Se face un aluat potrivit de moale din: făină albă, sare, drojdie, zahăr, apă caldă și la urmă, ulei de floarea soarelui, pentru definitivarea aluatului, care trebuie să fie, în final, elastic și nelipicios.
Se dă aluatul, acoperit cu un șervet curat, să dospească la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece, timp de 30-45 de minute.
Între timp se prepară umplutura. Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, cu apă rece și sare. Când au fiert, se strecoară de apă, se pasează fin, se adaugă uleiul de floarea soarelui și se condimentează cu sare și piper, după gust.
Se curăță ceapa verde, se spală, se zvântă, se taie rondele și se adaugă în umplutura de cartofi. Se omogenizează umplutura și se lasă în așteptare, până ce aluatul și-a dublat volumul.
Atunci se răstoarnă aluatul pe planșeta înfăinată, se frământă 2-3 minute, ca să se elibereze bulele de aer, după care se porționează în 16 bucăți.
Se ia o bucată de aluat, se întinde cu sucitorul o foaie pătrată, se pun 2 linguri de umplutură la mijlocul ei și apoi se adună și se lipesc capetele/colțurile opuse (”poalele”) ale foii, așa după cum am exemplificat prin pozele de la sfârșitul rețetei. Când întindeți foaia de plăcintă, lăsați-o mai groasă în centrul ei (acolo unde puneți umplutura) și mai subțire la capete.
Se procedează la fel cu toate bucățile de aluat, iar plăcintele se dispun spațiat, în tava în care s-a pus hârtie de copt, în prealabil (sau care a fost unsă cu ulei).
Se dă tava cu plăcinte la cuptor și după ce cresc, se ung cu ulei. Se dă din nou tava cu plăcinte la cuptor, până ce se rumenesc ușor. Atunci se scot din cuptor, se pun într-un vas de metal, se acoperă cu mai multe șervete curate din bumbac și se lasă așa, până ce se răcesc lent. Se pot servi atât calde, cât și reci.