Se incepe cu merele care se spala se taie in doua si li se inlatura cotoarele,
Se dau pe razatoarea mare cu coaja cu tot, pentru ca in coaja sunt majoritatea vitaminelor, dar si aroma lor.
Se gusta merele si in functie de dulceata lor se adauga sau nu zahar.
Eu am adaugat 50 de grame, avand niste mere usor acrisoare.
Se lasa merele cu zaharul, amestecand din cand in cand in ele, pana se topeste zaharul si se formeaza sirop.
Se pot lasa de seara pana dimineata, eu asa am facut.
Pentru aluat se pune untura intr-un bol si se adauga zaharul peste ea.
Este bine ca zaharul sa fie pudra, il rasnim inainte.
Cu lingura de lemn, frecam untura cu zaharul pana devine spumoasa, apoi adaugam iaurtul de tara, 1/2 lingurita sare, amestecam totul si incepem sa incorporam treptat faina.
La inceput amestecam in bol, apoi rasturnam aluatul pe masa infainata si il framantam pana se omogenizeaza si nu mai este lipicios.
Va iesi un aluat usor sfaramicios, pe care il lasam la rece 10-15 minute, dupa care il impartim in doua.
Intindem prima foaie direct in tava tapetata cu putina untura si faina, apoi, peste foaie intindem merele scurse de siropul lasat, si le acoperim cu a doua foaie pe care o intindem pe masa infainata si o transferam cu ajutorul sucitorului de aluaturi.
Ca o paranteza, mama mea intindea aluatul cu sticla, neavand sucitor.
Dam tava la cuptor pentru 40 de minute, la 180 de grade, sau pana cand foaia de deasupra se rumeneste frumos la suprafata.
Tava mea a avut dimensiunile de 28/40 cm.
Este foarte buna, chiar si asa simpla, doar cu aroma marului.
Cand este rece se pudreaza cu zahar.