate aluatul de la frigider, se presara putin gris, se adauga merele si gutuile rase, se presara zaharul, anasonul si scortisoara, dupa care si grisul ramas.
Se preincalzeste cuptorul.
Se intinde aluatul ramas pe planseta si se modeleaza a doua foaie, care va acoperi merele rase (se poate lasa simpla, asa ca prima foaie, sau se poate folosi o rola speciala pentru grilaje (cum am folosit eu). se aseaza grilajul cu grija peste fructele rase, se unge cu galbenus batut si se da la cuptor, la foc mediu, pana trece testul scobitorii.
Se lasa la racit in forma, se pudreaza cu scortisoara si zahar pudra, se portioneaza si se serveste.
Pofta buna!