Prăjitură caramel

Postat de anomisana in Prajituri
10 Iun 2012 | 15443 vizualizari
Prăjitură caramel

Totul a pornit de la cererea unui amic de a-i face prietenei lui un tort ce trebuia să conţină musai caramel, alune şi nuci. Restul, la libera mea alegere. Ah, şi nu trebuia să iasă prea dulce. Nu puteam să-i spun că nu am făcut niciodată caramel, aşa că m-am pus pe documentat. La gabi_d am găsit un caramel la care am salivat ore în şir, întrebându-mă dacă sunt în stare să-l fac. La Laura Sava am găsit o combinaţie de caramel cu nuci şi alune, căreia nu i-am putut rezista. Sunt mândră de varianta mea de blat pufos şi elastic ce nu trebuie însiropat, dar aveam o problemă cu ''nu trebuie să fie prea dulce''. Şi mi-am amintit că în asemenea situaţii, soluţia salvatoare este o cremă cu iaurt. Toate bune şi frumoase, am executat tortul, din pricina stresului nu m-am încadrat în timp şi nu i-am mai făcut decorul dorit, iar la sfârşit, tot gustând eu din ingrediente, mi s-a părut atât de bun, încât aproape nu am vrut să-l mai dau. Dar a trebuit să-l dau iar gândul mi-a rămas tot la caramel. După 2 zile nu am mai rezistat, am repetet reţeta, dar am transformat-o într-o prăjitură iar crema nu am făcut-o cu iaurt ci cu cremă de brânză. Nu vă spun cu câtă poftă s-a mâncat, până la ultima fărâmă. Chiar şi soacra mea care nu e înebunită după dulciuri, m-a sunat să-mi spună să ţin minte reţeta că mai vrea. Ce mai... caramelul mi se pare de departe mult mai bun decât ciocolata şi nu ştiu cum de nu l-am descoperit până acum, dar acum ştiu de ce îmi place mult batonul Snickers. Mulţumesc Gabi, mulţumesc Laura pentru reţetele voastre. Ştiu că sunt multe cuvinte, dar sper să mă iertaţi când o să încercaţi o bucăţică din prăjitura asta.

Ingrediente

BLAT
  • 5 ouă
  • 150 g zahăr
  • 150 g făină sau 120 g budincă caramel şi 50 g făină
  • 1 fiolă esenţă de rom
CARAMEL SIMPLU
  • 400g zahăr
  • 1 lingură miere
  • 450 g frişcă lichidă
  • 50 g unt
CARAMEL CU ALUNE, NUCI ŞI MIGDALE
  • 200 g zahăr
  • 3 ouă
  • 180 g unt
  • 300 g zahăr
  • 100 g alune tăiate
  • 100 g nuci tăiate
  • 100 g migdale mărunţite în robot
CREMA DE BRÂNZĂ
  • 250 g cremă de brînză
  • 250 g lapte condensat
  • 250 g frişcă lichidă
  • 12 g gelatină înmuiată în 50 g apă
  • 1 fiolă esenţă de vanilie

Mod de preparare

BLAT

Este reţeta clasică de pandişpan cu ouă, la care se adaugă jumătate cantitate de zahăr şi jumătate cantitate de făină. Mie îmi place să înlocuiesc o parte de făină cu amidon, pentru o textură mai fină, dar asta e alegerea fiecăruia. De data asta, în loc de amidon am pus budincă de caramel. Am bătut bine albuşurile cu un praf de sare, am adăugat gălbenuşurile,esenţa de rom, iar la sfârşit am pus făina amestecată întâi cu budinca, şi am amestecat cu o lingură de lemn, de sus în jos, să-şi păstreze aerul încorporat. Am împărţit aluatul în două şi am copt 2 foi în tava mare de 40x28, cam 15 minute fiecare.

CARAMEL SIMPLU

În tuciul cel vechi de la bunica am caramelizat zahărul. Am dat la o parte tuciul de pe foc şi am adăugat frişca şi untul, am omogenizat şi am pus înapoi pe foc. Am fiert cum a zis Gabi, cam 7-8 minute, apoi am adăugat mierea şi am continuat să fierb amestecând, încă vreo 17 minute. Am intrat în panică văzând că se adună de parcă s-ar îmbrânzi, dar am continuat, sperând că va fi bine. Am făcut şi proba picăturii într-un bol cu apă rece (picătura nu trebuie să se împrăştie instant).Am pus vasul într-un vas cu apă rece să se răcescă repede, apoi am turnat totul în blender şi s-a făcut fin de nu-mi venea să cred. I s-a deschis şi culoarea puţin. L-am lăsat să se răcească, iar între timp am executat caramelul cu nuci şi alune.

CARAMEL CU ALUNE, NUCI ŞI MIGDALE

Am început prin a zdrobi grosier 100 g alune şi 100 g nuci, apoi am măcinat în robot 50 g alune şi 50 g nuci. Într-o oală (sau mai bine în tuciul bunicii) am pus 200 g zahăr, ouăle întregi şi untul şi am amestecat, pe foc mic, până s-a îngroaşat compoziţia. Separat am ars cele 300 g zahăr iar când a fost fluid, l-am turnat încet peste crema de ouă , care era în fierbere.  Am amestecat totul bine şi am tras oala de pe foc. Am adăugat nucile, alunele şi migdalele, am amestecat bine, apoi am tras oala deoparte şi m-am apucat de cremă.

CREMĂ DE BRÂNZĂ

Am pus gelatina la înmuiat în apă. Între timp am bătut cu mixerul crema de brânză şi într-un vas separat am bătut frişca spumă. Gelatina dizolvată la microunde am amestecat-o cu laptele condensat, apoi cu crema de brânză, iar la final cu frişca bătută în care adăugasem esenţa de vanilie. 

ASAMBLARE

Am pus în tavă hârtie de copt şi o formă detaşabilă. Am pus un blat de pandişpan, deasupra 2/3 din cremă şi am dat la rece până s-a întărit crema. Am pus deasupra caramel simplu turnând cu o lingură, apoi caramel cu alune, nuci şi migdale, am turnat deasupra restul de cremă şi am dat la rece câteva ore. De ornat eu am ornat cu ce am avut la îndemână, dar asta este la latitudinea fiecăruia. 

Nu am mai multe poze, că m-au lăsat acumulatorii. E clar că trebuie să-mi iau alţii în curând.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (20)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de prajitura imposibila

Postat de ianculubita

Reteta de prajitura imposibila

Pentru caramel, se topeste zaharul intr-un vas, dupa ce s-a topit bine, se adauga apa cu atentie, apoi se lasa la fiert pana se topeste si se ingroasa putin. Se rastoarna imediat in forma de...

Citeste continuarea

Reteta de prajitura exotica cu smochine, rodie si caramel

Postat de Constelatialeu

Reteta de prajitura exotica cu smochine, rodie si caramel

Iata cum se prepara Reteta de prajitura exotica cu smochine, rodie si caramel: Mai intai am taiat coditele la smochine si le-am lasat 10 min in apa rece sa iasa ''laptele'' din ele, apoi le-am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.06.2012, 16:08
Scrii si modul de preparare, nu?
la 10.06.2012, 16:09
arata foarte bine prajiturica!
la 10.06.2012, 16:23
Da, Gabi, asta fac acum.Şi sper să şi termin pentru că trebuie să plec. Altfel, reiau diseară când mă întorc.
la 10.06.2012, 16:25
hihihi,cand am citit de branzit, parca m-am vazut pe mine la sesiunea de gatit la Electrolux , imi venea sa trantesc tot si sa plec acasa ).Da, tot asa am procedat, in apa rece .
Am citit si introducerea. Ma bucur ca te-am inspirat
la 10.06.2012, 16:37
ARATA BINE

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking