Prajitura rasturnata, cu prune, zahar ars si nuci

Postat de merisor67 in Prajituri
22 Iul 2013 | 23866 vizualizari
Prajitura rasturnata, cu prune, zahar ars si nuci

Este o prajitura foarte aromata si-i buna tare servita rece a doua zi, daca exista rabdare!

Ingrediente

Pentru blat:
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 175 gr unt
  • 2 linguri ulei
  • 12 linguri faina
  • 1 plic praf de copt
  • sare
  • coaja rasa de lamaie
  • esenta de lamaie
Pentru glazura:
  • 6 linguri zahar
  • 25 gr unt
  • 1Kg prune
  • scortisoara macinata
  • 150 gr miez de nuca

Mod de preparare

Mai intai ardem 6 linguri de zahar intr-un vas si il turnam imediat intr-o tava(a mea a avut 24/36 cm), in care coacem prajitura.

Rotim tava usor pentru ca zaharul ars sa-i imbrace uniform tot fundul, apoi lasam sa se raceasca.

Acum depinde fiecare ce tava foloseste, probabil se poate arde zaharul direct in tava pentru a nu mai utiliza si alt vas, eu am preferat asa. 

Pentru blat: punem untul la topit pe foc moale impreuna cu uleiul.

Separam albusurile de galbenusuri.

Batem albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul batand energic cu telul, galbenusurile unul cate unul, dupa care incorporam untul topit si putin racit.

Amestecam cu telul circular si omogenizam apoi incepem sa punem faina amestecata cu praful de copt. La final punem coaja de lamaie si esenta.

Ungem tava, peste zaharul ars, cu unt, asezam miezul de nuca taiat in sferturi sau chiar si jumatati si prunele deasupra tot jumatati cu partea interioara in jos.

Presaram putina scortisoara si rasturnam compozitia de blat peste ingredientele din tava.

Nivelam cu dosul unei linguri si dam la cuptor pentru 40 de minute la 180 grade, dar facem si testul cu scobitoarea.

Dupa ce se coace rasturnam prajitura imediat pe un platou sau fund de lemn, pentru a nu se intari siropul de zahar ars in tava si astfel nu s-ar mai desprinde bine.

Sa nu va speriati ca pe alocuri mai ramane nuca lipita de tava, dar se desprinde usor cu ajutorul unei lame de cutit, sau cu o lingurita.

Este foarte buna, iar siropul de zahar ars se imbiba putin in blat cand este rasturnata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura rasturnata, cu prune, zahar ars si nuci" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (92)
Retete similare

Desert cheesecake cu Pomelo

Postat de panacris

Desert cheesecake cu Pomelo

Biscuiții se mărunțesc cu ajutorul unui robot de bucătărie sau simplu fărâmițați de mână. Se adaugă untul moale, eventual topit, apoi se amestecă până ce se...

Citeste continuarea

Placinta cu branza dulce

Postat de rocsi_1612

Placinta cu branza dulce

Aluatul: Laptele il punem si il incalzim putin. Untul il topim si il lasam sa se raceasca. Oul il mixam cu uleiul, zaharul, sarea, zaharul cu pastai de vanilie si laptele. Peste...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 22.07.2013, 16:37
WOWWWWWWW CE BİNE ARATA
la 22.07.2013, 16:38
buna buna
Am inteles, se rastoarna numai cu prune!
la 22.07.2013, 16:40
WOW WOW WOW !!!
la 22.07.2013, 16:41
Motanel ce insemnatate are o virgula, am rectificat
la 22.07.2013, 16:42
Merisor, e la favorite si o sa o fac zilele viitoare. Acum sa vad ce-o iesi din "inventia" pe care o am la cuptor.

Vezi toate comentariile (92)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking