Prajitura cu rubarba si sfecla rosie

Postat de Valclaudia in Prajituri
27 Iul 2013 | 4901 vizualizari
Prajitura cu rubarba si sfecla rosie

chiar daca suna ciudat, pot sa va asigur ca e delicioasa!

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua (de casa am folosit eu)
  • 10 linguri de zahar
  • 5 linguri de apa minerala
  • 10 linguri de faina proaspat cernuta
  • 1/2 pliculet praf de copt stins intr-o jumatate de lingurita de otet
  • 2 linguri de gris
  • 6 cozi de rubarba taiate bucatele + 100 gr zahar
  • Pentru crema:
  • 500 gr. sfecla rosie (fiarta)
  • 1 lingura cu varf amidon
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • zeama ramasa de la rubarba stoarsa
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 100 ml apa rece
  • Pentru sosul alb:
  • 100 ml frisca vegetala lichida
  • 100 gr. ciocolata alba
  • Pentru decor:
  • 100 ml frisca lichida vegetala
// // //

Mod de preparare

Spalam, curatam rubarba si o taiem cubulele. Presaram 100 gr zahar si o lasam sa-si scurga zeama.

Preparam blatul astfel:

Separam albusurile de galbenusuri.

Impartim cantitatea de zahar alocata blatului. Batem albusurile cu 5 linguri de zahar tos pana devin spuma.

Galbenusurile se freaca cu alte 5 linguri de zahar,cu praful de copt stins in otet pana isi dubleaza volumul. Adaugam alternativ apa minerala si faina pana incorporam intreaga cantitate necesara. Adaugam albusurile amestecand cu grija, cu o lingura de lemn, de sus in jos sa nu se lase blatul.

Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina.  Turnam aluatul si il nivelam cu lingura de lemn. Presaram grisul (care are rolul de  absorbi surplusul de lichid lasat in timpul coacerii de rubarba). Peste gris asezam din loc in loc bucatele de rubarba foarte bine stoarsa. Zeama lasata de aceasta se pastreaza pentru ca o vom folosi la crema de sfecla rosie.

Dam tava la copt, in cuptorul preincalzit pentru cca 40 min. (170 /180 grade). Cand devine aurie o scoatem din cuptor si o lasam la racit.

Prepararea cremei:

Maruntim sfecla rosie cu robotul, adaugand totodata smantana pentru frisca, zeama ramasa de la rubarba stoarsa si zeama de la jumatate de lamaie in robot.

Acest amestec se pune la foc mic intr-o craticioara. Pana se incalzeste, amestecam intr-un bol amidonul cu apa rece. Cand da in clocot sfecla, adaugam amidonul dizolvat si amestecam pana obtinem o crema de consistenta unei budinci.
 Asa fierbinte o intindem peste blat si lasam la racit.

Dupa ce s-a racit, taiem intai marginile prajiturii, apoi portionam in marimea dorita intreaga prajitura pentru ca urmeaza sa o decoaram ;)

Prepararea sosului alb:

Incalzim frisca lichida; rupem ciocolata alba bucati si o adaugam in vas peste frisca incalzita. Amestecam pana se topeste complet ciocolata.Dam vasul deoparte si cand se raceste putin, turnam sosul intr-o punga rezistenta, taiem cu grija capatul pungii in asa fel incat sa se prelinga in fir subtire sosul.

Preparam frisca astfel:

100 ml frisca lichida rece (de la frigider) se mixeaza la viteza mare pana obtinem frisca de consistenta dorita. Umplem poshul sau pistolul de ornat cu frisca si peste sosul alb decoram fiecare bucatica de prajitura cu cate un mot alb de frisca.

Pofta buna!

  //

  //

  //
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu rubarba si sfecla rosie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (12)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Inima racoritoare cu mango

Postat de Valclaudia

Inima racoritoare cu mango

Am rupt marginile prajiturii si le-am asezat in tava in forma de inima. Am impartit sosul alb peste acestea. Am curatat fructul de mango, i-am scos pulpa cu ajutorul unei linguri. Am zdrobit...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.07.2013, 21:50
la 27.07.2013, 21:52
deliciu
la 27.07.2013, 21:57
Interesanta combinatie! Imi place cum arata!
la 27.07.2013, 22:05
Chiae ca interesanta combinatia!
la 27.07.2013, 22:15
Super arata!

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking