Prajitura Alba ca Zapada - desertul copilariei

Postat de Steffy in Prajituri
13 Oct 2013 | 204359 vizualizari
Prajitura Alba ca Zapada - desertul copilariei

Prajitura Alba ca Zapada - desertul copilariei pe care toti il indragesc. Foi fragede umplute cu delicioasa crema de lamaie, fina si aromata. Pentru a pregati prajitura Alba ca Zapada sunt necesare urmatoarele ingrediente: lapte, zahar, ulei, faina, oua, lamaie.

Ingrediente

  • Ingrediente Prajitura Alba ca Zapada - desertul copilariei
  • Pentru foi:
  • 10 linguri de lapte
  • 10 linguri de zahar
  • 10 linguri de ulei
  • 2 oua
  • o lingurita rasa de amoniac
  • un praf de sare
  • faina cat cuprinde (500-550 g)
  • Pentru crema:
  • 1 litru de lapte
  • 8 linguri de faina
  • 6 linguri de zahar
  • un pachet de unt (200 gr)
  • coaja de la o lamaie
  • 1 esenta de vanilie
  • sucul de la 1/2 de lamaie (sau de la o lamaie intreaga daca va place crema mai acrisoara)
  • nuca de cocos pentru ornat

Mod de preparare

Iata cum se prepara Prajitura Alba ca Zapada - desertul copilariei

Prima operatiune consta in prepararea aluatului pentru foi.

Amestecam intr-un bol ouale, zaharul, uleiul si laptele. Batem bine totul cu un tel incat sa topim zaharul. Adaugam sarea si amoniacul dizolvat in putina zeama de lamaie si apoi adaugam faina putin cate putin pana obtinem un aluat omogen, potrivit de tare, care nu se lipeste de maini.

Lasam aluatul sa se odihneasca pentru 30 de minute. Il impartim in trei si intindem fiecare parte de aluat pe o bucata de foaie de copt pana cand aluatul devine foarte subtire si se potriveste cu dimensiunea tavii in care vreti sa coaceti foile. Intoarceti o tava cu fundul in sus si puneti pe ea foaia bine intinsa, cu tot cu foaia de copt. Coaceti foaia pentru 15 min la foc mic (150 grade) pana ce foaia se intareste si se coloreaza foarte putin. Procedati la fel cu cu celelalte 2 foi.

Urmeaza apoi prepararea cremei. Punem intr-o cratita faina, zaharul, coaja de lamaie si turnam lapte putin cate putin pentru a forma o pasta. Continuam sa turnam laptele pana cand pasta se dilueaza din ce in ce mai mult si pana ce terminam laptele. Punem craticioara la fiert, la foc mic si amestecam continuu pana ce crema se ingroasa.

Daca vi se pare ca nu ati obtinut o crema destul de groasa, dizolvati 2 linguri de faina in putina apa rece si turnati peste crema. Mai fierbeti pentru 5 minute sau pana ce crema se ingroasa.Esenta de vanilie si sucul de lamaie se pun dupa ce luam crema de pe foc.

Acoperiti crema cu o folie de plastic, direct pe suprafata cremei ca sa nu se formeze crusta si lasati-o sa se raceasca. Cand s-a racit, mixati crema adaugand putin cate putin din untul lasat la temperatura camerei.

Pentru a monta prajitura, tapetati tava pe spatele careia ati copt foile, cu folie de plastic, puneti una din foi apoi puneti un strat de crema (ceva mai putin de jumatate din cantitatea totala), puneti a doua foaie si iar un strat de crema, pastrand 3 linguri si apoi ultima foaie, iar deasupra cele 3 linguri de crema pastrate.

Intindem bine crema deasupra ultimei foi si presaram nuca de cocos din belsug. Impachetam bine prajitura in folie de plastic punem deasupra ei un tocator, apoi o greutate si lasam prajitura in frigider peste noapte pana ce foile se inmoaie. Taiem prajitura dupa bunul plac si o servim rece.

Dintre deserturile copilariei, iti recomandam si Prajitura Boema, Nuci umplute sau reteta de Batoane cu magiun.

Sa aveti pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Alba ca Zapada - desertul copilariei" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert baclava

Postat de Pungasa_Rogue

Desert baclava

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se unge o tava cu ulei si se aseaza in ea o foaie de placinta. Se unge cu unt topit. Se mai asaza si se mai ung, pe rand, inca trei foi. Se presara...

Citeste continuarea

Cornulete cu untura si iaurt

Postat de rocsi_1612

Cornulete cu untura si iaurt

Aluatul: Intr-un vas punem untura, oul, zaharul, praful de sare si le mixam pana obtinem o crema. Incorporam iaurtul, coaja rasa de lamaie si extractul de vanilie. la final adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.10.2013, 21:02
la 13.10.2013, 21:04
o prajitura tare buna, bravoo, ti-a iesit tare bine
la 13.10.2013, 21:06
E grozava! ce faci Steffy? esti bine? Cum te mai simti draga mea?
la 13.10.2013, 21:07
Super delicioasa
la 13.10.2013, 21:27
ce prajiturica buna bine ai revenit Steffy

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking