Placinta cu prune si scortisoara

Postat de gaby_d in Dulciuri
26 Aug 2011 | 6777 vizualizari
Placinta cu prune si scortisoara

Daca tot sunt eu aici un fel de "doamna cu retete aniversare :)))) )" , si dedic retete bucataraselor si sotilor aferenti :))), atunci...nu e binevenita si o dedicatie pentru George, sotz de Medi ?:d:))La multi ani, George!

Ingrediente

  • Aluat :
  • 500-600 gr faina alba
  • 25 grame drojdie
  • 250 ml lapte caldut
  • 2 oua
  • zahar - 100 gr + 2-3 linguri
  • 2 linguri untura
  • putina sare
  • Umplutura
  • 100 gr unt
  • 4 linguri zahar brun
  • o lingurita scortisoara
  • aprox 400 gr prune
  • zahar pudra

Mod de preparare

Se dilueaza drojdia in putin lapte caldut, impreuna cu zaharul si o lingura de faina. Se lasa sa creasca compozitia pentru 10 min la loc caldut. Intr-un vas mare se pune faina, facand o gropita in mijloc. Se adauga amestecul cu drojdie, untura, zaharul si ouale . Omogenizam si incepem sa adaugam, treptat, laptele caldut. Framantam incorporand laptele. Daca aluatul este prea tare mai adaugam lapte, in caz contrar mai punem putina faina.

Trebuie sa obtinem un aluat ferm, nelipicios, asemanator aluatului pentru placinte.Framantam pentru 10 minute folosindu-ne de putina faina pentru a inmuiamana atunci cand aluatul devine lipicios. Acoperim cu-n servet curat si lasam la dospit la loc cald. Cand si-a dublat volumul transferam aluatul pe un blat de lucru, infainat.

Impartim compozitia in 3. Fiecare bucata o intindem cu sucitorul intr-o forma lunguiata. Amestecam cele 100 gr unt cu zaharul brun si scortisoara.
Impartim amestecul in 3 si ungem pe fiecare dintre bucatile de aluat. Rulam si obtinem 3 suluri ca niste clatite rulate.

Ungem o tava rotunda cu unt. Asezam sulurile unul in continuarea celuilalt formand o spirala. Lasam cam 1-2 cm distanta intre cercurile formate pentru a putea aseza prunele. Lasam tava pentru 15 min la loc cald. Spalam bine prunele, le desfacem in doua si scoatem samburii. Le sezam uniform in golurile ramase in interiorul sulului de aluat. Presaram peste ele zaharul ramas.

Preincalzim cuptorul la 175-180 grade.

Introducem tava si lasam la cuptor pana ce placinta capata o culoare frumoasa. Scoatem si pudram cu zahar pudra. Servim calda. Nu lasati peste noapte pentru ca prunele lasa zeama si veti obtine o placinta insiropata :P

Recomand sa folositi o tava cu diametru cat mai mare (a mea a avut aprox 24 si a fost prea mica), asa incat atunci cand asezati prunele sa aiba suficient loc si sa nu preseze aluatul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta cu prune si scortisoara" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (107)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara

Postat de Zamfira

Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara

Amestecăm drojdia cu o lingurită de zahăr, una de făină şi puţin lapte călduţ şi timp de 10 minute îl lăsăm la crescut . Adăugăm maiaua crescută peste făină, cele două...

Citeste continuarea

Placinta cu prune

Postat de mirela0911

Placinta cu prune

Se spala si se curata prunele de samburi. Se taie in 4 sau mai multe parti (depinde cat sunt de mari prunele). Se amesteca cu zaharul (dupa gust) si scortisoara. Se lasa deoparte. Se ia o foaie...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.08.2011, 07:57
vai ce bine arata placinta ca placinta dar vasul e bestial
la 26.08.2011, 08:02
La Multi Ani dl. George ! Sanatate multa si fir intins ! ( nu va ganditi la prostii, e vb de undita de pescuit )
Scumpa Medi', sa-ti traiasca sotul si sa va iubiti mult!!
la 26.08.2011, 08:03
Gabytzule, pastreaza-mi un colt si mie, n-o da pe toata
la 26.08.2011, 08:17
super buna..si merge si la provocarea ta..sau deh..nu te poti provoca singura ..in alta ordine de idei..dar principal:la multi ani George!
la 26.08.2011, 08:45
La multi ani George!!! Sanatate si fericire alaturi de Medi!

Vezi toate comentariile (107)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking