Prajitura " Gabriela"

Postat de RuxyRux in Prajituri
1 Apr 2012 | 21288 vizualizari
Prajitura " Gabriela"

Blat de bezea si nuca, crema de unt si lamaie combinate intr-un mod minunat... iata descrierea acestei prajituri deosebite si delicioase din cartea Principesei Margareta...

Ingrediente

  • Blatul:
  • 10 albusuri de ou batute spuma
  • 400 gr zahar
  • 300 gr nuca macinata
  • Crema:
  • 10 galbenusuri de ou
  • 200 gr zahar
  • 4 linguri faina
  • 400 ml lapte
  • extract de vanilie( sau esenta)
  • 400 gr unt nesarat
  • 2 lamai galbene
  • lamaie verde pentru decor
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Se bat bine la mixer( spuma) 5 albusuri cu 200 gr zahar iar la sfarsit se incorporeaza 150 gr nuca macinata. Se unge cu unt tava mare de aragaz se tapeteaza cu foaie de copt( pergament) si se toarna compozitia, se niveleaza in forma tavii si se coace foaia la 180 grade pentru 50 de minute scrie in carte.  Eu nu am reusit sa ating acest timp, mai mult de 40 de minute nu am putut lasa foaia. Nu stiu poate ca tine de puterea fiecarui cuptor...poate...la a doua foaie am zis totusi hai sa incerc sa o las mai mult daca asa se precizeaza in carte insa am riscat...la limita am lasat foaia 45 de minute...extrem de mult inca putin si se ardea...Asa ca am avut o foaie buna si una putin de tot mai bine rumenita. Deci nu va sfatuiesc sa faceti ca la carte, ci asa cum va permite cuptorul. Cand simtiti ca miroase deja puternic a nuca prajita urmariti prajitura minut cu minut.

Se prepara intre timp si a doua foaie si se procedeaza pentru copt in acelasi mod( cu atentie).

Crema: 

Avem timp sa ne ocupam de crema imediat ce am pus prima foaie la copt.

Intr-un vas de marime medie( eu am preparat in zepter la bain-marie, la foc mic) se amesteca zaharul, faina, galbenusurile cu laptele sarea si vanilia si se amesteca continuu pana la obtinerea unei creme densa, tare si omogena. Se da la o parte vasul de pe foc si se lasa bine la racit. Eu am mutat crema in alt vas si am racit-o la frigider.

Intr-un bol ( de fapt vasul de mixer) am pus untul si l-am frecat spuma apoi l-am amestecat cu coaja si zeama celor doua lamai.

In aceasta compozitie de unt am adaugat crema de vanilie lingura cu lingura tot la mixer.

Am intins crema intre cele doua blaturi racite perfect si am dat la rece pentru 24 de ore...ha ha haaa...sa nu ma credeti pe cuvant ca am rezistat, am taiat-o fix de dimiiii la cafeluta...o facusem seara,  insa trebuie sa recunosc ca dupa cele 24 de ore era muuult mai buna...de fapt era perfecta!

Poate ca nu-i cea mai frumoasa fotografie... insa e una dintre cele mai delicioase praji pe care le-am papat vreodata!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura " Gabriela"" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (44)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura Snickers a la Gabriela

Postat de aliliana

Prajitura Snickers a la Gabriela

Blat: albusurile se bat spuma cu un praf de sare, adaugand rand pe rand lingura cu lingura zaharul Va rezulta o bezea frumoasa.  Se adauga cele trei linguri de faina si praful se copt,...

Citeste continuarea

Prajitura Gabriela

Postat de dantes

Prajitura Gabriela

Avem nevoie de 2 blaturi,pentru fiecare batem 5 albusuri spuma cu 200 g zahar si la sfarsit incorporati 150 g de nuca macinata. Ungem o tava mare cu unt o imbracam in hartie de copt pe care de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.04.2012, 18:13
gabriela ma numesc si eu,deci nu are cum sa nu imi placa....
la 01.04.2012, 18:13
cred ca e buna!
la 01.04.2012, 18:16
la 01.04.2012, 18:18
senzational arata Ruxy
la 01.04.2012, 18:30
Cat de buna poate fi!

Vezi toate comentariile (44)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking