Prajitura fondanta de ciocolata

Postat de laylalala in Prajituri
22 Apr 2010 | 4293 vizualizari
Prajitura fondanta de ciocolata

Ingrediente

  • 50 gr unt topit, pentru uns
  • cacao, pentru pudrat
  • 200 gr ciocolata amaruie, rupta in bucatele
  • 200 gr unt, taiat in bucatele
  • 200 gr zahar brun
  • Sos de caramel
  • 250 gr zahar
  • 140 ml frisca lichida
  • 50 gr unt
  • 4 oua si 4 galbenusuri
  • 200 gr faina
  • sos de caramel (vezi reteta ma jos) si inghetata de vanilie, la servire

Mod de preparare

Se incalzeste cuptorul la 200ᵒC.
Se pregatesc formele astfel : se unge fiecare forma cu unt topit, apoi se introduce la congelator pana ce s-a intarit stratul de unt,Se scot si se ung cu inca un strat de unt topit, apoi se tapeteaza cu cacao, iar excesul se toarna afara.
Se topeste ciocolata cu untul la bain-marie, se ia bolul de pe vasul cu apa fiarta si se amesteca pana se obtine o crema fina, apoi lasa compozitia sa se raceasca 10 minute.
Intr-un alt bol, se bat ouale cu galbenusurile si zaharul, pana cand devin groase, iar telul sau mixerul lasa urme.Se cerne faina si se adauga la oua, apoi se bat pana cand se omogenizeaza.
Se toarna ciocolata topita peste compozitia cu oua, in 3 parti, batand bine dupa fiecare adaugare, pana cand se incorporeaza in totalitate, iar compozitia va avea aspectul unui aluat moale de prajitura.
Se toarna compozitia obtinuta in mod egal in forme.Se pun formele pe o tava si se coc 10-12 minute, pana cand la suprafata se formeaza o crusta si incep sa se desprinda de pe marginea formei.Se scot din cuptor si se lasa sa se odihneasca 1 minut, inainte de a le scoate din forma.
Se scot prajiturelelel din forme, miscandu-le usor pentru a se desprinde pe margini si a aluneca usor din forma.Se scoate prajiitura pe mana pentru a fi sigur ca s-a desprins de forma si se pune la loc pana sunt gata de aranjat pe farfurie.
Se orneaza farfuriile de servire cu sos de caramel, se aseaza in centrul fiecareia o prajiturica, iar deasupra prajiturii se aseaza o cupa de inghetata, apoi se serveste imediat.


Sos de caramel

Se pune zaharul intr-o tigaie, se adauga 4 linguri apa, apoi se pune pe foc mediu si se amesteca pana cand zaharul se dizolva.Se mareste intensitatea focului si se da in clocot 4-5 minute, pana se obtine caramelul.Se ia de pe foc, apoi se incorporeaza cu grija frisca lichida si untul.Se lasa sosul sa se raceasca si se poate pastra intr-o sticluta de plastic cu varf ascutit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura fondanta de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (1)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura ciocolatoasa

Postat de brunetica

Prajitura ciocolatoasa

Intr-o craticioara am rupt ciocolata in bucatele mai mici, am adaugat frisca lichida si untul . Am lasat la foc mic pana frisca a dat intr-un clocot, am dat la o parte si am amestecat bine pana am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.01.2011, 21:45
bun bun

Vezi toate comentariile (1)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking