Prajitura rasturnata, cu prune, zahar ars si nuci

Postat de merisor67 in Prajituri
22 Iul 2013 | 34259 vizualizari
Prajitura rasturnata, cu prune, zahar ars si nuci

Este o prajitura foarte aromata si-i buna tare servita rece a doua zi, daca exista rabdare!

Ingrediente

Pentru blat:
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 175 gr unt
  • 2 linguri ulei
  • 12 linguri faina
  • 1 plic praf de copt
  • sare
  • coaja rasa de lamaie
  • esenta de lamaie
Pentru glazura:
  • 6 linguri zahar
  • 25 gr unt
  • 1Kg prune
  • scortisoara macinata
  • 150 gr miez de nuca

Mod de preparare

Mai intai ardem 6 linguri de zahar intr-un vas si il turnam imediat intr-o tava(a mea a avut 24/36 cm), in care coacem prajitura.

Rotim tava usor pentru ca zaharul ars sa-i imbrace uniform tot fundul, apoi lasam sa se raceasca.

Acum depinde fiecare ce tava foloseste, probabil se poate arde zaharul direct in tava pentru a nu mai utiliza si alt vas, eu am preferat asa. 

Pentru blat: punem untul la topit pe foc moale impreuna cu uleiul.

Separam albusurile de galbenusuri.

Batem albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul batand energic cu telul, galbenusurile unul cate unul, dupa care incorporam untul topit si putin racit.

Amestecam cu telul circular si omogenizam apoi incepem sa punem faina amestecata cu praful de copt. La final punem coaja de lamaie si esenta.

Ungem tava, peste zaharul ars, cu unt, asezam miezul de nuca taiat in sferturi sau chiar si jumatati si prunele deasupra tot jumatati cu partea interioara in jos.

Presaram putina scortisoara si rasturnam compozitia de blat peste ingredientele din tava.

Nivelam cu dosul unei linguri si dam la cuptor pentru 40 de minute la 180 grade, dar facem si testul cu scobitoarea.

Dupa ce se coace rasturnam prajitura imediat pe un platou sau fund de lemn, pentru a nu se intari siropul de zahar ars in tava si astfel nu s-ar mai desprinde bine.

Sa nu va speriati ca pe alocuri mai ramane nuca lipita de tava, dar se desprinde usor cu ajutorul unei lame de cutit, sau cu o lingurita.

Este foarte buna, iar siropul de zahar ars se imbiba putin in blat cand este rasturnata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura rasturnata, cu prune, zahar ars si nuci" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (92)
Retete similare

Desert prajitura cu foi de napolitana, caramel si nuca

Postat de Oana

Desert prajitura cu foi de napolitana, caramel si nuca

Mai intai fac crema de caramel. Într-o cratiţă punem 400 grame de zahăr şi îl caramelizăm la foc mic, având grijă să nu se ardă. Când zahărul este complet topit...

Citeste continuarea

Reteta de apple bread (chec cu mere si fulgi de ovaz)

Postat de oanapl

Reteta de apple bread (chec cu mere si fulgi de ovaz)

Iata cum se prepara Reteta de apple bread (chec cu mere si fulgi de ovaz) Se macină fulgii de ovăz în robotul de bucătărie. La fel se procedează și cu merele. Se mixează apoi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.07.2013, 16:37
WOWWWWWWW CE BİNE ARATA
la 22.07.2013, 16:38
buna buna
Am inteles, se rastoarna numai cu prune!
la 22.07.2013, 16:40
WOW WOW WOW !!!
la 22.07.2013, 16:41
Motanel ce insemnatate are o virgula, am rectificat
la 22.07.2013, 16:42
Merisor, e la favorite si o sa o fac zilele viitoare. Acum sa vad ce-o iesi din "inventia" pe care o am la cuptor.

Vezi toate comentariile (92)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking