Prajitura cu mere a bunicii

Postat de GretaRachita in Prajituri
14 Ian 2014 | 9289 vizualizari
Prajitura cu mere a bunicii

Prăjitura aceasta, atât de simpla, atât de banala, dar în același timp atât de buna, de autentica era ca un sărut de bine ai venit acasă din partea bunicii mele (din partea mamei mele - pentru ca eu asa i-am spus mereu - mama). Prăjitura ei cu mere nu lipsea niciodată Lăsând la o parte toate bunătățile pe care mi le pregătea pe când ma întorceam acasă din călătoriile mele lungi cu ansamblul de dansuri populare din care făceam parte, pe când ma întorceam acasă în vacantele universitare și mai târziu în concedii, prăjitura ei cu mere era mereu un bonus, un plus, era acea cireașa de pe tort. Îmi amintesc cum i se lumina fata când eu, odată intrata în casa, îmi începeam descoperirile printre oalele ei, iar ea continua sa îmi dea indicii ca sa îmi ușureze căutările "uita-te și în frigider...ai văzut ce ai în cuptor, ridica capacul de la oala aceea...uita-te și acolo și dincolo...ahhh și ți-am făcut și prăjitura cu mere"...asa se încheia mereu prezentarea. Evident prăjitura cu mere era primul lucru pe care îl gustam, asa din picioare, pe fuga, înainte de a despacheta, de a-mi face dusul, de a ma pune la masa. Era acel ceva ce îmi acoperea mereu golul din stomac după călătoria făcuta. Am trăit un sentiment frumos acum, când întoarsa acasă, știind ca pe ea nu o voi mai găsi aici, sa găsesc totuși prăjitura cu mere făcuta după rețeta ei (mulțumesc mami). As fi mâncat toată acea prăjitura într-o secunda dar de data aceasta nu pentru a-mi astupa golul din stomac, ci pentru a umple golul din suflet lăsat de dispariția ei. Te iubesc bunica.

Ingrediente

  • 2 linguri de unsoare
  • 2 oua
  • 1 cana de lapte
  • 3-4 linguri de smântâna
  • 1 praf de copt
  • 700 g faina
  • 1 kg de mere
  • 4-5 linguri de zahar (depinde cat de dulci sunt merele)
  • 1/2 lingurița scorțișoara
  • gris
  • zahar praf

Mod de preparare

Se amesteca laptele cu unsoarea, ouăle și smântâna  Se adaugă faina împreuna cu praful de copt. Se frământă bine și se da la frigider pentru circa 30-40 minute.

Intre timp se curata merele și se dau prin răzătoare. Se adaugă zaharul și scorțișoara

Aluatul îl împărțim în doua. Întindem prima parte și o punem într-o tava tapetata cu hârtie. Presărăm deasupra gris. Scurgem merele și le distribuim pe foaie. Deasupra merelor presarăm din nou gris pentru a absorbi sucul pe care merele îl lasă. Întindem a doua parte a aluatului și o punem peste mere. Închidem marginile și găurim foaia de deasupra ici, colo cu ajutorul unei furculițe. 

Dam prăjitura la cuptor pentru circa 30-45 de minute, la 180 de grade, cuptor preîncălzit. Dupa ce se răcește o presăram cu zahar și o tăiem.    

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mere a bunicii" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ruladă curcubeu by Culinary Rainbow

Postat de CulinaryRainbow

Ruladă curcubeu by Culinary Rainbow

   Am separat ouăle și am bătut albușurile spumă împreună cu zeama de lămâie. Gălbenușurile le-am mixat cu zahărul și extractul de vanilie până când...

Citeste continuarea

Prajitura cu struguri

Postat de Valclaudia

Prajitura cu struguri

Preparam blatul astfel: Separam albusurile de galbenusuri. Impartim cantitatea de zahar alocata blatului. Batem albusurile cu 5 linguri de zahar tos pana devin spuma. Galbenusurile se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.01.2014, 08:37
la 14.01.2014, 08:40
ce prajitura buna !
la 14.01.2014, 09:23
la 14.01.2014, 09:24
te cu drag...am citit introducerea ta plina de emotie! despre prajitura n-am ce sa mai zic decat ca este printre preferatele mele!
la 14.01.2014, 10:28

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking