Prajitura de ciocolata cu crema mascarpone

Postat de Poliana in Prajituri
2 Iul 2013 | 20766 vizualizari
Prajitura de ciocolata cu crema mascarpone

Prajitura asta e tare buna, cu o crema fina si un blat delicat ce se topeste in gura. Este putin de munca la ea pentru ca eu i-am facut doua creme, dar se poate renunta la cea de vanilie in caz ca va grabiti.

Ingrediente

  • Blat
  • 3 oua
  • 3 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 5 linguri faina de migdale
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • Crema de vanilie
  • 3 galbenusuri
  • 50 ml apa
  • 70 gr zahar
  • 75 gr unt
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • Crema mascarpone
  • 250 gr mascarpone
  • 200 ml frisca lichida
  • 2 linguri crema de whisky
  • 3 linguri zahar pudra
  • Sirop
  • 200 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • Decor
  • 100 ciocolata neagra
  • 80 ml smantana grasa

Mod de preparare

Incepem cu blatul. Cele 6 albusuri le batem spuma cu un praf de sare. Cand au devenit spumoase incepem sa adaugam zaharul treptat, cate o lingura pe rand. Mixam bine pana cand zaharul e complet topit, abia apoi mai adaugam o lingura de zahar.  Separat amestecam faina de migdale cu cacaoa si praful de copt. Incorporam galbenusurile in albusuri cu miscari de jos in sus si la fel procedam si cu ingredientele uscate.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam tava mare de la aragaz cu hartie de copt si turnam compozitia de blat. Nivelam usor cu o lingura, fara sa apasam prea tare pentru nu a scoate aerul din coca. Coacem timp de 15-20 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Lasam blatul la rece pe un gratar apoi il taiem in 3 parti egale (pe verticala).

Crema de vanilie: galbenusurile le mixam cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul. Apa o punem pe foc iar in momentul in care e fierbinte o turnam peste galbenusuri si mixam energic. Punem compozitia din nou pe foc mic-mic si amestecam continuu pana cand incepe sa se ingroase. Focul trebuie sa fie foarte mic pentru ca altfel riscam sa se taie crema. Luam crema de pe foc, punem esenta de vanilie si untul si omogenizam. Dam la rece.

Crema mascarpone: mixam mascarpone pana cand devine ca o crema, adaugam 2 linguri de zahar pudra si lichiorul de whisky apoi omogenizam. Dam la rece si ne ocupam de frisca. Smantana pentru frisca o mixam timp de un minut pana capata consistenta. Adaugam o lingura de zahar pudra si mai mixam pana cand se face bat. 

Incorporam usor frisca in mascarpone cu miscari de jos in sus si apoi dam la rece pentru cel putin o ora.

Pentru sirop punem la caramelizat cele doua linguri de zahar iar apoi turnam apa peste ele, cu grija sa nu ne ardem. Lasam pe foc pana cand caramelul e complet topit apoi dam la rece. Cu acest sirop vom insiropa fiecare din cele 3 blaturi.

Pentru asamblare procedam asa: punem un blat de prajitura (insiropat) pe un platou. Peste el punem 2 linguri de crema de vanilie, iar apoi o treime din crema mascarpone. Punem un nou blat si procedam la fel. Deasupora punem si ultimul blat si dam din nou la rece pana pregatim glazura.

Pentru glazura e simplu de tot, topim pe foc mic ciocolata impreuna cu smantana. Scoatem prajitura de la rece si turnam glazura peste ea iar apoi nivelam cu grija. Dam din nou la rece.

Cand glazura e intarita ornam cu crema de mascarpone ramasa si cu bombonele colorate.  Pofta buna! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura de ciocolata cu crema mascarpone" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (28)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Reteta de prajitura Primavara - 8 Martie

Postat de Constelatialeu

Reteta de prajitura Primavara - 8 Martie

Iata cum se prepara Reteta de prajitura Primavara - 8 Martie Blat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine apoi am adaugat 150 g zahar si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea...

Citeste continuarea

Reteta de prajitura cu inimioare si crema de zmeura

Postat de oanapl

Reteta de prajitura cu inimioare si crema de zmeura

Iata cum se prepara Reteta de prajitura cu inimioare si crema de zmeura Se mixează untul cu zahărul alb și zahărul brun (măcinat), cu ajutorul unui mixer, până se obține o...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.07.2013, 08:47
Ce frumoasa este !
la 02.07.2013, 08:54
la 02.07.2013, 08:56
ce prajiturica buna ai facut Paula
la 02.07.2013, 09:11
Minunata
la 02.07.2013, 09:18
Ce praji buna si aratoasa!!

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking