Prajitura cu mere si ciocolata

Postat de laviniaticu in Prajituri
9 Oct 2011 | 12003 vizualizari
Prajitura cu mere si ciocolata

Ingrediente

Aluat

  • 4 oua,
  • ¼ lingurita sare,
  • 9 linguri de zahar,
  • 9 linguri de ulei,
  • 9 linguri de lapte,
  • 14 grame de amoniac,
  • 2 lingurite zeama de lamaie,
  • 1 kg de faina

 Crema de mere:

  • 3 kg mere,
  • 50 gr unt,
  • 250 gr zahar,
  • o lingurita scortisoara

 Glazura de ciocolata:

  • 250 gr. Ciocolata cu lapte,
  • 3 linguri de cacao,
  • 2 linguri zahar pudra,
  • 5 lingurite smantana,
  • o lingura de miere

Mod de preparare


Prepararea aluatului:

Se bat cele 4 oua cu sarea foarte bine, apoi se adauga zaharul si se bate compozitia pana capata o consistenta spumoasa si o culoare alba, iar zaharul s-a topit de tot

Mai apoi se adauga uleiul, se bate din nou, apoi laptele si amoniacul stins in zeama de lamaie. Dupa ce se bate totul foarte bine, se adauga incet incet faina, apoi cand deja telul nu mai face fata, il scoatem si bagam mana. Se framanta foarte bine compozitia, pana iese un aluat tare. Se baga la frigider pentru cel putin o ora, timp in care ne ocupam de crema de mere.

Crema de mere:

Spalam merele, le curatam lasand cotorul, dupa care le dam pe razatoare, pe partea cu ochiuri mari. Intr-un ceaun (deoarece este mai gros, si spre deosebire de o cratita obisnuita marul nu se prinde) punem untul la incins, apoi adaugam merele, amestecam, apoi punem zaharul si lasam pe foc mic amestecand din cand in cand. Unii prefera doar sa caleasca marul. Eu l-am lasat la copt pe foc mic, si asa va recomand si voua, deoarece marul nu trebuie doar inmuiat, ci trebuie facuta o crema, cu o consistenta putin gelatinoasa, caramelizata. Lasam suficient (cam 30-40 min.) cat sa prinda consistenta, apoi oprim si dam deoparte. Dupa 10 minute, adaugam scortisoara si amestecam. Astfel, aroma va fi naturala.

Coacerea foilor:

Se incinge cuptorul aragazului la temperatura maxima. Aluatul se scoate din frigider, se ruleaza si se imparte in 4 parti egale.

Pe un fund suficient de mare pe care il ungem cu putin ulei incepem sa intindem  foi, una cate una .

Luam o tava de la aragaz, o intoarcem invers si ungem fundul tavii cu ulei. Luam incet foaia si o transferam pe fundul tavii, dupa care o bagam in cuptor cam 7-8 minute , in spatiul din mijloc. Cand incepe sa se rumeneasca pe margini, o scoatem repede , o desprindem si o punem pe un alt fund. Imediat punem si cea de-a doua foaie, iar intre timp punem 1/3 din crema peste prima foaie. Cand scoatem a doua foaie din cuptor, o punem asa fierbinte direct peste prima care e unsa deja, si tot asa pana la ultima, lasand partea de deasupra neunsa.  Mare grija, caci foile sunt foarte fragede, si trebuie lucrat foarte usor cu ele, deoarece risca sa se rupa, insa in acelasi timp trebuie sa ne sincronizam foarte bine cu umplerea si coacerea.

Urmeaza partea de presare, care dureaza cam 12 ore. Se pune hartie de copt peste prajitura, ca sa nu se prinda, dupa care se pune un alt fund si deasupra ceva greu, ca sa se preseze.  Rolul presarii este ca prajitura sa se insiropeze suficient de la crema, si sa ia o forma perfecta. Dupa cele 12 ore, urmeaza glazurarea.

 Glazura de ciocolata:

Se pune ciocolata (200 de grame) intr-un castron intr-un vas cu apa, pe foc, impreuna cu cacao, zaharul pudra (cernut) si 3 lingurite de smantana. In timp ce ciocolata se topeste se amesteca foarte foarte bine, sa nu ramana cocoloase. Dupa ce a prins o consistenta cremoasa, dam castronul deoparte si mai adaugam doua lingurite de smantana si mierea, apoi amestecam din nou. Daca vi se pare tare, mai adaugati o lingurita de unt, sau smantana. Eu prefer sa pun ciocolata cu lapte+cacao, deoarece capata un gust mai bun decat ciocolata amaruie cumparata din comert, iar mierea o pun pentru a capata un aspect mai frumos. De asemenea, smantana ajuta ca ciocolata sa NU se intareasca dupa glazurare, si sa ramana cremoasa. Se toarna crema de ciocolata peste prajitura si se niveleaza foarte bine. Din ciocolata ramasa, se rad cu cutitul fasii foarte subtiri, pe care le presuram deasupra pentru ornament.
Pofta buna!


Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mere si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (38)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu mere si branza fara zahar

Postat de rocsi_1612

Desert prajitura cu mere si branza fara zahar

Blatul: Separati ouale, bateti albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugati indulcitorul cocos, treptat si mixati pana este complet dizolvat. Adaugati galbenusurile si mixati, apoi zeama de...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu mere

Postat de sufletista

Desert prajitura cu mere

Merelele curatam de coaja si le taiem felii cat mai subtiri (eu am taiat cubulete cu le-am taiat cu fata in brate) le-am amestecat cu 1 lingura de zahar si zeama de la 1 lamaie. Intr-un bol...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.10.2011, 22:24
Bun venit!
Cum poate arata prajitura!!!
la 09.10.2011, 22:25
Bine ai venit cu prajitura delicioasa!
la 09.10.2011, 22:26
bun venit
la 09.10.2011, 22:26
vai de mine n-am cuvinte Doamna stiu ce-am sa visez la noapte
bun venit
la 09.10.2011, 22:28
ma pot uita-n glazura ca-n oglinda

Vezi toate comentariile (38)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking