Placinta rustica, cu mere

Postat de merisor67 in Prajituri
25 Iun 2015 | 6807 vizualizari
Placinta rustica, cu mere

Se spune ca grecii au fost cei care au inventat placinta, iar romanii au preluat-o de la ei si au diversificat-o, folosind fel si fel de ingrediente in functie de obiceiul si specificul fiecarei zone. Mai apoi romanii au raspandit delicioasele lor placinte in intreaga Europa. Pe vremuri meseria de placintar era foarte profitabila si la mare cautare, iar placintele au inceput sa apara diversificate, cum ar fi: invartitele, placintele cu branza, cu spanac sau cu carne tocata si ceapa, placintele cu fructe sau diverse creme de patiserie, etc. Aceasta este o reteta de placinta pe care o facea mama mea cand eram eu copil, vara, cu mere acrisoare nici prea verzi, dar nici prea coapte. Este usor de facut, cu ingrediente putine si fara praf de copt. Am vrut sa redau gustul copilariei, insa nu am reusit, pentru ca mama o cocea in cuptor de caramida si iesea usor arsa pe partea de jos. :) Dar este destul de buna si in cuptor electric.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 200 g untura solida
  • 50 g zahar
  • 200 ml iaurt de tara
  • 800 g faina proaspat macinata
  • 1/2 lingurita sare
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg mere acrisoare, rase
  • 50 g zahar

Mod de preparare

Se incepe cu merele care se spala se taie in doua si li se inlatura cotoarele,

Se dau pe razatoarea mare cu coaja cu tot, pentru ca in coaja sunt majoritatea vitaminelor, dar si aroma lor.

Se gusta merele si in functie de dulceata lor se adauga sau nu zahar.

Eu am adaugat 50 de grame, avand niste mere usor acrisoare.

Se lasa merele cu zaharul, amestecand din cand in cand in ele, pana se topeste zaharul si se formeaza sirop.

Se pot lasa de seara pana dimineata, eu asa am facut.

Pentru aluat se pune untura intr-un bol si se adauga zaharul peste ea.

Este bine ca zaharul sa fie pudra, il rasnim inainte.

Cu lingura de lemn, frecam untura cu zaharul pana devine spumoasa, apoi adaugam iaurtul de tara, 1/2 lingurita sare, amestecam totul si incepem sa incorporam treptat faina.

La inceput amestecam in bol, apoi rasturnam aluatul pe masa infainata si il framantam pana se omogenizeaza si nu mai este lipicios.

Va iesi un aluat usor sfaramicios, pe care il lasam la rece 10-15 minute, dupa care il impartim in doua.

Intindem prima foaie direct in tava tapetata cu putina untura si faina, apoi, peste foaie intindem merele scurse de siropul lasat, si le acoperim cu a doua foaie pe care o intindem pe masa infainata si o transferam cu ajutorul sucitorului de aluaturi.

Ca o paranteza, mama mea intindea aluatul cu sticla, neavand sucitor.

Dam tava la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade, sau pana cand foaia de deasupra se rumeneste frumos la suprafata.

Tava mea a avut dimensiunile de 28/40 cm.

Este foarte buna, chiar si asa simpla, doar cu aroma marului.

Cand este rece se pudreaza cu zahar.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta rustica, cu mere" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Placinta rustica cu mere

Postat de Pungasa_Rogue

Placinta rustica cu mere

Merele curatate de coaja si seminte se dau prin razatoarea mare a robotului de bucatarie, apoi se calesc impreuna cu zaharul pana cand scade toata zeama pe care acestea o lasa. La final se adauga...

Citeste continuarea

Placinta rustica cu morcov

Postat de dentistutza

Placinta rustica cu morcov

Se face un aluat elastic  si se lasa deoparte pana este gata umplutura.Nu se framanta prea mult. Morcovii si merele curatate se rad pe razatoare si se amesteca intr-un castron cu restul de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.06.2015, 18:29
super
la 25.06.2015, 18:36
la 25.06.2015, 18:54
din asta mananci fara sa te opresti!
la 25.06.2015, 19:04
Asa e, Laura O tava e prea putin. Muah
la 25.06.2015, 19:04
Licurici Bya

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking