Prajitura After Eight cu sos de merisoare

Postat de adnia in Prajituri
10 Sep 2013 | 5089 vizualizari
Prajitura After Eight cu sos de merisoare

Sunt fericita! Si sa va spun si voua de ce: am gasit merisoare in piata!!!!!!!!! De cand tot caut asa ceva, iar acum, pur si simplu, ele m-au gasit pe mine! Si in onoarea lor, am vrut sa creez o prajitura speciala, care sa combine niste arome pe care le iubesc...si care sa fie in stilul meu! Si pe langa asta, n-am uitat nici de cata apreciere s-a bucurat Prajitura After Eight, asa ca am nascocit inca o varianta a acestei minunatii! Acuma ramane sa-mi spuneti voi pe care din cele doua o apreciati mai mult si de ce:)

Ingrediente

  • Blat
  • 75 ml ulei de alune (sau ce ulei aveti la indemana)
  • 2 oua
  • 1 galbenus
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 125 g zahar brun
  • 75 ml lapte de migdale (eu l-am preparat in casa)
  • 175 g faina integrala
  • Sirop:
  • 1 ceasca apa calduta
  • 2 linguri miere
  • 1 picatura ulei esential de menta
  • Crema:
  • 1 cana de lapte
  • 2 galbenusuri
  • 2-3 linguri zahar brun
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 cana frunze de menta proaspete
  • 1 pliculet gelatina
  • 60 ml apa
  • 1/2 lingurita praf de spirulina (pentru culoare)
  • Sos de merisoare:
  • 1 ceasca merisoare proaspete
  • 1/2 ceasca apa
  • 1/2 ceasca zahar brun

Mod de preparare

100 g de ciocolata  se topesc pe baie de abur, impreuna cu laptele de migdale. Dupa ce aceasta s-a topit, se ia de pe baia de abur si se incorporeaza, pe rand, galbenusurile de la cele 2 oua, iar apoi galbenusul pastrat separat. Se amesteca bine cu telul, iar dupa omogenizarea perfecta se adauga incet si pe rand, toate celelalte ingrediente. La final se adauga si restul de ciocolata data pe razatoare (50 g). De data aceasta, nu e nevoie ca albusurile sa fie batute spuma separat., ci doar ca la final sa se obtina un aluat omogen, pastos, care se va turna intr-o tava tapetata cu foaie speciala de copt. Se introduce in cuptorul preincalzit si se coace la 180 grade, pana trece testul scobitorii (sau blatul este ferm si elastic la atingere). Se scoate pe un gratar la racit, se intoarce invers si se scoate hartia de copt. Se aseaza blatul la loc in tava si se inteapa din loc in loc (acest lucru este necesar, deoarece va ajuta mult la absorbirea siropului)

Se prepara siropul de menta, prin amestecarea tuturor ingredientelor, pana cand mierea se dizolva. Siropul astfel obtinut se toarna incet si cu rabdare peste blat. In timp, blatul va absorbi tot siropul. se lasa prajitura la racit.

Intre timp, se prepara crema, astfel: frisca se incalzeste pe foc, pana la punctul de fierbere. Se adauga frunzele de menta si se lasa la infuzat 10 minute. In acest mod, menta isi va lasa aroma in frisca lichida.

Separat se pune la fiert laptele cu galbenusuri si cu zahar, pe baie de aburi. Se fierbe cateva minute, pana cand compozitia se ingroasa putin (va avea textura unei smantani mai subtiri). Se lasa la racit.

Se filtreaza frisca lichida si menta printr-o sita si se lasa la racit. Se dizolva praful de spirulina in cateva picaturi apa si se adauga in frisca filtrata. Se pune gelatina la hidratat in apa, apoi se incalzeste putin pe baie de aburi, pana devine lichida (atentie: nu trebuie sa fiarba, altfel isi pierde elasticitatea) Se bate bine frisca rece, se incorporeaza usor crema de oua si gelatina lichida.

Se prepara sosul de merisoare, astfel: se pun merisoarele la fiert impreuna cu apa si zaharul si se lasa pe foc cca 15 minute, pana cand fructele crapa putin. Se ia de pe foc si se lasa la racit.

Se monteaza prajitura, astfel: Peste blatul insiropat si racit se toarna crema si se da la rece cca 2 ore, sau pana se incheaga bine crema. (pentru siguranta, eu am imbracat in prealabil tava cu folie alimentara, am pus blatul insiropat, apoi am turnat crema...acest lucru m-a ajutat sa scot mai bine prajitura din tava). Se portioneaza prajitura si se serveste cu sos de merisoare.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura After Eight cu sos de merisoare" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (28)
Retete similare

Desert rulouri de post cu arome de scortisoara si cocos

Postat de merisor67

Desert rulouri de post cu arome de scortisoara si cocos

Cernem 450 g făină, într-un vas și facem o adâncitură la mijloc. Punem acolo garantul pentru aluaturi dospite și zahărul. Încălzim băutura din orez și dizolvăm în...

Citeste continuarea

Biscuiti cu lamaie pentru Craciun

Postat de Lia1

Biscuiti cu lamaie pentru Craciun

Aluatul fiind atat de simplu de alcatuit, n-aveam ce poze din timpul prepararii sa mai arat. ALUTUL 1. In cuva robotului mixeaza faina si untul taiat bucati mici pana devin ca un pesmet....

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.09.2013, 22:32
arata fantastic!
la 10.09.2013, 22:34
Rar ai venit pe la noi cu reţete în ultima vreme, dar şi când vii
la 10.09.2013, 22:34
la 10.09.2013, 22:34
exceptionala
la 10.09.2013, 22:35
=d

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking