Prajitura cu crema caramel

Postat de alice_ciobanu in Prajituri
26 Oct 2012 | 6243 vizualizari
Prajitura cu crema caramel

Am tot promis si am tot promis ca scriu reteta prajituricii asteia. Am tot arata-o si am tot laudat-o cam cat de buna este si cat de usor se face. Am tot stresat poporul de pe FB cu poza ei... si reteta iote nu-i. Nu-i din motive subiective? sau mai bine spus din motive obiective.... Asa ca nu o mai lungesc... nu va mai povestesc cam cum e cu prajiturica asta, cam cat de subit a disparut de prin frigi.... cam cat de mult s-a manjit Miru cu ea... si cam cat de bucurosi au fost colegii lui R. Deci: reteta......Taa-Taaaaaa!

Ingrediente

  • pentru blat
  • 8 oua
  • 8 linguri zahar tos
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • pentru crema:
  • 300 gr zahar tos
  • 400 ml lapte
  • 4 lingurite faina
  • 1/2 plic pudding caramel (optional)
  • pentru topping
  • 50 ml lapte
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 50 gr unt
  • chestii pentru decor :)

Mod de preparare

Pentru a prepara blatul trebuie sa separati ouale. Galbenusurile le mixati cu zaharul, iar albusul il bateti spuma tare si densa intr-un bol super, dar super curat. Peste galbenusuri adaugati faina si cacaua, amestecate in prealabil si cernute de doua ori. Adaugati cate putin si amestecati, cu lingura de lemn, pana la omogenizare completa. La final puneti spuma de albusuri si invartiti de jos in sus pana se amesteca totul. Turnati compozitia intr-o tava (24*35) unsa extrem de bine cu unt si predati  totul cuptorului incins. 

Coaceti la foc moderat pana se intareste putin deasupra si blatul e patruns bine. Faceti testul cu scobitoarea, infingeti-o in blat si daca iese curata atunci totul e ok. Scoateti tava si lasati la racit.

Pentru crema veti pune intr-o cratita intinsa si cu fundul subtire, zaharul tos pe care il veti topi. Nu amestecati in el prea mult pentru ca se va cristaliza si  haha! gata v-ati lins pe bot. Topiti-l incet si sigur pe foc, mai intai mare si apoi super-mic, pana ce totul devine auriu-aramiu, ca frunzele stejarului in octombrie inainte a cadea prima bruma. So.... trageti de pe foc si turnati in fir subtire laptele caldut invartind in acelasi timp energic cu lingura in zaharul aramiu. Cand s-a incorporat tot laptele puneti iarasi incet pe foc mic si lasati pana da in primul clocot. Apoi turnati, pe rand, cate o lingurita de faina si invartiti pentru omogenizare completa. Incet si sigur invartiti mereu in craticioara, luand de pe fundul vasului, pana ce se ingroasa crema. La final adaugati repede 1/2 plic de pudding (e optional) si amestecati bine. Trageti de pe foc si lasati pana se raceste complet. 

Pentru asamblare veti taia blatul racit in doua pe orizontala si il veti umple cu delicioasa crema de caramel. Dati putin la rece, vreo jumatate de ora e suficient. 

Topping-ul se face foarte simplu: topiti ciocolata impreuna cu laptele si omogenizati. La final adaugati bucata de unt si omogenizati. Lasati la racit, nu mult.... doar cat sa fie topping-ul putin rece si in acelasi timp fluid. Intindeti-l pe toata suprafata prajiturii in strat gros. Ornati cu ce va place voua... bilute de zahar colorat, stelute, inimioare etc. 

Dati la rece si.... infruptati-va fara mila indiferent de ora sau vreme.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu crema caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata

Postat de momo121

Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata

Pentru blat:        Intr-un bol mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, adaugam zaharul, putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea lucioasa si ferma....

Citeste continuarea

Desert prajitura cu caramel, alune, mascarpone si ciocolata

Postat de oanapl

Desert prajitura cu caramel, alune, mascarpone si ciocolata

Mixezi ouăle întregi, albușurile și zahărul măcinat până când își triplează volumul, apoi adaugi laptele și uleiul și omogenizezi cu o spatulă. Amesteci făina...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.10.2012, 11:05
la 26.10.2012, 11:11
cu siguranta e super delicioasa
la 26.10.2012, 11:12
place
la 26.10.2012, 11:25
la 26.10.2012, 11:45
Ce as servi o bucatica

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking