Prajitura "Alba ca Zapada"

Postat de deyutzky in Prajituri
13 Oct 2013 | 24083 vizualizari
Prajitura "Alba ca Zapada"

Cred ca aceasta minunata prajitura este indragita atat de cei mici cat si de cei mari. Este printre preferatele mele si o asteptam cu nerabdare cand o pregatea mama sau matusa :))

Ingrediente

  • Pentru 3 foi:
  • 2 oua mici(sau 1 mare)
  • 8 linguri de zahar+1 plic zahar vanilat
  • 8 linguri de lapte
  • 8 linguri de ulei
  • o lgt amoniu pentru prajituri
  • cateva picaturi zeama de lamaie
  • 1 varf de cutit de sare
  • cca 500 gr faina
  • Crema:
  • 900 ml de lapte
  • 8 linguri de zahar+1 plic de zahar vanilat
  • 8 linguri de faina
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 150 gr unt
  • coaja de la 1/2 lamaie
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • Decor:
  • nuca de cocos
  • 45 gr ciocolata alba

Mod de preparare

Foi:

Pregatim un bol mai mare in care vom pregati aluatul pentru foi.

Adaugam in bol ouale, zaharul, zaharul vanilat, laptele si uleiul.

Amestecam bine cu un tel pana ce zaharul se topeste.

Stingem amoniul cu cateva picaturi de zeama de lamaie si il adaugam in bol. Adaugam sarea dupa care incepem sa turnam treptat faina.

Continuam sa turnam faina si sa amestecam cu mana pana ce obtinem un aluat nelipicios.

Impartim aluatul obtinut in 3 parti egale.

Punem pe masa de lucru o hartie de copt, apoi intindem cu ajutorul sucitorului fiecare bucata de aluat intr-o foaie dreptunghiulara.

Intepam fiecare foaie cu o furculita pentru a nu se umfla in cuptor.

Punem foaia intr-o tava mare sau pe fundul unei tavi si o dam la cuptor pentru aprox 10-15 minute pana ce se rumeneste putin.

La fel procedam si cu celelalte 2 foi.

Crema:

Intr-o craticioara amestecam zaharul, zaharul vanilat, faina si coaja de lamaie.

Turnam laptele cate putin si amestecam cu un tel pentru a nu se forma cocoloase. Dupa ce am terminat de pus tot laptele, adaugam esenta de vanilie si zeama de lamaie si dam craticioara pe foc mic.

Amestecam in crema cu un tel pana ce se ingroasa. (daca nu se ingroasa cat trebuie, mai dizolvati 1-2 linguri de faina in cateva linguri de lapte sau apa si turnati peste crema) Totul va dura aprox. 10 minute.

Inchidem focul si lasam crema putin la racit.

Taiem untul in 4 bucati si adaugam pe rand fiecare bucata in crema, dupa care mixam bine.  

Asamblare:

Invelim o tava cu folie alimentara, punem prima foaie urmata de un strat de crema, adaugam a2a foaie si un strat de crema si terminam cu ultima foaie pe care o vom acoperi cu un strat mai subtire de crema.

Acoperim prajitura cu folie alimentara, punem deasupra ei o greutate, de exemplu o carte groasa peste care punem un borcan sau un tocator de lemn peste care punem ceva greu (un borcan de gem, compot etc.).

Dam prajitura la frigider peste noapte pentru ca foile sa se fragezeasca.

A 2 a zi scoatem prajitura din frigider si inlaturam folia alimentara, dupa care o acoperim cu nuca de cocos si ciocolata alba data prin razatoarea mare.

O portionam si o servim!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura "Alba ca Zapada"" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (34)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert prajitura cu fructe de padure si lamaie

Postat de rocsi_1612

Desert prajitura cu fructe de padure si lamaie

Blatul: Separati ouale. Albusurile le mixati cu un praf de sare, pana devin spuma. Adaugati indulcitorul treptat si mixati la viteza mare, pana spuma devine lucioasa. Incorporati galbenusurile,...

Citeste continuarea

Desert prajitura Alba ca Zapada

Postat de lucy2002

Desert prajitura Alba ca Zapada

FOI In vasul de la mixer adaugam: ouale, zaharul, sare si pornim mixerul. Dupa ce s-a dizolvat zaharul, adaugam in fir subtire uleiul, laptele, bicarbonatul de amoniu stins cu zeama de lamaie,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.10.2013, 17:06
Foarte bine ti-a iesit!
la 13.10.2013, 17:11
da , e extraordinara
la 13.10.2013, 17:26
super praji!
la 13.10.2013, 17:27
multumesc Merisor
la 13.10.2013, 17:27
roxx

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking