Prajitura cu prune, nuci si aroma de lamaie

Postat de Poliana in Prajituri
3 Oct 2012 | 4986 vizualizari
Prajitura cu prune, nuci si aroma de lamaie

Pentru aceasta prajitura nu am decat cuvinte de lauda!!! Nu vreau insa sa va ametesc cu dintr-astea, si nici sa va plictisiti tot auzindu-ma spunand cat e de buna. Asa ca o sa fiu scurta, e buna, cea mai buna prajitura (aka pandispan) cu prune de pana acum pe care evident am facut-o eu. V-o recomand cu incredere e ffff aromata si e potrivita pentru toti membrii familiei. Cand am facut-o m-am gandit ca trebuie sa iasa ceva potrivit pentru puiul meu, care e fan dulciuri...dar pe el inca nu l-am bagat in dintr-alea ciocolatoase, are timp destul mai incolo ;) Am zis ca neaparat trebuie sa aiba ceva fructe zemoase, dar si ceva fructe tari (bogate in proteine). Si pornind de la aceasta idee am ales prunele, ca sunt pe cale de disparitie pentru anul acesta :P, si nucile...preferatele mele, iar pentru o aroma de vis am am combinat lamaia cu vanilia, si gata.

Ingrediente

  • 100 gr unt
  • 50 gr caimac
  • 2 oua
  • 125 gr zahar
  • 150 gr faina
  • 50 ml lapte
  • 1 lgta sare
  • 1 lgta bicarbonat de sodiu
  • 1 lgta esenta lamaie (nu am avut naturala)
  • 1 lgta esenta vanilie (preferabil naturala)
  • 300 gr prune
  • 50 gr nuci

Mod de preparare

Stiu ca v-ati mirat vazand pe lista de ingrediente caimacul (spuma laptelui dupa fierbere), dar va spun eu ca asa bine inlocuieste untul, ca abia se simte diferenta ;) Am folosit caimac, tocmai in ideea de a reduce cantitatea de unt, care cu cat mai putin, cu atat mai bine,. Stiu ca si caimacul are portia lui de grasime, dar macar e bio :P

Acum vine si reteta...era chiar cazul :) Ingredientele sa le aveti la temperatura camerei, am mai zis asta, e un lucru esential pentru o buna reusita a retetei.

Prunele le spalam, le curatam de samburi si le taiem in sferturi. Faina o cernem impreuna cu sarea si bicarbonatul intr-un vas separat. Nucile la maruntim putin cu cutitul.

Untul moale il mixam bine cu zaharul, adaugand treptat si caimacul, pana obtinem o crema. Adaugam si ouale, unul cate unul si mixam bine dupa fiecare adaugare.  Adaugam jumatate din cantitatea de faina, mixand bine ca sa nu ramana cocoloase in compozitie. Turnam incet laptele mixand continuu, dupa care adaugam si cealalta jumatate de faina. La sfarsit vine momentul pentru esente, cea de vanilie si cea de lamaie.

Incorporam usor fructele si nucile in compozitie, amestecand cu miscari de sus in jos. Pregatim o tava rotunda de 21-23cm diametru, o tapetam cu hartie de copt si turnam compozitia de prajitura. Cuptorul trebuie preincalzit la 170 de grade, cand este incins punem tava cu prajitura pe treapta a 3-a de sus in jos a cuptorului, si o coacem pentru o ora.

Cand e gata, oprim focul si o mai lasam 5 minute in cuptor. O scoatem apoi din cuptor, dar o lasam in tava pana la racirea completa, dupa care putem sa o mutam pe un platou, o decoram cu zahar pudra si coaja rasa de lamaie.

Servim cu muuulta pofta, pentru ca e tare aromata iar blatul parca e insiropat !!!
Enjoy!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu prune, nuci si aroma de lamaie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (42)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert biscuiti spritati, cu aroma de vanilie

Postat de merisor67

Desert biscuiti spritati, cu aroma de vanilie

Punem în vasul unui mixer: untura, ouăle, zahărul tos și cel vanilat, iaurtul și esența și le mixăm până se omogenizează compoziția. Cernem puțină făină împreună...

Citeste continuarea

Reteta de prajitura fara coacere, Duo zmeura

Postat de Constelatialeu

Reteta de prajitura fara coacere, Duo zmeura

Iata cum se prepara Reteta de prajitura fara coacere, Duo zmeura Mai intai am pus intr-o craticioara 330 g zmeura rosie si 50 g zahar, am pus pe foc si am lasat sa clocoteasca vreo 5 min, apoi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.10.2012, 08:45
prima servita foarte buna
la 03.10.2012, 09:02
si eu vreau
la 03.10.2012, 09:21
bunatate!!!!!
la 03.10.2012, 09:23
frumoasa si delicioasa!
la 03.10.2012, 09:38
la o bucatica ma inscriu si eu

Vezi toate comentariile (42)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking