BLAT
Este reţeta clasică de pandişpan cu ouă, la care se adaugă jumătate cantitate de zahăr şi jumătate cantitate de făină. Mie îmi place să înlocuiesc o parte de făină cu amidon, pentru o textură mai fină, dar asta e alegerea fiecăruia. De data asta, în loc de amidon am pus budincă de caramel. Am bătut bine albuşurile cu un praf de sare, am adăugat gălbenuşurile,esenţa de rom, iar la sfârşit am pus făina amestecată întâi cu budinca, şi am amestecat cu o lingură de lemn, de sus în jos, să-şi păstreze aerul încorporat. Am împărţit aluatul în două şi am copt 2 foi în tava mare de 40x28, cam 15 minute fiecare.
CARAMEL SIMPLU
În tuciul cel vechi de la bunica am caramelizat zahărul. Am dat la o parte tuciul de pe foc şi am adăugat frişca şi untul, am omogenizat şi am pus înapoi pe foc. Am fiert cum a zis Gabi, cam 7-8 minute, apoi am adăugat mierea şi am continuat să fierb amestecând, încă vreo 17 minute. Am intrat în panică văzând că se adună de parcă s-ar îmbrânzi, dar am continuat, sperând că va fi bine. Am făcut şi proba picăturii într-un bol cu apă rece (picătura nu trebuie să se împrăştie instant).Am pus vasul într-un vas cu apă rece să se răcescă repede, apoi am turnat totul în blender şi s-a făcut fin de nu-mi venea să cred. I s-a deschis şi culoarea puţin. L-am lăsat să se răcească, iar între timp am executat caramelul cu nuci şi alune.
CARAMEL CU ALUNE, NUCI ŞI MIGDALE
Am început prin a zdrobi grosier 100 g alune şi 100 g nuci, apoi am măcinat în robot 50 g alune şi 50 g nuci. Într-o oală (sau mai bine în tuciul bunicii) am pus 200 g zahăr, ouăle întregi şi untul şi am amestecat, pe foc mic, până s-a îngroaşat compoziţia. Separat am ars cele 300 g zahăr iar când a fost fluid, l-am turnat încet peste crema de ouă , care era în fierbere. Am amestecat totul bine şi am tras oala de pe foc. Am adăugat nucile, alunele şi migdalele, am amestecat bine, apoi am tras oala deoparte şi m-am apucat de cremă.
CREMĂ DE BRÂNZĂ
Am pus gelatina la înmuiat în apă. Între timp am bătut cu mixerul crema de brânză şi într-un vas separat am bătut frişca spumă. Gelatina dizolvată la microunde am amestecat-o cu laptele condensat, apoi cu crema de brânză, iar la final cu frişca bătută în care adăugasem esenţa de vanilie.
ASAMBLARE
Am pus în tavă hârtie de copt şi o formă detaşabilă. Am pus un blat de pandişpan, deasupra 2/3 din cremă şi am dat la rece până s-a întărit crema. Am pus deasupra caramel simplu turnând cu o lingură, apoi caramel cu alune, nuci şi migdale, am turnat deasupra restul de cremă şi am dat la rece câteva ore. De ornat eu am ornat cu ce am avut la îndemână, dar asta este la latitudinea fiecăruia.
Nu am mai multe poze, că m-au lăsat acumulatorii. E clar că trebuie să-mi iau alţii în curând.