Prajitura cu miere si gem

Postat de RuxyRux in Prajituri
29 Noi 2013 | 15011 vizualizari
Prajitura cu miere si gem

O prajitura minunata..,,,,delicata, aromata, parfumata, numai buna pentru a fi savurata intr-o dimineata cu mult soare( am voie sa visez) si aroma de cafea :)

Ingrediente

  • Foi:
  • 450 gr faina
  • 6 linguri pline de miere( eu am avut o miere groasa si tinuta la rece, miere de salcam)
  • 1 lingura iaurt
  • 100 gr unt( gras 85%)
  • 2 oua maricele
  • 50 ml lapte dulce
  • vanilie
  • coaja razuita de la o portocala
  • 1/2 lingura praf de copt
  • 1/2 lingura bicarbonat
  • 1/2 lingurita zeama de lamaie
  • Crema:
  • 1 pachet de unt( 200 gr, gras 85%)
  • 250 gr zahar pudra
  • 300 ml lapte
  • 3 linguri gris
  • vanilie
  • 5 linguri gem de caise
  • 1 borcanel gem de prune( 200 gr, ideal preparat in casa)

Mod de preparare

Foile se prepara destul de usor, cernem faina( oprim o mana, este posibil sa nu intre toata, depinde de tipul de faina, de marimea oualor), apoi o amestecam cu bicarbonatul si praful de copt pe care le vom stinge cu zeama de lamaie.

Untul se topeste si apoi se lasa putin la racit, se adauga, iaurtul si mierea si se amesteca foarte bine.

Se pune compozitia de unt si miere peste faina, se adauga si ouale, laptele impreuna cu vanilia si se framanta un aluat pufos si elastic.  Infainam aluatul ( cu o parte din faina ramasa) si il impartim in 4 asa din ochi apoi , pe o suprafata bine infainata, (eu am intins direct pe foaia pergament) si intindem cele 4 foi foarte subtire.

Coacem foile la 180 de grade pentru maxim 5 minute( o sa vedeti ce repede se coc, nu le lasati mult, foaia este subtire si se arde usor).

Cat se racesc foile ne ocupam de crema.

Preparam grisul: punem vasul cu lapte si vanilie pe foc si cand este fierbinte, turnam grisul in ploaie, amestecam bine sa se ingroase, nu-l vom lasa mai mult de cateva minute si-l vom da deoparte sa se raceasca.

Untul moale il vom mixa cu zaharul pudra, apoi vom pune gemul dar lingura cu lingura, mixam bine si tot in acest mod vom pune si grisul racit. Crema o vom imparti in trei parti egale.

Asamblare:

Punem o foaie la baza tavii, deasupra ungem cu crema de gris, deasupra vom pune iar foaie, din nou crema de gris, apoi urmatoarea foaie pe care o vom unge cu gemul de prune iar deasupra peste gem, restul de crema de gris si din nou foaie pe care nu o vom mai unge.

Acoperim cu o folie, punem deasupra o greutate si dam prajitura la rece( eu am lasat-o peste noapte). Cand este gata o portionam si o servim cu placere...e un deliciu :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu miere si gem" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (42)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura Albinita

Postat de sufletista

Desert prajitura Albinita

Foi- intr-o cratita adaugam untul, zaharul, oul, mierea si laptele. Punem pe foc mic amestecand continuu pana ce se topeste zaharul, apoi lasam sa se raceasca bine. Intr-un bol amestecam faina...

Citeste continuarea

Desert prajitura Albinita

Postat de mirela0911

Desert prajitura Albinita

Foile: Intr-o craticioara se pun untul, zaharul, oul, mierea si laptele. Se pune pe foc mic si se lasa sa se incalzeasca pana se topeste zaharul si totul se omogenizeaza, amestecand continuu. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.11.2013, 09:51
Vai, Ruxy, zici că a nins cu gust de poveste peste minunata prăjitură. Nu comentez mai mult, doar privesc şi sorb din cana cu ceai.
la 29.11.2013, 09:55
O bunatate! Si frumoasa si gustoasa!
la 29.11.2013, 09:55
De vis prajitura ta draga mea
la 29.11.2013, 09:57
Chiar un deliciu!! Recunosc ca nu-mi prea place sa fac foile astea, dar se merita pt ca prajitura este un deliciu!!!
la 29.11.2013, 09:58
Ruxyyyy,trimite-mi si mie(,tare mult imi place

Vezi toate comentariile (42)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking