Prajitura Brates

Postat de Brindusa in Prajituri
22 Mar 2012 | 16574 vizualizari
Prajitura Brates

De vreo doua saptamani sotul meu ma bate la cap sa-i fac parjitura Brates, asa cum si-o amintea el din cofetariile copilariei lui. Am cautat-o pe net si prin carti, dar n-am gasit retta. Prin urmare am facut-o conform povestirilor sotului si, spre mirarea mea, chiar a iesit bine. Sunt buna, nu? :)))))))

Ingrediente

  • Blatul (pandispan) pentru tava de aprox. 40 cm x 40 cm
  • 7 oua, separate
  • 150 g faina, cernuta
  • 150 g zahar tos
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • Crema (bavareza)
  • 3 oua, separate
  • 45 g zahar
  • 1 baton de vanilie, taiat pe lungime cu semintele scoase
  • 300 ml lapte
  • 150 g ciocolata amaruie, taiata marunt
  • 450 g smantana, facuta frisca (sau lasata asa daca e foarte grasa si sta teapana)
  • 10 g gelatina (un pliculet), inmuiata in 5 linguri lapte
  • Siropul
  • 250 g zahar tos
  • 300 ml apa
  • 50 ml rom
  • Pentru ornat
  • frisca batuta
  • cacao

Mod de preparare

Blatul: Incalzeste cuptorul la 180 C. Pe fundul tavii pune foaie de copt. Unge peretii formei cu putin unt. Bate albusurile bine, pana ce devin tari. Adauga zaharul si lamaia si bate bine din nou pana ce zaharul s-a topit si albusul e tare si are o textura cremoasa. Mie mi-au trebuit cam 7 minute, la viteza turbo. Adauga toate galbenusurile si cu mixerul pe pulse incorporeaza-le rapid. Nu amesteca prea mult. Pune toata faina peste oua si, cu o spatula incorporeaz-o amestecand de jos in sus (nu circular), ca sa nu se piarda prea mult din volum. Toarna compozitia in forma si niveleaz-o. Coace blatul 20 de minute, sau pana ce trece testul scobitorii.

Inchide caldura in cuptor si lasa blatul sa se raceasca in cuptorul lasat cu usa intredeschisa. (asta ca sa nu se lase blatul dupa racire) Cand s-a mai racorit, scoata blatul pe un gratar, indeparteaza folia de copt si lasa-l sa se raceasca bine. Pune blatul la loc in tava.

Siropul: Zaharul se pune la fiert cu apa cam 5- 6 minute. Se lasa la racit si se amesteca romul. Se insiropeaza blatul bine cu acest sirop

Crema: Bate galbenusurile cu zaharul, pana se fac ca o spuma.  Incalzeste laptele bine cu batonul de vanilie. Lasa-l sa se racoreasca putin, scoate batonul, si toarna-l in fir subtire in amestecul de galbenusuri, amestecand incontinuu cu un tel sau cu mixerul.

Da focul foarte mic si, amestecand mereu, lasa pana ce amestecul se ingroasa putin. Ai grija sa nu se branzeasca. Ia crema de pe foc si pune ciocolata inauntru. Lasa putin, apoi amesteca sa omogenizezi amestecul.

Dizolva gelatina in lapte. Pune-o in crema de ciocolata calduta si amesteca bine. 

Lasa crema pana ajunge la temperatura corpului. Bate bine albusurile. Cu ajutorul unei spatule amesteca in crema de ciocolata frisca, apoi albusurile batute, cu grija sa nu se lase crema. Pune crema la rece pana ce se intareste putin. 

Toarna crema peste blat si pune tava la rece peste noapte (pana ce crema s-a intarit bine)

Ca sa tai  prajitura in bucati frumoase trebuie sa folosesti un cutit cu lama mare, ascutit. Inaczeste-i lama in apa fierbinte, sterge-l de apa si taie. Dupa fiecare taietura spala cutitul cu apa fierbinte si sterge-l.

Fiecare bucata se orneaza cu frisca si se pudreaza cu cacao.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Brates" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (26)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Chec cu aroma de vanilie si ornamente de ciocolata

Postat de merisor67

Chec cu aroma de vanilie si ornamente de ciocolata

Reteta mea era cu 3-400 gr zahar, dar eu m-am oprit la 250 gr deoarece s-a intarit foarte bine bezeaua formata. Separam albusurile de galbenusuri si presaram peste ambele putina sare....

Citeste continuarea

Prajiturele cu frisca si mascarpone

Postat de Elena_Daria

Prajiturele cu frisca si mascarpone

Blat : separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare. Dupa ce s-au intarit, adaugam cate o lingura de zahar si continuam sa mixam pana obtinem o spuma lucioasa....

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.03.2012, 20:05
Ce spumoasa pare crema si ce bine arata totul
la 22.03.2012, 20:11
Arata extrem de bine! Felicitari!
la 22.03.2012, 20:14
Esti ..super buna!! prajiturica arata minunat!!
la 22.03.2012, 20:20
ce faina e
la 22.03.2012, 20:44

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking