Prajitura cu miere (Albinita)

Postat de postavaru in Prajituri
16 Noi 2011 | 45988 vizualizari
Prajitura cu miere (Albinita)

De multa vreme vreau sa fac aceasta prajitura care imi aminteste de copilarie, dar mi-a fost teama de aceste foi cu miere. Ei bine, nu este nimic de speriat iar rezultatul este delicios :)

Ingrediente

  • Foi:
  • 600 g faina
  • 180 g zahar
  • 4 linguri miere
  • 1 lingura de bicarbonat
  • 80 g unt
  • 1 ou
  • 2-3 linguri de lapte
  • Crema:
  • 250 ml lapte
  • esenta de vanilie
  • 180 g zahar
  • 1 lingura miere
  • 80 g gris
  • 200 g unt cu 80% grasime
  • In plus mai avem nevoie de :
  • 1/2 borcan de gem mai acrisor (eu am folosit de caise)
  • zahar pudra pentru finisat

Mod de preparare

Incepem cu pregatitul foilor:
Untul, mierea si zaharul le punem intr-o cratita pe foc mic pana se dizolva zaharul complet si incepe sa isi schimbe culoarea.

Dam deoparte si lasam sa se racoreasca putin. Adaugam apoi treptat faina amestecata cu bicarbonatul stins in putin otet. Amestecam bine pana se incorporeaza toata faina apoi adaugam si restul de faina si oul.

Framantam bine si adaugam cateva linguri de lapte, pana la omogenizarea aluatului.

Impartim aluatul in 4 parti egale.
Ungem dosul tavii cu unt si intindem prima foaie, direct pe tava. Dam la cuptor la foc potrivit pana se rumeneste usor (aveti grija pentru ca se coace destul de repede).

Procedam la fel si cu urmatoarele foi.

Prima foaie se va intinde usor pentru ca aluatul este inca caldut. Ca sa nu aveti probleme la intins foile, tineti aluatul pe aragaz, la caldura. Astfel se va intinde mult mai usor. Si ca lucrurile sa mearga si mai bine intindeti urmatoarele foi pe tava inca calda.

Dupa ce am copt toate foile ne ocupam de crema. Punem pe foc laptele, zaharul si mierea. Cand incepe sa dea in clocot adaugam grisul in ploaie si amestecam continuu. Fierbem pana se ingroasa.

Dam deoparte si lasam sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei adaugam vanilia si untul.

Mixam apoi la viteza mare pana devine o crema spumoasa.

Pe un platou asezam o foaie apoi jumatate din crema de gris. Urmeaza inca o foaie pe care vom intinde gemul in strat uniform. Acoperim cu cea de-a treia foaie si restul de crema de gris. Deasupra punem ultima foaie.

Presam prajitura cu o greutate (eu am pus un platou cu o alta prajitura :) ) si lasam sa stea la loc racoros cel putin o zi altfel foile nu se vor putea taia.

Inainte de a portiona prajitura se pudreaza cu zahar.

Sursa

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu miere (Albinita)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (59)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura Albinita

Postat de sufletista

Desert prajitura Albinita

Foi- intr-o cratita adaugam untul, zaharul, oul, mierea si laptele. Punem pe foc mic amestecand continuu pana ce se topeste zaharul, apoi lasam sa se raceasca bine. Intr-un bol amestecam faina...

Citeste continuarea

Desert prajitura Albinita

Postat de mirela0911

Desert prajitura Albinita

Foile: Intr-o craticioara se pun untul, zaharul, oul, mierea si laptele. Se pune pe foc mic si se lasa sa se incalzeasca pana se topeste zaharul si totul se omogenizeaza, amestecand continuu. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.11.2011, 23:03
buna buna
la 16.11.2011, 23:06
Vladimir nu ai somn?
la 17.11.2011, 07:09
Buna dimineatza !!
Si pe mine ma tenteaza demult praji asta, este delicioasa. ! Am sa o pun la favorite.
Felicitari pentru poze.
la 17.11.2011, 07:50
faina si buna
la 17.11.2011, 07:55
Imi place

Vezi toate comentariile (59)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking