Placinte Poale-n brau de post, cu cartofi si ceapa verde

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
8 Dec 2019 | 6946 vizualizari
Placinte Poale-n brau de post, cu cartofi si ceapa verde

Cele mai cunoscute plăcinte așa-zise ”poale-n brâu” sunt cele cu brânză dulce și de aceea, unele persoane consideră că doar acestea sunt cele ”adevărate”. De fapt, numele plăcintei provine nu de la umplutură, ci de la modul în care este făcută: se lipesc capetele opuse (”poalele”) foii de plăcintă... În post se folosesc și alte umpluturi: de varză, de ciuperci, sau de cartofi, cum am făcut eu în urmă cu vreo câteva zile, pentru că varza nu este murată încă. (Pentru că soțului meu îi plac mult vărzările - ”plăcintele cu varză”- după ce se murează varza, cât ține iarna, tot fac așa ceva).  De obicei, eu prepar umplutura de cartofi cu ceapă călită, pentru că este mai gustoasă, dar acum am vrut să o fac mai dietetică, fără prăjeli, așa că am folosit ceapă verde.  Eu fac plăcinte ”poale-n brâu” de post, de mici dimensiuni și nu le decorez, chiar dacă s-ar putea folosi susan, sau mac, pentru că nu prea cred că aceste semințe s-ar potrivi cu umplutura...

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 grame de făină albă
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 1/2 linguriță de sare extrafină
  • 1 linguriță de zahăr tos
  • 300 ml de apă caldă
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • Pentru umplutură:
  • 6-8 cartofi albi, medii
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru uns

Mod de preparare

Se face un aluat potrivit de moale din: făină albă, sare, drojdie, zahăr, apă caldă și la urmă, ulei de floarea soarelui, pentru definitivarea aluatului, care trebuie să fie, în final, elastic și nelipicios.

Se dă aluatul, acoperit cu un șervet curat, să dospească la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece, timp de 30-45 de minute.

Între timp se prepară umplutura. Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, cu apă rece și sare. Când au fiert, se strecoară de apă, se pasează fin, se adaugă uleiul de floarea soarelui și se condimentează cu sare și piper, după gust.

Se curăță ceapa verde, se spală, se zvântă, se taie rondele și se adaugă în umplutura de cartofi. Se omogenizează umplutura și se lasă în așteptare, până ce aluatul și-a dublat volumul.

Atunci se răstoarnă aluatul pe planșeta înfăinată, se frământă 2-3 minute, ca să se elibereze bulele de aer, după care se porționează în 16 bucăți.

Se ia o bucată de aluat, se întinde cu sucitorul o foaie pătrată, se pun 2 linguri de umplutură la mijlocul ei și apoi se adună și se lipesc capetele/colțurile opuse (”poalele”) ale foii, așa după cum am exemplificat prin pozele de la sfârșitul rețetei. Când întindeți foaia de plăcintă, lăsați-o mai groasă în centrul ei (acolo unde puneți umplutura) și mai subțire la capete.

Se procedează la fel cu toate bucățile de aluat, iar plăcintele se dispun spațiat, în tava în care s-a pus hârtie de copt, în prealabil (sau care a fost unsă cu ulei).

Se dă tava cu plăcinte la cuptor și după ce cresc, se ung cu ulei. Se dă din nou tava cu plăcinte la cuptor, până ce se rumenesc ușor. Atunci se scot din cuptor, se pun într-un vas de metal, se acoperă cu mai multe șervete curate din bumbac și se lasă așa, până ce se răcesc lent. Se pot servi atât calde, cât și reci.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinte Poale-n brau de post, cu cartofi si ceapa verde" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Noodles cu legume si sos dulce acrisor

Postat de rocsi_1612

Noodles cu legume si sos dulce acrisor

Spalati ciuperile si le puneti intr-o sita la scurs. Ceapa curatata, o tocati marunt. Ardeii ii curatati de cotoare, seminte si ii taiati fasii lunguiete, potrivit de subtiri. Morcovul il...

Citeste continuarea

Cartofi dulci in crusta de mustar cu pesmet

Postat de merisor67

Cartofi dulci in crusta de mustar cu pesmet

Pornim cuptorul la 200 de grade C. Curățăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem în bastonașe mai mari și mai grosiere decât pentru clasicii cartofi pai. Amestecăm cele...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.12.2019, 18:51
Cred ca sunt tare bune si in varianta de post!
la 08.12.2019, 18:52
Da, Mirela, sunt tare bune, în post...! Mulțumesc!
la 08.12.2019, 18:59
la 08.12.2019, 19:07
Iau si eu una, la mic dejun
la 08.12.2019, 19:11
Te servesc cu drag, Ina! Mulțumesc pentru atenție!

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking