Ingrediente
- Pentru blat:
- 5 oua mici de tara
- 1 praf de sare
- 5 linguri zahar brut
- 1 praf de copt
- 1 plic vanilie Bourbon
- 5 linguri ulei de floarea soarelui
- 3 linguri pline cu iaurt grecesc
- 200 g faina
- Pentru insiropat blatul:
- sucul de la 1 mar (aproximativ 80-100 ml)
- Pentru crema de vanilie:
- 3 galbenusuri de la oua de tara
- 3-4 linguri amidon alimentar
- 1 plic vanilie bourbon
- 400 ml lapte
- 3 linguri indulcitor pulbere
- 1 lingura gelatina
- 3 linguri apa rece
- 250 g mascarpone
- In plus, mai aveti nevoie de:
- 1 borcan mere pentru placinta, borcan de 800 gr(mere puse in toamna aduse de la tara)
- 1 lingura scortisoara macinata(optional)
- aproximativ 300 gr biscuiti digestivi
- pentru decor: ciocolata rasa
Mod de preparare
Pentru blat: separam albusurile de galbenusuri, mizam pentru 1 minut albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea. Amestecam galbenusurile cu uleiul si le adaugam la bezea. La amestecul rezultat adaugam vanilia, amestecam, adaugam iaurtul si amestecam usor de jos in sus. Amestecam faina cu praful de copt si-l adaugam la compozitia pentru blat. Punem aluatul in tava dreptunghiulara cu margini detasabile, captusita pe fund cu hartie de copt, iar marginile unse cu ulei si pudrate cu faina. Coacem blatul la 170 grade pentru 25-30 minute. Lasam blatul sa se racesaca, il scoatem din tava, indepartam hartia de copt si-l punem la loc in tava cu inelul detasabil pus.Dupa ce blatul s-a racit cateva ore, il insiropam cu sucul extras de la un mar(eu am folosit un storcator de fructe) si-l lasam 30 minute sa intre bine sucul in blat. Peste blatul insiropat punem merele de la borcan si le distribuim uniform pe toata suprafata blatului. Peste mere punem biscuitii digestivi unul langa altul, pana acoperim toata suprafata cu biscuiti. Dam tava la rece pana pregatim crema.
Pentru crema de vanilie: punem laptele pe foc intr-o craticioara cu fund dublu pana ajunge la punctul de fierbere. Amestecam galbenusurile cu indulcitorul si extractul de vanilie. Peste galbenusuri punem laptele fierbinte si amestecam cu telul tip para.
Transferam totul in craticioara in care am fiert laptele, adaugam amidonul diluat in putin lapte rece, lasam pe foc si amestecam continuu pana crema se leaga si are consistenta unei budinci. Gelatina o hidratam in cateva linguri de apa rece, apoi o dizolvam pe flacara foarte mica. O adaugam la crema de vanilie.
Punem o folie alimentara peste crema(sa nu prinda pojghita) si o dam la rece. Nu este necesar sa fie complet rece, dar sa nu fie fierbinte...daca este putin calduta este perfecta. Mixam crema de vanilie si adaugam treptat mascarponele pana la incorporarea completa a acestuia. Turnam crema peste stratul de biscuiti, o intindem uniform si o dam la rece pentru 3-4 ore.
Radem ciocolata deasupra, indepartam marginile detasabile si prajitura poate fi portionata si servita. Sa va fie de folos!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mere, biscuiti digestivi si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
|