Prajitura cu mac si crema de gris

Postat de FlaviaD in Prajituri
17 Sep 2013 | 8733 vizualizari
Prajitura cu mac si crema de gris

In primul rand vreau sa va spun ca prajitura aceasta cu mac si crema de gris este cat se poate de pufoasa si de gustoasa. Cand m-am apucat s-o fac, nu ma gandeam ca va iesi atat de buna si de frumoasa. Este fina, usoara si delicioasa! O incantare a papilelor gustative :)

Ingrediente

pentru blat

  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • praf de copt
  • 5 linguri de faina
  • 1 lingura de mac

pentru crema

  • 2 albusuri
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri de gris
  • 1 cana/250 ml de lapte
  • esenta de migdale
  • 1 cana de migdale

Mod de preparare

Am inceput prin a bate separat albusurile de galbenusuri pentru a obtine blatul acesta pufos. Albusurile le-am batut spuma tare ca pentru bezea, apoi am adaugat zaharul si am tot batut cu mixerul pana s-a format compozitia aceea fina si densa de-ti vine s-o mananci goala. Apoi am batut si galbenusurile o vreme si le-am adaugat peste spuma de albusuri.

Aici am adaugat praful de copt, se mai poate adauga esenta daca doriti – eu n-am simtit nevoia, faina si macul. Am amestecat totul pana ce s-a omogenizat si am turnat compozitia intr-o tava unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie de copt si am dat la cuptor. In felul acesta blatul nu se arde, se coace uniform si nu se lipeste. Am pastrat prajitura la cuptor, la foc mic cale de cam 20 de minute.

Am scos prajitura cand blatul a devenit auriu si foarte pufos si am lasat in tava la racit.

In timpul acesta am preparat crema de gris doar din albusuri pe care iarasi le-am batut spuma ca pentru bezea, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana s-a topit. In aceste moment am pus pe foc laptele si am turnat compozitia pufoasa de albusuri. Am amestecat incontinuu cu lingura, usor pentru a incorpora albusurile spuma in lapte. Cand a fost aproape de punctul de fierbere, in ploaie am adaugat putin cate putin grisul. Se amesteca cu lingura mereu ca sa se incorporeze bine si sa nu se prinda. Pe masura ce adaugam grisul, compozitia se va mai lasa, nu va mai fi la fel de umflata. Cand am luat de pe foc, in aceasta crema am adaugat esenta de migdale si bucatele de migdale maruntite la robot.

Am lasat crema la racit si am scos blatul din tava care intre timp se racise. L-am taiat pe jumatate cu un cutit si am obtinut doua blaturi de grosime aproximativ egala.

Cand crema s-a racit doar am asezat-o intr-un strat generos peste prima foaie, urmand ca cea de-a doua foaie sa vina deasupra. Am presat foarte usor cu mana deasupra pentru a face priza cu crema si am dat la frigider

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mac si crema de gris" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura in dungi

Postat de sufletista

Prajitura in dungi

Foile -intr-un vasa adaugam faina, sarea, zaharul, amoniacul, coaja de portocala, amestecam si impartim compozitia in 3 vase. In primul vas adaugam macul, amestecam, adaugam 1 ou, 100 g...

Citeste continuarea

Prajitura in dungi

Postat de Lia1

Prajitura in dungi

1. Pregateste tava 25x30cm si 3 foi de hartie de copt pe masura, cu marginile ridicate. Ca sa stea, indoaie pe conturul muchiilor interioare si pliaza apasand pe ele. 2. Toate cele 3 blaturi se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.09.2013, 21:36
foarte faina
la 17.09.2013, 21:37
wow buna
la 17.09.2013, 21:40
ce bunaaaaaa
la 17.09.2013, 21:44
Ahhhhh , mac , a mea este
la 17.09.2013, 21:44
Fara migdale

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking